Отидете в начална страница
Nutrition

Късното ядене-вредно ли е и води ли наистина до напълняване?

Късното ядене-вредно ли е и води ли наистина до напълняване?
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Обичате да изпреварвате тенденцията, когато става въпрос за вашия фитнес? Има толкова много наука, че е трудно да се разбере откъде да започнете. Ето защо ние предпочитаме да ви представяме две от любимите ни изследвания за всяка седмица, които да са полезни за вашите цели.

Тази седмица разглеждаме далис късното хранене може да натрупате килограми и влиянието, което тренировките за издръжливост могат да окажат върху вашия биологичен часовник. Да започваме.

Дали яденето късно води до напълняване?

Ако някога е имало спорна тема, тази е точно такава. Много от нас ще чуят, че яденето по-късно вечерта не е полезно за нас, но може да бъде твърде трудно да оставим шоколада - а някои от нас работят толкова късно, че изобщо нямат избор по въпроса.

Това последно проучване претендира, че има нужните отговори Избирайки 20 здрави доброволци, изследователите изследваха как работи метаболизма им при вечеря, изядена в 22 часа, и такава, изядена в 18 часа.

Те откриха, че нивата на глюкоза са се увеличили с 18% след вечерята в 22 часа в сравнение с предишната. Най-удивително те отбелязаха също, че изгарянето на мазнини намалява с около 10% при по-късната вечеря.

Това проучване беше доста краткосрочно и само една малка извадка от хора, но показа някои доста тревожни първоначални резултати. Ще ни е интересно да видим дали по-мащабно проучване показва подобни резултати.

Тренировка за издръжливост и биологичният ви часовник

Най-вероятно сте чували за биологичен часовник - и ако сте изместили времето си на сън, вероятно сте почувствали, че ефектите от него също се нарушават. Всякакви неща от светлина до времето, когато заспиваме или се събуждаме, могат да повлияят на нашите биологични часовници - и това ново проучване показва, че този тип упражнения имат потенциал да го променят.

Изследователите разглеждат въздействието на 60 минути тренировки за издръжливост върху мишки в лаборатория. Мишките бяха упражнявани в различни моменти в техните активни и неактивни периоди (подобно на деня и нощта при хората), за да се установи дали има влияние върху мускулния часовник на тялото.

Те откриха, че в зависимост от времето на деня, в който се упражняват, мускулния часовник на тялото се променя с час към и по-рано или по-късно. Тези часовници присъстват в почти всички наши клетки и позволяват да се изпълняват функции в зависимост от възприеманото време.

Това, че можете да смените биологичния часовник с упражнения, означава, че той може да бъде използван от работници, работещи през нощта, които се борят с неестествен модел на сън и събуждане.

Тъй като това проучване включваше инвазивни процедури, то не е проведено върху хора, така че би било интересно да се види дали подобренията в благосъстоянието или промяна в времето за сън / събуждане са били забелязани от тези, които са направили един час упражнения за издръжливост.

И помнете Ние сме очаровани от това колко адаптивни са телата ни към тези малки промени, които можем да направим в диетата и начина си на живот. Защо да не опитате да ядете по-рано или по-късно или да опитате някакво обучение за издръжливост, за да видите какво влияние оказва върху вас. Тъй като всички сме различни, извършването на тези малки промени е чудесен начин да разберете какво работи и какво не работи за вас.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein