Отидете в начална страница
Nutrition

Храни, които горят мазнините: 20 храни, които трябва да хапвате, за да увеличите загубата на мазнини 

Храни, които горят мазнините: 20 храни, които трябва да хапвате, за да увеличите загубата на мазнини 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог3 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

От една страна е вярно, че загубата на тегло е постижима най-вече чрез калориен дефицит, но има и други начини, които ще ви помогнат да ускорите процеса. Като ускорите метаболизма си и планирате тренировките и хранненията, можете да помогнете на тялото си да гори мазнини по-бързо.  

Тук сме изготвили списък от храни, които спомагат за изгарянето на мазнините и можете да включите някои от тях, когато готвите или когато искате да закусите с нещо.  

 

  

  1. Яйца

    Яйцата са пълни с протеин и мазнини, което ги прави изключително вкусни. Те забавят процеса на храносмилане и казват на мозъка ви, че сте сити, което може да ви помогне да не хапвате повече от необходимото. Благодарение на витамините и минералите, които съдържат, яйцата също така помагат на определени химични реакции, които тялото използва, за да гори мазнини. 

  2. Пилешко

    Източниците на постен протеин като пилешкото всъщност изискват повече енергия (или калории), за да се храносмелят отколкото простите въглехидрати. Приемането на постни протеини също така предпазва мускулната маса, когато тялото е в състояние на калориен дефицит и чистата мускулна маса изгаря повече калории отколкото мазнините.

     

  3. Сьомга

    Сьомгата е пълна със здравословни мазнини и протеини, които помагат на сърцето и ограничават възможността от преяждане с други източници на калории. Една порция сьомга съдържа около ⅔ от количеството селен, от което се нуждае тялото, за да поддържа добрата функция на щитовидната жлеза. 

  4. Кисело мляко

    Киселото мляко е с високо съдържание на протеини и подпомага поддръжката на чиста мускулна маса. Също така може да бъде засищаща закуска. Изберете кисело мляко, което не е подсладено за по-добри резултати.  

  5. Суроватка

    Както всички източници на протеин, които вече изброихме, суроватката помага за поддръжката на мускулите, когато се опитвате на смъквате килограми и помага, за загубата на мазнини. 

    Ако изберете суроватка като Myprotein Whey Isolate ще имате продукт, които е пречистен протеин, без въглехидрати и други калории.  

  6. Диня

    Динята е прекрасна сладка лятна закуска, с която да се поглезите. Тя е с високо съдържание на вода (и фибри), което я прави прекрасна храна без много калории. Ако изберете да приемете плодове с високо съдържание на вода, ще се заситите по-бързо отколкото със сушени плодове.  

  7. Ябълки

    Ябълките са пълни в разтворими фибри и могат наистина да утолят апетита ви преди хранене и да забавят процеса на храносмилане. Разтворимите фибри също така помагат да имате здраво сърце, което е ключа към доброто здравословно състояние. 
  8. Боровинки

    Боровинките и други горски плодове има високо съдържание на вода и ниско съдържание на захар в сравнение с други плодове, без да са по-малко сладки. Те имат и високо съдържание на антиоксиданти, което помага за поддържане на добро здраве. 

  9. Целина

    Целината е известна с това, че е храна с “отрицателно” съдържание на калории. Някои хора твърдят, че са нужни повече калории, за да се храносмели отколкото съдържа. Фибрите и водата в целината я правят нискокалорична, но не и без никакво съдържание на калории. Тя също така е и много приятна хрупкава закуска и върви много добре с хумус.  

  10. Броколи

    Броколите както карфиола и брюкселското зеле имат изключително високо съдържание на фибри и хранителни вещества, които помагат на тялото да гори мазнини. Експериментирайте като сготвите тези зеленчуци на грил или ги задушите или просто ги хапвайте сурови. Различните начини на приготвяне ще създадат различни вкусове.  

  11. Маруля

    Хапването на салата преди основното ястие може да ви помогне да горите мазнини. Това се случва, защото марулята е с високо съдържание на фибри, засища ви и ви помага да намаляте и държите под контрол порциите от друга храна. Опитайте се да не слагате твърде много висококалорични дресинги и се придържайте към суровите зеленчуци.   

  12. Овесени ядки

    Овесените ядки са лесен начин да хапнете пълнозърнеста храна за закуска. Овесените ядки могат да се приготвят от предната вечер или можете просто да добавите кисело мляко сутринта. Овесените ядки поемат много вода в процеса на готвене, толкова, че крайната порция е по-голяма и по-засищаща.  

  13. Киноа

    Киноата има множество ползи тъй като е пълнозърнест източник на протеини и е отличен избор, който ще ви помогне да отслабнете.  Може понякога да заменяте овесените ядки с киноа или да я приготвяте вместо ориз за обяд или вечеря. Киноата също така може да бъде подходяща съставка за супи, което ще увеличи съдържанието на протеин в ястието и ще ви държи сити за по-дълго време. 

  14. Авокадо

    Авокадото е полезно в много отношения, но най-важните му качества са, че е с високо съдържание на здравословни мазнини, което е ключово за постигането и поддържането на здрав метаболизъм. Ако приемането на мазнини, когато се опитвате да горите мазнини ви се струва грешно, трябва да знаете, че то всъщност може да ограничи преяждането и да ви държи в състояние на калориен дефицит, докато в същото време ви доставя мастно разтворими витамини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно.  

  15. Масла от ядки 

    Други здравословни източници на мазнини са бадемовото масло, фъстъченото масло и други масла от ядки, които са чудесен начин да се чувствате сити за по-дълго време. Можете да добавите някакво масло от ядки към закуската си вместо просто оризови крекери или нарязани моркови. Това ще направи закуската по-приятна и ще забави храносмилането, което ще държи глада далеч.  

  16. Семена от чия

    Семената от чия са малки, но пълни с изключителна сила. Те имат много позли, повечето, от които се дължат на високото им съдържание на протеин и фибри. Те могат да абсорбират течностите и да ги превърнат в по-гъсти субстанции. Например можете да направите чия пудинг или да добавите чия семена към овесените ядки. Чия семената ще ви набавят минерали и витамини, които ще подпомогнат превръщането на мазнините в енергия. 

  17. Кафе

    Кафето може да подсили метаболизма ви, но бъдете внимателни и не добавяйте твърде много захар или мазнини към кафето си, за да не неутрализирате ефекта на повишение нивата на енергия.  

    Въпреки че горенето на калории от приема на кафе е нисък, то може да ви помогне да се мотивирате по време на тренировка и да горите мазнини за по-дълго след фитнес.  

      

  18. Зелен чай

    Приемането на зелен чай има много ползи, които включват ускоряване на метаболизма  и подобрена работа на мозъка. Този ноотропичен чай може да се приема като напитка или може да бъде част от добавки за бърз метаболизъм. 
  19. Лют червен пипер 

    Лютото може да ускори метаболизма и дори да помогне за стабилизирането на кръвната захар. Наред с други съставки като чесън и джинджифил, лютият червен пипер може да направи много повече от това да подобри вкуса на храната ви. 

      

  20.  Канела

    Добавете канела в сладко ястие и ще получите приятен канелен вкус. Проучвания показват, че канелата може да помогне за нормализирането нивата на кръвната захар. Стабилната кръвна захар означава по-рядко чувство за силен глад и бавно освобождаване на енергия. 

   

 

Извод 

Дори, ако приемате всички храни, които изброихме, това няма да ви помогне, ако не сте в състояние на калориен дефицит, за да горите мазнини. Трябва да сте постоянни в навиците си в дългосрочен план и да тренирате с постоянство вместо да се лишавате до крайност. Това ще ви помогне да сваляте килограми и ще можете да поддържате постигнатите резултати. Освен това ще си изградите здравословни навици за цял живот.   

Когато изброените храни се комбинират и с упражнения за горене на мазнини ще горите мазнини много по-бързо и лесно. 

 

Заключение 

Подбирайки храни, които са с високо съдържание на фибри, вода, витамини и минерали ще помогнете на организма си да не изпитва глад и ще му дадете нужните хранителни вещества, за да поддържа добър метаболизъм и да гори повече мазнини във времето. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein