Отидете в начална страница
Mental health

5 стъпки за изграждане на навици вкъщи

5 стъпки за изграждане на навици вкъщи
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор3 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew

Макар и да сме минавали цели два пъти пред подобен период, това не прави карантината по-лесна. Всъщност много хора смятат поредния локдаун като още по-голямо предизвикателство и това е напълно разбираемо. Но има начини, по които можете да се възползвате максимално, за да повишите ефективността и щастието си. Едно от основните неща, които трябва да имате предвид, е рутината. Локдаунът напълно разруши всяка структура, която имахме изградена първоначално. Умовете и телата ни обичат рутината и затова е важно да се опитаме да я поддържаме дори по време на пандемия.

Подготвили сме няколко съвета, които ще улеснят процеса - така че ако имате нужда от указания или съвет продължете да четете.

1)Ставайте и си лягайте по едно и също време всеки ден

Независимо дали става въпрос за 6 или 9 часа сутринта, ставането по едно и също време всеки ден ще поддържа часовника на тялото ви в рутина. Колкото по-последователни сте в ставането и лягането също, толкова по-лесно ще се събудите, понякога без аларма, ако сте наистина последователни. Опитайте се да станете поне час преди работа, вместо да се ставате от леглото и да се налага незабавно да отворите лаптопа си. По същия начин, опитайте се да лягате в леглото поне 30-минути по едно и също време всеки ден преди запиване. Това позволява на тялото и ума ви да се приспособят към режима и да осъзнаят кога е време за сън.

2)Определете тренировъчни дни и се придържайте към тях

Без да се налага да правим фитнес зала вкъщи, много от нас се борят да намерят мотивацията си да тренират отново. Това е разбираемо. Фитнес залите предлагат изцяло нова среда, в която да тренирате, с цялото оборудване, от което се нуждаете. В този ред на мисли, изберете няколко от тренировъчни дни и запишете какво ще правите всеки ден. Ако планирате конкретни дни, е по-вероятно да създадете навик, към който да се придържате по-лесно.

3)Облечете се по-професионално

Това може да звучи супер просто за някои хора, но сме сигурни, че много от нас са разбрали по време на локдауна, че е твърде лесно да останете по пижама, когато няма къде да ходите. Но когато изграждате устойчива, здравословна рутина, уверете се, че сте облечени в подходящи дрехи. Това може да промени живота вкъщи. Ще се почувствате по-концентрирани, по-свежи и има голяма вероятност да сте много по-ефективни в ангажиментите си през останалата част на деня.

4)Правете списъци със задачи

Списъкът съв задължения и задачи е от съществено значение, когато изграждате рутина. Създаването на списъци със задачи всеки ден ще ви помогне практически да структурирате дните си и ще ви позволи да видите рутината си написана черно на бяло пред вас, което определено ще ви помогне да се придържате към нея. Също така ще се почувствате успешни и удовлетворени, колкото повече успявате да отметнете всеки ден. Разделете времето си между задачи, почивки, тренировки и забавни неща, които сте планирали (дори ако става дума само за ходене до супермаркета). Визуализирането на ежедневието ви всеки ден определено ще ви помогне да си създадете здравословни навици, които да запазите през цялото време на локдауна.

5)Почивайте качествено през почивните дни

Не е приятно когато всички сме затворени вътре, няма отворени барове, ресторанти, фитнес зали или нощни клубове. Уикендите ни могат да се слеят с делничните дни доста лесно. Особено ако в момента нямате типична работна среда от 9 до 17 часа. Така че, осигуряването на това вашите почивни дни да имат своя собствена атмосфера е наистина важно за една добра рутина. Направете събота филмова вечер или поканете приятели на гости и играйте настолни игри. Каквото и да е, уверете се, че правите нещо забавно през почивните дни, което ще разграничава съботите от вторниците.

Заключение

Локдаунът е труден период за всички, но един от начините да го улесните е да създадете добра рутина. Съсредоточете се върху ежедневните задачи, събуждайте се и лягайте да спите по едно и също време всеки ден и си почивайте през почивните дни. Всички тези малки неща ще допринесат за връщането на нормалността във вашия живот и ще ви помогнат да останете продуктивни дори в тези странни времена.

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein