Отидете в начална страница
Суплементи

Ключови ползи на протеина

Ключови ползи на протеина
Myprotein BG
Писател и експерт8 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Какво представлява протеинът?

Протеинът извършва множество важни задачи в човешкото тяло, като производството на хормони, ензими, компоненти на имунната система и също така е главния структурен елемент на всяко мускулно влакно. Аминокиселините, които съставят различни протеини са следователно критично важни за структурата и регулацията на клетки, и без адекватен прием на протеин от храненето ни, тялото не би могло да функционира. Протеинът също може да помогне при свалянето на подкожните мазнини, поради чувството за ситост и подобрената утилизация на мазнините която типично се наблюдава. Положителните ефекти над стомашно-чревния тракт са също наблюдавани при увеличен прием на глутамин.  Глутаминът подобрява цялостната функция на червата и намалява отслабването на имунната система. Аминокиселината цистеин (срещана в големи количества в суроватъчния протеин) също ще помогне в повишаването на нивото на глутатион, което води до положителен ефект за имунната система.

Защо да приемате протеин?

  • Възстановяване и растеж на чиста мускулна тъкан
  • Подобрява структурата на тялото
  • Подобрява стомашно-чревния тракт
  • Може да подобри имунната система

 

Основни ползи от приема на протеин

Най-оценяваната полза от протеина е ефекта при моделирането и структурирането на мускулната тъкан. Процесите на мускулен протеинов синтез и разграждането на протеина в мускула протичат едновременно. При съчетаването на физически упражнения и приема на протеин (богат на BCAA) се оказва пряк ефект над стойността им. Балансът между мускулния протеинов синтез и разграждането на протеина в мускула ще определи увеличаването на мускулната маса, загубата или баланса на миофибрилните  протеинии ще определи, дали размера на мускулните влакна ще се повиши (мускулна хипертрофия), или ще се намали (мускулна атрофия).

thezone picture

Фигура 1 Ефектите от мускулния протеинов синтез (muscle protein synthesis, MPS) и разграждането на протеина в мускулите (muscle protein breakdown MPB) при допълнително суплементиране на протеин и извършване на силови тренировки.

Мускулният протеинов синтез се стимулира при всякакъв вид тренировъчни видове, но паралелно с това се увеличава и мускулната деградация, като стойността зависи от вида на упражненията. Фигура 1 представя ефектите на допълнителния прием на протеин върху мускулния протеинов синтез и разграждане. Илюстрира важността на това да увеличите вашия протеинов прием чрез приема на хранително добавки като суроватъчен протеин. Това ще стимулира мускулния протеинов синтез и ще намали разграждането на протеин в мускулите. Постоянния допълнителен прием на протеин ще позволи на мускулните влакна да се променят, като повредените протеини в мускула, биват заместени с нови. Това води до цялостна промяна на структурата на мускулните влакна, което в крайна сметка води до тренировъчна адаптация.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein