Отидете в начална страница
Nutrition

16 храни с високо съдържание на Омега-3

16 храни с високо съдържание на Омега-3
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Омега-3 е наименованието на група полиненаситени мастни киселини и се смятат за едни от “здравословните и полезни за сърцето” киселини. Те се различават от Омега-6. Омега-3 са полезни за сърцето, доказано намаляват възпаленията и могат да повлияят на процеса на стареене.  

Трите основни Омега-3 мастни киселини се срещат в много храни. Те са ейкозапентаенова, докозахексаенова (най-често срещана в рибата) и алфа-линоленова (съдържа се най-вече в растителни източници) киселина. Тази статия съдържа списък на някои от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, които ще ви помогнат да повишите приема им чрез храната.  

foods high in omega 3

16 храни с високо съдържание на Омега-3   

Черни орехи 

Черните орехи са един от растителни източници на Омега-3, който съдържа 1,7 грама алфа-линоленова киселина в половин мерителна чаша. Те също така са богати на фибри и мастноразтворими витамини.  

 

Рапично олио 

Рапичното олио е често използвано за пържене и съдържа 1,3 грама Омега-3 и алфа-линоленова киселина в една супена лъжица.  

 

Сом 

Тази риба е източник на ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина. В порция от 141 грама риба се съдържат 0,3 грама Омега-3. 

 

Семена чия 

Една единствена супена лъжица семена чия съдържа 7 грама Омега-3, което прави тази супер храна прекрасен растителен източник на здравословни мастни киселини (също така на протеини и фибри). 

 

Едамаме 

Зеленият боб едамаме или незрялата соя е известен вегетариански източник на протеин. Той съдържа 0,3 грама Омега-3 в половин мерителна чаша.  

 

Риебно масло 

Един от най-добре познатите източници на Омега-3 е рибеното масло, което съдържа 2,9 грама алфа-линоленова и докозахексаенова киселина само в 1 супена лъжица.  

Смляно ленено семе 

Лененото семе е много питателна храна, но трябва да се смели, за да може тялото ни да преработи и усвои хранителните вещества на семената. 1 супена лъжица съдържа 1,6 грама Омега-3.   

 

Камбала (риба) 

Камбалата е риба, която съдържа 1 грам Омега-3 мастни киселини в 85 грама продукт, както и много полезни протеини. 

 

Конопено семе 

Конопеното семе е чудесна добавка към смуутита, ако искате да разнообразите напитктие си, както и към овесени ядки или салати. Семената съдържат 0,9 грама Омега-3 в 1 супена лъжица.  

 

Херинга 

Херингата е прекрасен морски източник на Омега-3. Тя съдържа 3,1 грама от полезните мастни киселини в 141 грама от продукта. 

 

Скумрия 

Скумрията е още една риба, която ще ви донесе много ползи за здравето. Тя съдържа 2,6 грама ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина само в една порция от 113 грама. 

 

Дребен бял боб 

Този сорт боб е по-богат на Омега-3 от червения боб. Дребният бял боб е поредният полезен веган източник на здравословни мастни киселини, които подпомагат работата на сърцето. Половин мерителна чаша съдържа 0,6 грама Омега-3. 

 

Сьомга 

Един от най-известните източници на полезни за сърцето Омега-3 мастни киселини е именно сьомгата. Тя съдържа 1,5 грама Омега-3 в порция от 85 грама продукт, както и много протеини.  

 

Скариди 

½ мерителна чаша скариди съдържа 0,4 грама омега-3, което е повече от другите ракообразниживотни. Да не забравяме, че съдържа и протеин.  

 

Соево олио 

Соевото олио е друг веган източник на омега-3 и е добър заместител на слънчогледовото олио за пържене, защото съдържа 0,9 грама Омега-3 мастни киселини в една супена лъжица.  

 

Риба тон (от консерва) 

Още един продукт известен с дълготрайността си и с високото си съдържание на протеин е рибата тон от консерва. Тя съдържа 0,7 грама омега-3, които са полезни за сърцето. 

 

Заключение 

Въпреки че знаем колко много ползи носят Омега-3 за здравето ни, понякога е трудно да си ги набавим чрез храната, а някои храни са изключително богати на тези здравословни и полезни за сърцето мастни киселини. Можете да добавите риба или някои видове растителни източници, като соевите кълнове и червения боб. Това ще ви помогне да подобрите здравословното състояние на сърцето. В допълнение към балансираната диета, някои хора може да предпочетат да приемат Омега-3 под формата на хранителна добавка, което ще ви помогне да си набавите достатъчно количество от мастните киселини.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1. Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, M. J. A., & Millington, K. J. (2004). The health benefits of omega‐3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics17(5), 449-459.
  2. Office of Dietary Supplements. (2001). Omega-3 Fatty Acids – Health Professional Fact Sheet. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein