Отидете в начална страница
Nutrition

Какво представлява яйчената диета

Какво представлява яйчената диета
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор3 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew
Много хора обичат да хапват яйца за закуска. Независимо дали са бъркани, пържени или поширани, когато ги хапвате в комбинация с филийка с масло можете да се насладите на перфектния баланс между протеини и въглехидрати, които ви държат сити до обяд.  Изглежда, обаче, че някои хора пренасят любовта си към яйцата на съвсем друго ниво като следват екстремни диети, в които яйцата присъстват на всяко ядене. Звучи странно, нали ? Продължете да четете, за да прецените дали е така.  

Какво представлява яйчената диета?  

Яйчената диета е ограничаваща, нисковъглехидратна и се спазва за кратък период от време. Тя може да варира според това, колко стриктни искате да бъдете. Има три вида яйчена диета. Във всеки вид всяко хранене съдържа яйца или друг източник на постен протеин и зеленчуци, които не съдържат нишесте. Това само по себе си не звучи лошо - в крайна сметка, източниците на постен протеин в комбинация със зеленчуци не са лоши за нас.     

Колко дълго продължава?  

Продължителността ще зависи от това, коя яйчена диета ще изберете. Има опция с продължителност от 3 дни и такава от 14 дни. И при двете, диетата е с ниско съдържание на калории, затова не трябва да се следва за прекалено дълъг период. Тридневната диета се прави с цел да се прескочи по-бързо бариерата на отслабване и не трябва да се следва за по-дълго време от посоченото.  Въпреки че 14 дневната диета е по-малко ограничителна, е препоръчително да не я следвате за повече от 2 седмици.     

Какво можете да ядете по време на диетата?  

При 14 дневната диета можете да ядете яйца, източници на постен протеин като пилешко, риба и чисто телешко, свинско и агнешко месо.  Също така можете да приемате нисковъглехидратни плодове (1-2 порции на ден) и зеленчуци, които не съдържат нишесте, заедно с източници на мазнини като например кокосово олио, масло и майонеза, но само в малки количества.   При 3 дневната диета трябва да изяждате по едно цяло яйце 30 минути след като се събудите, да изяждате по едно ястие съдържащо яйца на всеки 3-4 часа, да консумирате 15 г масло или здравословен източник на мазнини с всяко яйце и да не се храните 3 часа преди лягане. Въпреки че по-голямо количество масло  е позволено, главната цел на диетата е да се създаде състояние на кетоза, което изисква по-малко от 50г прием на въглехидрати на ден, затова плодовете трябва да са в ограничено количество.   

  

Може ли да ни помогне, ако искаме да отслабнем?  

Поради множеството ограничения и ниското съдържание на въглехидрати, е много вероятно да се създаде калориен дефицит - състоянието, в което изгаряте повече калории отколкото приемате. По този начин работят всички диети за отслабване.   3-Дневната и 14-дневната диета могат да ви помогнат ударно да започнете процес на отслабване или могат да ви въведат в кетогенна диета, което ще улесни приспособяването ви в дългосрочен план.     

Какви са ползите?  

Високо съдържание на протеин   

Поради факта, че диетата се състои предимно от яйца и месо приема на протеини ще бъде висок. Проучвания показват, че високият прием на протеини при спазване на диета може да помогне за поддържането на постната мускулна маса.      

Ще ви помогне да отслабнете  

Поради ограниченото количество енергия, което ще приемате вероятно ще бъдете в състояние на енергиен дефицит докато спазвате диетата. Това може да ви помогне да регулирате теглото и здравето си и да ви мотивира в бъдеще да се стремите към по-здравословна и подходяща за дълъг период от време диета.     

Яйцата са изключително хранителни  

Яйцата са не просто добър източник на протеини (съдържащи 6 г протеин в 1 яйце), но и са страхотен източник на макронутриенти като магнезий, селен, фолати, витамини D и А.    

Има ли странични ефекти?  

Дефицит на хранителни вещества  

Поради ограниченията може да имате дефицит на хранителни вещества. Например, зърнени храни и нишестени въглехидрати като картофите са важни източници на фибри и макронутриенти. Диетата също органичава приемането на млечни продукти, които са добър източник на калций.      

Ниска енергийна наличност 

Ограниченията на диетата означават, че тя е с ниско съдържание на калории. Нискокалоричната диета ще доведе до ниска енергийна наличност, което може да причини умора, намалена костна плътност (рискът е повишен, ако приема на калций е нисък), намалена атлетична способност и дори косопад. В дългосрочен план може да доведе и до хормонален дисбаланс.     

Въпроси и отговори за яйчената диета:  

Колко килограма мога да сваля с яйчената диета?  

Според автора на яйчената диета, Ариел Чандлър (Arielle Chandler), следването на тази диета може да ви помогне да свалите 11 кг само за 2 седмици. Дали това е здравословно е спорно. Нещо повече, сваленото тегло няма да е основно от мазнини. Поради липсата на въглехидрати в диетата, по-голяма част от теглото ще бъде задържана на вода.

Мога ли да следвам яйчената диета за повече от 2 седмици?  

Не е препоръчително да се следва рестриктивна диета за повече от две седмици. Тялото ви се нуждае от широка гама хранителни вещества, за да функционира правилно и ограничаването на много храни ще доведе до дефицит на хранителни вещества.   В допълнение към това, нискокалоричните диети могат да доведат до ниска енергийна наличност, което може да доведе до умора, хранителни разстройства, косопад, намалена костна плътност и лошо настроение.  В дългосрочен план приемането на ниски количества калории може да доведе до хормонален дисбаланс, което може да причини амнорея при жените и занижени нива на тестостерон при мъжете и също така до високи нива на стресовия хормон кортизол.  Продължителното поддържане на ниски енергийни нива може да доведе и до загуба на постна мускулна маса и ниска метаболитна скорост, което ще направи отслабването по-трудно в дългосрочен план.      

Примерна диета:  

Ден 1  

  • Закуска: Бъркани яйца със спанак и домати   
  • Междинна закуска: Шепа малини  
  • Обяд: Яйчена салата   
  • Междинна закуска: Шепа ягоди  
  • Вечеря: Стър-фрай с пилешко  

Ден 2  

  • Закуска: Омлет   
  • Междинна закуска: Шепа боровинки  
  • Обяд: Салата с пуешко и авокадо  
  • Междинна закуска: Шепа капини  
  • Вечеря: Свинско на кубчета с броколи и карфиол  

Ден 3  

  • Закуска: 2 яйца, 2 парчета шунка и аспержи  
  • Междинна закуска: Киви  
  • Обяд: Салата със сьомга  
  • Междинна закуска: Диня  
  • Вечеря: Сьомга на грил със зелен боб и аспержи  

Ден 4  

  • Закуска: Бъркани яйца и домати   
  • Междинна закуска: Праскови  
  • Обяд: Салата с пържола от чисто телешко месо  
  • Междинна закуска: Пъпеш  
  • Вечеря: Стър-фрай със свинско  

Ден 5  

  • Закуска: Омлет   
  • Междинна закуска: Шепа малини  
  • Обяд: Пилешка супа със зеленчуци  
  • Междинна закуска: Шепа ягоди  
  • Вечеря: Риба треска със зелен боб и броколи  

Ден 6  

  • Закуска: 2 яйца, 2 парчета шунка, спанак и домати  
  • Междинна закуска: Шепа боровинки  
  • Обяд: Салата с риба тон и авокадо   
  • Междинна закуска: Шепа капини  
  • Вечеря: Пържола (телешка), гъби и лук 

Ден 7  

  • Закуска: Бъркани яйца и спанак  
  • Междинна закуска: Праскови  
  • Обяд: Салата с шунка и твърдо сварени яйца  
  • Междинна закуска: Шепа ягоди  
  • Вечеря: Агнешко с карфиол и аспержи  
  

Заключение  

Яйчената диета е с високо съдържание на протеини и е нискокалорична. Тази диета може да ви помогне да смъкнете килограми сравнително бързо, но не се препоръчва да я следвате за дълъг период от време. Тя е много ограничаваща и може да доведе до дефицит на хранителни вещества и до негативни последици за здравето.   

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein