Отидете в начална страница
Nutrition

8 храни, които съхранявате неправилно

8 храни, които съхранявате неправилно
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth
Съхранявате ли правилно храната си?

Мухълът е първата причина, поради която изхвърляме храна - 1,3 милиарда тона храна се изхабяват всяка година - така че много от нас трябва да бъдат отговорни.

Пресните плодове и зеленчуци трябва да са част от всички наши диети, но ако изгниват след няколко дни и ние ги изхвърляме, какъв е смисълът?

Ето какво: трябва 100% да контролираме как съхраняваме храната си. Правилното съхранение прави храната да издържи по-дълго, да бъде вкусна по-дълго време и да ни спести повече посещения до супераркета. Така че, правилното съхранение ще ни спести пари, отпадъци и време. Нека го постигнем!

1.Не дръжте млякото на вратата на хладибника 1 от всеки 6 млека по света се губи. В световен мащаб това става във фермите, но в Обединеното кралство повечето загуби се случват в супермаркети и в домовете ни. По принцип млякото се разваляа много лесно. Поради това вие искате да направите всичко възможно, за да го съхраните възможно най-дълго.

Къде обаче повечето от нас съхраняват млякото си? На мястото, което има най-голям смисъл: вратата на хладилника.

Проблемът е, че вратата на вашия хладилник е най-топлата част от вашия хладилник. Постоянното отваряне и затваряне на вратата на хладилника позволява топъл въздух да нахлува. Така че, ако го държите в по-топлата част, като вратата, означава, че няма да издържи толкова дълго.

Най-студената част на вашия хладилник е в долната част на гърба, така че започнете да слагате млякото си възможно най-ниско и колкото се може по-назад, за да издържи малко по-дълго.

2.Не слагайте червения лук до картофите Чудите се защо на вашите картофи и лук поникват кълнове? Поддържането на лук и картофи заедно ги прави влажни. Той също така отделя гниещ газ, наречен етан (известен още като етилен), който кара плодовете и зеленчуците да узряват по-бързо. Някои хора вярват, че това е причината картофите да прорастват. Тези издънки всъщност съдържат гликоалкалоидни съединения, които са токсични в голямото количество. Яденето на твърде много може да ви причини стомашни болки, треска и по-лошо. Не се притеснявайте обаче, те все още са безопасни за ядене, ако издънките са малки и се отстраняват лесно заедно с кожата. Просто помислете два пъти, преди да хвърлите лука си в кофата.

3.Не дръжте авокадо в хладилника си Оставяте авокадото си в хладилника? Чудите се когато те са твърди, когато ги извадите за гуакамоле? Авокадото не узрява, когато е твърде студено, така че оставянето им в хладилника ги прави трудни за нарязване и обелване. Оставете ги за няколко дни, за да могат бързо да узреят.

4.Не мийте горските плодове, когато ги купите Измиването на плодове е нещо, което много от нас правят, но това ги кара да тръгнат да се развалят далеч преди най-добрата им годност. Боровинките са едни от най-бързо податливите на разваляне (но също и грозде, ягоди, малини и други плодове). Вместо това ги измийте точно преди да ги консумирате.

Най-важният съвет: ако искате плодовете наистина да издържат, потопете ги в смес от оцет-вода за 2-10 минути и ги сложете в хладилника. Това премахва бактериите и всъщност може да ги накара да издържат по-дълго.

5. Не дръжте храната в консерва, след като я отворите С цялата консервна храна, която купуваме наскоро, това е задължително да знаете. След като отворите кутията си с нахут (или повечето други консервирани храни), не оставяйте никаква храна в калай. Изпразнете кутията и сложете съдържанието в купа, за да изстине в хладилника. Когато попадне въздух, калайът от консервата попада по-бързо в съдържанието. Така храната ви ще има количество метал в нея. Не е точно това, което искате от вашите нахут!

6.Не замразявайте сурови картофи Замразяването или охлаждането на суровите картофи превръща нишестето в захар. Повечето от нас държат картофите си в шкафа, но в случай, че ги поставите в хладилника или фризера, извадете суровите. Добре е, след като са приготвени, така че не се тревожете твърде много за остатъците.

7. Не оставяйте замразения зеленчук във фризера твърде дълго Оставянето на зеленчуците във фризера за твърде дълго време ги оставя да образуват ледени кристали. Тези ледени кристали са вода, която е била във вашия зеленчук и е проникнала навън. Дори вегетата, която е оставена във фризера твърде дълго, все още може да се влоши. Нарича се изгаряне с фризер и е резултат от дехидратация, оставяйки зеленчука ви свит и не достатъчно хубав на вкус. Така че, не ги оставяйте прекалено дълго - най-добре е да ядете в рамките на 2 до 4 месеца след покупката.

8.Дръжте бананите далеч от други плодове Не слагайте бананите си в купата за плодове, заедно с останалите плодове. Всички те ще тръгнат по-бързо да загниват.

Но защо? Отново, подобно на лука, това е етановият газ. Газът кара плодът да узрява и омекотява, като разрушава клетъчните му стени, превръща нишестетата в захари и кара киселините да изчезнат. Докато портокалите ви са в безопасност от етана, други плодове определено не са.

Бананите са особено лоши за отделянето на този газ. Така че за доброто на вашата плодова купа, дръжте бананите отделно. Ще предотвратите по-голямата част от купата да стане кафява.

И помнете: Лесно е да съхранявате храната си правилно. Започнете да поставяте лука в шкафа самостоятелно и да слагате млякото в задната част на хладилника и ще изхвърляте все по-малко храна. Направете това дълготраен процес. Всеки път, когато изхвърлите нещо, разберете дали сте го съхранявали по правилния начин. Ако не, опитайте да го подобрите за следващия път. Наблюдавайте все по-малко мухъл и спестете повече време и пари. Не ставайте само експерт как да съхранявате храна - станете експерт как да давате съвети и вие.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein