Отидете в начална страница
Суплементи

Трябва ли да ползвам креатин докато чистя?

Трябва ли да ползвам креатин докато чистя?
Myprotein BG
Писател и експерт7 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Mнозинството от вас в момента сигурно са увеличили кардиото, изчислявате си храненето педантично повече от всякога, въртите въглехидратите и гледате да изглеждате по-релефни от всякога, подготвяйки се да отидете някъде на ваканция или чистите, за да си направите фотосесия или да се явите на състезание.

Каквито и да са мотивите ви за орелефяване, да говорите за това е лесно, по-трудното е всъщност да приведете плановете си в действие. Когато целта ви е да орелефите, вие се стремите да намалите колкото се може повече процента на телесните мазнини, докато същевременно запазите колкото се може повече мускулна маса, за да изглеждате максимално релефен, изчистен и с вени.

Диетата, кардиото и различните тренировъчни протоколи оевидно са много важни, но наред стях, важни са също и суплементите. Те може да са от огромно значение, когато става въпрос за промяна на начина, по който изглеждате. Оптимизирането на физическите ви способности в залата може безспорно да бъде подпомогнато от суплементи съдържащи креатин, но дали креатинът е подходящ в периода на изчистване от нежеланите мазнини? Някои казват да, докато други – категорично не. По-долу сме разгледали темата по-подробно, така че да може да вземете решение за себе си.

Какво представлява креатинът?

Креатинът е азотсъдържаща съставка, която се произвежда в човешкото тяло, но може да се достави и с храни като червеното месо и рибата. Черния дроб, панкреаса и бъбреците синтезират тази съставка от три отделни аминокиселини: глицин, аргинин и метионин. Огромен брой изследвания и научни експерименти свързват креатина с мускулния растеж и поправяне.

Как работи той?

43445

Креатинът бива натрупван в организма под формата на резерви от креатин фосфат, който пък играе ключова роля в продукцията на АТФ. АТФ (аденозин трифосфатът) играе основна роля в обезпечаването на мускулното влакно с енергия, така, че увеличавайки нивата на АТФ, можем да увеличим тренировъчната интензивност и от там мускулната хипертрофия.

Въпреки, че тялото може да произвежда креатин, количествата не са достатъчни, за да имат желания ефект. Този креатин веднага се използва за производство на АТФ, като енергията е достатъчна за няколко секунди работа.

Поправяне на мускулите и хипертрофия

Креатинът е изключително популярен сред пауърлифтърите и културистите, тъй като подпомага растежа и поправянето на повредените от тренировки мускулни влакна.

Основната причина еза това, че колкото повече креатин има в тялото, толкова повече АТФ може да се синтезира и от там повече сила и енергия за по-дълги и интензивни тренировки.

Различни типове креатин

435532

Както има различни форми на протеин, така има и различни форми на креатин, които имат своите плюсове и минуси. Често срещани форми на креатин са:

Креатин монохидрат

Това е може би най-често срещаната форма на креатин. Нужни са около 5 грама дневна доза, за да бъде ефективен. Някои казват, че е добре да има зареждаща фаза от около 3-5 дози от по 5 грама дневно, докато други твърдят, че е загуба на време.

Също така някои го приемат преди тренировка, а други след тренировка.

Креатин етил естер

Тази форма на креатин изисква по-малка дневна доза от 5 грама, като 2-3 грама се смята за оптимална.

Този креатин има допълнителна естерна група, прикачена към себе си, което увеличава абсорбцията в тялото. По-силна е и се смята за по-ефективна от някои спортисти.

Микронизиран креатин

Микронизирания креатин е вид креатин монохидрат, който е микронизиран, което означава, че всяка молекула е доразбита, което означава по-голяма площ, което пък подобрява абсорбцията в мускулните клетки.

Креатинът и диетата

43231

И ето въпроса за милион долара: Може ли да ползвам креатин по време на диета за отслабване? С една дума : ДА! Едно от нещата, които се считат за минус е факта, че кратинът спомага за натрупването на вода в мускулните клетки, което може да предизвика подуване и водна задръжка. Това е нещо, от което всеки културист, подготвящ се за състезание се пази.

За да заобиколим този проблем, много експерти препоръчват да се избягва креатин монохидрата и да се обърнем към форми на креатина, които се абсорбират по-лесно в мускула – креатин етил естера и микронизирания креатин бидейки точно такива, т.е идеалните.

За повишаване на абсорбцията, експертите препоръчват креатина да се взема веднага след тренировка, приет с прости захари, които водят до пик на инсулина, който пък ще подпомогне абсорбцията на креатин в мускулите и по този начин той ще бъде използван, вместо да предизвика подуване и водна задръжка.

Някои хора биха реагирали негативно на креатина и биха се подули ,независимо от всичко и ако за нещастие това сте вие, то тогава би трябвало да потърсите друг суплемент.

Заключение

Ако креатинът бива ползван правилно и ако слушате собственото си тяло, резултатите ще бъдат впечатляващи и ще изглеждате по-чист и мускулест от всякога… Което само може да бъде нещо добро!

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein