Отидете в начална страница
training

Как да започнем силови тренировки за подобряване на настроението

Как да започнем силови тренировки за подобряване на настроението
Emily Wilcock
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Ако сте начинаещи в залата, това е напълно нормално и не е повод за притеснение. Може да бъде объркващо и обезкуражаващо да влезете във фитнеса и да видите как всички тренират използвайки най-различни машини и уреди. Може да се притесните и да се ограничите само до познатия ви кардио сектор, дори да сте планирали да излезете от комфортната си зона и да изпробвате нещо ново. Това може да се случи повече от веднъж, но не се отчайвайте. Няма нищо срамно в това. Mного от спортуващите в залата са се чувствали по същия начин, когато самите те са били начинаещи. 

https://youtu.be/_VeMIY8a6Og

Въпреки това, частта във фитнеса с тежестите не трябва да ви плаши. След като изградите увереност и се чувствате достатъчно спокойни, няма да е толкова трудно да тренирате с тях. Съвсем скоро сами ще излизате от комфортната си зона, като се предизвиквате постоянно. Запомнете, че повечето хора, които виждате във фитнеса са толкова съсредоточени в собствените си тренировки, че едва ли ще забележат какво правите по време на вашите.  

Всеки един човек трябва да започне от някъде. Дори най-големите и успешни спортисти са били начинаещи и вероятно са се притеснявали в началото. Всичко се свежда до увереността, която имате, а веднъж овладяна, тя ще ви помогне да вървите напред.  

Ползи от силовите тренировки 

Запомнете: фокусирайте се върху себе си. Ако се чувствате добре тренирайки на пътеката, тогава правете това, но трябва да обърнете внимание и на многото ползи от силовите тренировки. Това може да ви накара да преосмислите мнението си за упражненията с тежести. Част от ползите включват:
  • Изграждане на мускулна маса и изгаряне на калории 
  • Намаляване на риска от травми в ежедневието 
  • Увеличаване на мускулната сила 
  • Увеличаване на енергията 
  • Освобождаване на ендорфини подобряващи настроението 
  • Може да подобрят съня 

Как да започнем силови тренировки 

Преди да започнете да ходите на фитнес, трябва да решите колко време искате да прекарате там. Бъдете реалисти. Колкото по-постижими са целите ви, толкова по-вероятно е да се справите с тях. Изберете тренировъчен план, който може да съгласувате с начина си на живот и целите, който сте си поставили. 

Като начинаещи може да изберете да разделите тренировките си в две части - за горна и долна част на тялото. Един примерен четиридневен план може да изглежда по следния начин:  

  • Понеделник: горна част 
  • Вторник: долна част 
  • Сряда: почивка 
  • Четвъртък: горна част 
  • Петък: долна част 
  • Събота: почивка 
  • Неделя: почивка 

След като изготвите реалистичен и последователен тренировъчен план, започенете да тренирате предимно с уреди и машини. Когато свикнете да изпълнявате упражненията на тях и научите правилните движения можете да започнете да използвате единични тежести. 

Все пак не бързайте. Дайте си време да свикнете с тежестите. Ако имате нужда от съвет или препоръки можете да говорите с лекаря или физиотерапевта във фитнеса ви. Също така можете да попитате някои от хората, които тренират там или да се обърнете към приятел, който има опит в тренировките. 

Заключение 

След като разгледахме основните начални точки, следващата стъпка е да отидете във фитнеса. Ако от известно време искате да започнете да тренирате с тежести, но отлагате, сега е момента да изготвите реалистичен план и цели и да започнете полека. Възползвайте се от конструктивни съвети и скоро ще изградите увереността, която ще ви помогне да продължавате да се надграждате. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein