Отидете в начална страница
training

Как да започнем да медитираме? | 5 лесни стъпки за начинаещи

Как да започнем да медитираме? | 5 лесни стъпки за начинаещи
Shannah Hatch
Писател и експерт3 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Медитацията има много ползи за нашето психично здраве. Тя може да ни даде време да прочистим мислите си, помага ни да се свържем с тялото си и ни насърчава да се концентрираме. Това не е толкова лесна практика, защото определено изисква известна отдаденост и време, но можете да започнете и да проверите дали е полезна и приятна за вас.

Има няколко неща, които можете да направите като начинаещ/а, за да започнете да се занимавате с медитация и няколко начина, с които можете да започнете наистина да й се наслаждавате и да развивате своите способности за медитация.

1. Седнете (или легнете) удобно 

Намерете най-удобна за вас позиция. Това може да е в седнало положение с кръстосани крака на пода, класически стил на медитация или легнало положение. Уверете се, че се чувствате комфортно, за да може умът ви да влезе в зоната на медитация. Ако лесно се разсейвате от изтръпнал крак или болки в гърба, това само ще прекъсне вашата практика. Така че застанете удобно.

2. Планирайте времето си 

Започнете с 5 минутки медитация, нагласете си таймер, така че да знаете, че не се ангажирате за повече от предвиденото време. След като направите няколко 5-минутни сесии (в продължение на няколко сеанса), започнете да се стремите да увеличавате времето до 10 минути.  Но ако ви се струва малко по-сложно да влезете в състояние на медитация, поддържайте сесиите си кратки или толкова дълги, колкото ви е необходимо, приятно и полезно.

3. Слушайте музика 

Някои може да кажат, че това е излишно разсейване. Ако обаче имате напрегнат и натоварен ум, който се бори за няколко секунди тишина, тогава започнете вашите сесии с малко музика. Това е чудесен начин да влезете в състояние на медитация.

За предпочитане е музиката без текст (тоест само с аудио) и се уверете, че силата на звука не е твърде силна, за да можете да чувате дишането. Фоновата музика също може да бъде огромен източник на комфорт и успокоение, а това е ключово за медитацията.

4. Използвайте дишането си 

След като започнете да медитирате, понякога ума ви лесно започва да се лута. Мислейки за това какво ще вечеряте по-късно или за нещо смущаващо, което се е случило на работа или през деня.

Винаги, когато тези мисли нарушават вашата медитация, използвайте дишането си, за да се върнете обратно към състояние на концентрация и съзерцание. Започнете да се фокусирате върху дишането си и това как го контролирате. Това ще върне фокуса ви към тялото и ще се уверите, че сте концентрирани.

5. Превърнете го в навик 

Най-лесният начин да се уверите, че правите нещо редовно е да го превърнете в навик. След като направите медитацията част от ежедневието си, тя се превръща в неизменна част и от деня ви, като миенето на зъбите, винаги ще се уверявате, че тя е изпълнена. Тя ще стане част от деня ви, без която не можете.

Заключение

Медитацията има безброй ползи за здравето, включително контролиране на стреса и безпокойството.

Важно е да започнете плавно с медитацията, тъй като, в началото може да изглежда малко обезсърчително и трудно, затова започнете с кратки сесии, като първоначално интегрирате музиката в практиката си и използвате дъха си като инструмент за концентрация на мислите си.

 Използвайки всички тези съвети, бързо ще станете по-добри и уверени в медитация.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein