Отидете в начална страница
Nutrition

Какво е синдромът на поленовата хранителна алергия и как да го овладеем 

Какво е синдромът на поленовата хранителна алергия и как да го овладеем 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог3 месеца Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Синдромът на поленовата хранителна алергия, още наричан орален алергичен синдром, представлява реакция на хиперчувствителност, която се получава при някои хора, когато хапнат плодове, зеленчуци, ядки или подправки (1). То най-често причинява сърбеж на езика, устните и устната кухина, след прием на растителни храни (1). Често сме чували за алергии към други храни, като например глутен или млечни продукти, но синдромът на поленовата хранителна алергия се проявява по различен начин и може да се развие по всяко време.  

В тази статия: 

  • Какво представлява?  
  • Симптоми 
  • Храни, които могат да я предизвикат  
  • Съвети 
  • Как да се храним, вземайки предвид наученото
pollen food syndrome

Какво представлява?  

Синдромът на поленовата хранителна алергия се получава, когато тялото реагира на протеините, съдържащи се в определени растителни храни. Това често се случва при хора, които също така има алергия към полени (1). 

Алергичните реакции се дължат на протеините в определени храни и често симптомите се ограничават до зоната на устата, но в някои по-редки случаи могат да причинят по-систематични странични реакции (2). Тези растителни протеини са подобни онези, които причиняват се на хрема и следователно причиняват същите симптоми в тялото.  

Синдромът на поленовата хранителна алергия е по-рядко срещан при малки деца и може да се развие дори след години на консумация на определени храни, при които не е имало никакъв проблем. Той е свързан със есенната хрема и е по-вероятно да се развие при по-големи деца, тийнейджъри и възрастни, които имат алергия към полени (3). 

Симптоми 

Симптомите на синдрома на поленовата хранителна алергия включват сърбеж и дразнене на устните, езика, в гърлото и устната кухина. Някои хора могат да получат оток, а други по-тежки случаи излиза обрив или затруднения в дишането (хрипове). 

Храни, които отключват синдромът на поленовата хранителна алергия 

Поленовите храни, които могат да отключат съответните реакции включват полени от бреза, треви, амброзия (растение), див пелин, тимотейкова трева и ежова главица (4). Тук сме описали и няколко от най-често срещаните храни, които имат връзка със синдрома на поленовата хранителна алергия и се базират на всеки вид полен. 

  • Храни съдържащи полени от брза: ябълки, бадеми, кайсии, моркови, целина, череши, лешник, киви, праскови, круши и слива (3); 
  • Храни съдържащи полен от треви: целина, пъпеш, портокал, праскова, домат (3); 
  • Храни съдържащи полени от амброзия (растение): банани, тиква, краставици, пъпеш, слънчогледови семки, тиквички; 
  • Храни съдържащи полени от див пелин: камби, карфиол, манголд, фенел, чесън, лук (4);  
  • Храни съдържащи полени от тимотейкова трева и ежова главица: портокал, праскова, домат, диня, картофи (4); 
pollen food syndrome

Съвети 

Поради факта, че алергиите към храна са реакция на тялото към протеините в храните, но термичната обработка на храните може да разгради протеините и да ги направи по-безопасни за ядене. Консервираните плодове и зеленчуци често са по-безопасни за прием, защото по време на процеса по консервиране са преминали топлинна обработка. Протеините могат да се разградят и посредством използването на микровълнова фурна, за да намалите риска от алергични реакции. Храните, които не подходящо да се нагряват, като банани или пъпеш, могат да се избягват, за да се предотврати появата на симптоми.    

Тъй като ядките имат високо съдържание на протеин от повечето плодове и зеленчуци, те може да не са подходящи за прием, дори след като са били опечени или сготвени. Проследявайте симптомите и се консултирайте с личния си лекар относно това дали трябва да използвате епинефринова писалка, за да предотвратите тежки алергични реакции. Повечето хора могат да се справят със симптомите само чрез употребата на антихистамини.  

Как да се храним, вземайки предвид наученото 

Ако имате само леки симптоми на синдром на поленовата хранителна алергия, тогава можете да намерите различни начини да се наслаждавате на повечето растителни храни. Печените зеленчуци или поне тези, които съдържат полени, могат да се консумират, както и във супи или бульони, защото топлинната преработка ще разгради протеините. Задушаването, пърженето и готвенето в микровълнова също ще подпомогне този процес. 

Ако някои плодове ви причиняват симптоми на алергия, тогава опитайте да приемате консервираната им форма вместо да ги консумирате пресни. Замразените плодове е възможно да имат неразградени протеини, затова в по-добре да ги избягвате. Кожата на животните и семената често съдържат протеини, които могат да причинят взаимодействия и е хубаво да бъдат заменени, например ябълков сос вместо пресни ябълки. 

Поленовите алергии са сезонни и вероятно ще забележите по силно изявени симптоми по време на определени месеци от годината (4). Ако симптомите ви се засилват само в някои моменти от годината, тогава обърнете особено внимание и избягвайте приемането на суровите форми на тези храни. 

Заключение 

Въпреки че синдромът на поленовата хранителна алергия звучи притеснително, повечето хора, които я имат, изпитват само леки симптоми и анафилактичните реакции са редки (4). Правилното топлинно обработване на храните и избягването на кожата на месото или ядки можете да се насладите на вкуса на плодовете и зеленчуците. Проследявайте и забележете кои храни ви повлияват най-много. Винаги се консултирайте с вашия личен лекар, ако симптомите ви се влошат. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1. Price, A., Ramachandran, S., Smith, G. P., Stevenson, M. L., Pomeranz, M. K., & Cohen, D. E. (2015). Oral allergy syndrome (pollen-food allergy syndrome). Dermatitis26(2), 78-88.
  2. Carlson, G., & Coop, C. (2019). Pollen food allergy syndrome (PFAS): a review of current available literature. Annals of Allergy, Asthma & Immunology123(4), 359-365.
  3. American College of Allergy, Asthma, and Immunology (2019). Pollen Food Allergy Syndrome. Accessed 6/18/22. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/pollen-food-allergy-syndrome/.
  4. Asthma and Allergy Foundation of America (2019). 7 Things You Should Know About Oral Allergy Syndrome. AAFA Community Standards. Accessed 6/18/22. https://community.aafa.org/blog/7-things-you-should-know-about-oral-allergy-syndrome.
Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein