Отидете в начална страница
Tренировки

Горене на мазнини + покачване на мускулна маса едновременно ?

Горене на мазнини + покачване на мускулна маса едновременно ?
Myprotein BG
Писател и експерт7 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Възможно ли да е трупаме мускулна маса и да горим мазнини по едно и също време ? Разберете сега... 

Трупането на мускули, докато същевременно се стопяват и мазнини е свещенния граал за всеки, който се занимава сериозно с фитнес. Чист, мускулест, силен и здрав е нещото, към което много от нас се стремят непрекъснато.

Вярванията са, че е изключително трудно да се уцели баланса между двете, с някои дори твърдят, че е невъзможно.

И така каква е присъдата? Възможно ли е или не? Ето и нашия наръчник как МОЖЕ да се постигнат и двете заедно, независимо дали сте нови във фитнеса или сте ветеран.

И така за какво е цялото това говорене?  

Понижаването на процента телесни мазнини, докато същевременно повишавате мускулната си маса могат да вървят ръка за ръка. Процента телесни мазнини се определя от съотношението между мускули и мазнини.

Nina Ross

Естествено е да си мислите, че докато увеличавате мускулите си то съотношението мазнина/мускули се понижава. Двете би трябвало да вървят ръка за ръка? Е до определена степен.

Трудността тук, е че мерките, които трябва да вземете, за да покачите мускулна маса са противоположни на тези, които трябва да вземете, за да намалите процента телесни мазнини. И двете цели, обаче, имат нещо общо: постоянството.

Всичко опира главно в храненето, където тези две цели се разминават коренно.

Покачване на маса и орелефяване

‘Покачване на масата’ То включва похвати, с които се поставяме в калориен излишък и вдигаме големи тежести, за да покачим силата. Кардиото не е на фокус, тъй като целта е да съхраним енергията за тежкото вдигане и повишаване на тежестите като условие за хипертрофия.

‘Орелефяване’

Като контраст на покачването на мускулна маса, орелефяването изисква от атлета да се постави в калориен дефицит, прилагайки кардио сесии и тежки вдигания в комбинация. Възможно е силата да намалее до известна степен, но това е като замяна за по-изчистения външен вид.

И така тук се сблъскваме с нашия проблем И така тук имаме сблъсък на диаметрално противоположни изисквания за постигането на двете цели. Но комбинацията от двете може да се осъществи, ако спазваме основния принцип – постоянство! Как ще го постигнем ще зависи от:

От колко време тренирате

Сегашния ви  % телесни мазнини

Начинът ви на живот.

Имайки всичко това на ум, ето някои съвети, които може да ви помогнат да се присъедините към клуба на тези, които качват мускули и орелефяват едновременно!

Напредъкът на начинаещия Тренирате от скоро? Имате късмет, защото сте част от групата, при която този процес е най-лесен… И защо?

Women 2

Ако започвате да тренирате сега, най-вероятно мускулната ви маса е относително малко. През първата си година на тренировка ще преминете през нещо, наречено преобразуване на тялото. Тялото ви отговаря добре на тренировъчния стимул през тези месеци, като прави големи скокове в развитието си.

Ако тренирате усилено и се храните правилно с богати на нутриенти храни, без съмнение ще наблюдавате рязко покачване на силата си.

Вдигайки големи тежести, вие правите множество микротравми, микоразкъсвания в мускулите си, които после биват поправяни с материал от това, което ядете.

За да повишавате мускулната си маса, разбира се трябва да се храните с малко повече отколкото обикновено. Контролирания излишък от качествени нутриенти, може значително да подобри процесите на възстановяване на мускулните влакна след тежки тренировки.

Докато покачвате мускулна маса, ще забележите, че в същото време губите мастна тъкан.

Често хората, които наблюдават тези промени в тялото си, го правят, защото телата им са били недохранвани в миналото и просто не са могли да достигнат пълният си потенциал за мускулна маса. Но дори и така да е ще дойде момент, когато напредъка ви ще удари плато. Тогава е време за промяна.

Какво ако тренирам от години? 

И сега започваме да се обръщаме към всички, които са ударили платото, тези, които искат да продължат да качват мускули, докато губят телесни мазнини.

123

Когато хората се стремят да покачат мускулна маса, те със сигурност знаят, че ще качат и известен процент мазнина, но са съгласни с това в името на повишената сила. Това, обаче е дразнеща мисъл. Сигурно има начин да се преодолее проблема?

Ето защо, все пак, имаме двете фази в подготовката: за да може да бъдат сменяни една с друга, бавно, но по този начин сигурно да се постигне двойната цел. Освен храненето, има още някои неща, които можем да правим, за да губим мазнина, докато покачваме мускулна маса.

1) HIIT Кардио

Високоинтензивната интервална тренировка и чудесен начин да горим мазнина и да подобряваме постиженията си. Работейки, близо до лимита на възможностите на тялото за кратки периоди от време с малки почивки между подходите, повишава метаболизма ви и дава възможност да се горят мазнини и след края на тренировката.

Опитайте се да прибавите две сесии седмично ползвайки нашия HIIT гид или ползвайки обурудване като бягаща пътечка за спринтове.

2) Дроп серии и суперсерии

Да накарате мускулите си да горят е ключов момент, когато говорим за орелефяване. И двата метода ще подобрят инсулиновата чувствителност и по този начин подобрявайки цялостния телесен метаболитен праг.

3) Сменяйте тренировката си

Ако тренирате по една и съща програма няколко поредни месеца, време е за смяна. Телата ни се адаптират към едно и също натоварване и за това е необходимо да сменяме тренировъчния режим, където е възможно, за да предизвикваме постоянно телата си. Заключение Да орелефяваме, докато в същото време покачваме мускулната маса не е невъзможно. Просто трябва да сме търпеливи и да подхождаме с постоянство. Вкарайте някои от съветите по-горе и вижте какъв ще бъде резултата от това!
Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein