Отидете в начална страница
supplements

Предтренировъчни добавки | Всичко, което трябва да знаете

Предтренировъчни добавки | Всичко, което трябва да знаете
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор2 месеца Ago
Вижте профила на Liam Agnew

Предтренировъчните хранителни добавки са създадени, за да повишат нивата на енергия и да подобрят представянето по време на тренировка. Има много различни видове добавки разнообразни съставки, които варират според целите. В тази статия можете да прочетете всичко за предтренировъчните добавки, какво представляват те, как действат и кои са най-подходящи спрямо конкретните ви цели. Прочетете статията до края, за да разберете повече за безкофеиновата предтренирвовъчна добавка на Myprotein - The Pump. 

В тази статия: 

  • Какво представляват предтренирвъчните добавки? 
  • Как действат предтренировъчните добавки? 
  • Предтренировъчните добавки полезни ли са за мен? 
  • Кога да приемам предтренировъчна добавка? 
  • Колко често да приемам предтренирочъна добавка? 
  • Кафето предтренирвочъна напитка ли е? 
  • Спортистите приемат ли предтренировъчни добавки? 
  • Начинаещите трябва ли да приемат предтренировъчни добавки? 
  • Ползи 
  • Кофеинова предтренировъчна добавка - THE Pump 

Какво представляват предтренировъчните хранителни добавки? 

Вероятно се досещате само от името, че тези добавки се приемат преди тренировка, за да подобрят бързо краткосрочночното представяне. Те могат да ви помогнат да увеличите силата и издръжливостта си в залата (1).  

Как работят предтренировъчните добавки?

Предтренировъчните добавки съдържат комбинация от съставки, които ще ви помогнат да подобрите представянето си по време на изпълнение на упражнения и ще ви спестят усилието да приемате много и различни добавки преди тренировка. 

Съставките могат да варират от продукт до продукт, но най-често срещаните включват кофеин, бета-аланин, таурин, креатин и нитрати.  

Какви съставки да търся в предтренировъчните добавки?

Всяка съставка в предтренировъчните добавки подобрява представянето по различен начин. Ако искате да подобрите силата и издръжливостта на мускулите, за това ще ви помогнат кофеинът, бета-аланинът и креатинът. За подобряване издръжливостта на бегачи и колоездачи, кофеинът е особено подходящ.  

Как действат предтренировъчните добавки?  

Как ни влияят добавките зависи от съставките, които съдържат. Кофеинът е ключов елемент в повечето предтренировъчни добавки и доказано увеличава издръжливостта, намалява усещането за умора и болка (2). 

Креатинът също може да подпомогне възстановяването между сериите и да увеличи капацитета за трениране, което ще ви помогне да работите повече. 

Предтренировъчните добавки полезни ли са за мен? 

Някои предтренировъчни добавки съдържат витамин В1, който може да подпомогне функцията на кардиоваскуларната система. От друга страна, витамин В12 ще подобри производството на енергия. 

Имайте предвид, че някои предтренировъчни добавки съдържат големи количества кофеин, който може да бъде опасен в големи количества, затова не трябва да превишавате препоръчаните дози. 

Кога да приемам предтренировъчна добавка? 

Най-често се препоръчва да приемате предтренировъчна добавка 45-60 минути преди тренировка, за да могат съставките (като кофеинът) да достигнат максимални нива в кръвта и ефектът от тях да е най-голям.  

Колко често трябва да приемам предтренировъчна добавка? 

Най-добре е да приемате предтренировъчна добавка в дните, когато имате тренировка. Някои съставки, като например креатинът, трябва да се приемат за продължителен период от време, за да имат желаните ефекти.  

Колко време отнема на добавката да започне да действа?

След прием, кофеинът се нуждае от 45-60 минути, за да достигне максимални нива в кръвта. Ако добавката съдържа бета-аланин, тогава може да почувствате гъделичкащо усещане по кожата около 15 минути след прием. 

Колко време действа добавката?

Отнема около 4-6 часа на тялото да намали на половина количеството кофеин, което сте приели. Гъделичкащото усещане от бета-аланина ще спре след около 90 минути.  

Кафето предтренировъчна напитка ли е? 

Кафето съдържа кофеин, което подпомага издръжливостта и може да намали усещането за болка (2). Въпреки че то, само по себе си, не съдържа други важни предтренировъчни съставки, като например бета-аланин, витамин В или таурин, приемът на една чаша кафе може да ви даде допълнително енергия за тренировката.  

Спортистите приемат ли предтренировъчни добавки? 

Много спортисти приемат предтренирочъвни хранителни добавки, за да подоборят представянето си по време на тренировка или състезание. Ефектът от такива добавки над издръжливостта ги прави подходящи за боксьори, за да могат да тренират по-усилено, за бегачи, за да могат да бягат повече или за щангисти, за да могат да правят повече повторения.  

При йога и други спортове, приемът на предтренировъчни добавки също е подходящ, защото повишава концентрацията и енергията по време на тренировки. 

Начинаещите трябва ли да приемат хранителни добавки? 

Предтренировъчните хранителни добавки могат да бъдат полезни за всеки, който желае да подобри представянето си. За начинаещите, те могат да са особено полезни, ако искат да тренират, но не се чувствате във върхова форма. От друга страна, недейте да разчитате твърде много на тях от самото начало. Слушайте тялото си и следвайте добре балансирана диета. Дайте си достатъчно време за почивка, защото това е особено важно, когато сте начинаещи в тренировките. 

Ползи от приема на предтренировъчни хранителни добавки 

Подобрено представяне 

Една от основните ползи от приема на предтренировъчни добавки е, че те подобряват представянето и ви помагат да тренирате повече за по-дълно време. Съставките им обикновено подпомагат издръжливостта и концентрацията. 

Добра концентрация 

Кофеинът е мозъчен стимулант, който доказано подобрява умствената бдителност след прием. Това може да направи тези добавки особено подходящи при изпълнение на упражнения, които изискват по-сложна техника и фокус, като например вдигането на тежести. 

Серията предтренировъчни добавки на Myprotein 

THE Pre-Workout 

THE Pre-Workout съдържа комбинация от кофеин, креатин и витамин В6, които ще ви помогнат да имате повече енергия и фокус.  

Alpha Pre-Workout 

Alpha Pre-Workout съдържа бета-аланин, л-аргинин алфа-кетоглутарат и л-теанин, както и висока доза кофен, който ще ви помогне да тренирате за по-дълъг период от време и ще подобри концентрацията ви. 

Pre-Workout Gummies дъвчащи бонбони 

Тази хранителна добавка съдържа кофеин, витамин В и аминокиселини. Pre-Workout Gummies са практичен и вкусен начин да увеличите нивата си на енергия и бдителност преди тренировка.

Таурин 

Тауринът е аминокиселина, която се съдържа естествено в големи дози в скелетните мускули.  

Цитрулин Малат 

Цинтулин малат е азотен оксид, който подобрява кръвообращението по време на тренировка. Това може да увеличи производството на енергия и вероятно да подобри представянето в залата. Цитрулин малат подобрява издръжливостта и възстановяването.

Чист кофеин на таблетки 

Кофеинът е ключова съставка в много предтренировъчни добавки, защото има свойството да подобрява издръжливостта, бдителността и концентрацията. Чистият кофеин на таблетки съдържа 200 мг кофеин в едно хапче. 

Кутия MyPRO 

Кутията MyPRO съдържа всичко, от което ще имате нужда, за да извлечете най-доброто от тренировките си, включително и мостра от нашия THE Pre-Workout, за да можете да пробвате тази страхотна хранителна добавка и да прецените дали е подходяща за вас. 

THE Pump Explainer 

Нашата нова подобрена версия на THE Pump ще изведе тренировките ви на ново по-високо ниво без да съдържа дори капка кофеин. Може би се питате как е възможно това и хората които са работили по създаването му ще ви дадат отговора. Те са комбинирали няколко добре проучени и патентовани съставки с научно доказани свойства и ползи, за да създадат перфектната комбинация и да ви доставят отлични количества от нужните хранителни вещества, без  нежелани странични ефекти. 

Патент S7  

Седем растителни съставки, включително екстракт от зелено кафе, зелен чай, куркума, вишна, боровинка, броколи и кейл. 

Патент Sabeet  

Sabeet в директен източник на бионалични нитрати и висококонцентрирана форма на червено цвекло.. 

Патент Aquamin 

Добит от естествен минерален морски източник, акваминът е разтворима форма на биоактивен магнезий. 

Патент Senactiv  

Той е съставен от два силно пречистени и разделни екстракта от Panax notogiseng и Rosa roxburghii и съдържа оптиманлна доза от 25 мг. 

Патент AstraGin®  

100 % естествена растителна съставка, която е често използвана в спортното хранене. 

Патент BioPerine®  

BioPerine® е патентован екстракт от плодовете на черен пипер (Piper nigrum) със стандартизиран минимум от 95% пиперин. 

Л-цитрулин матат и таурин 

Две силно проучвани съставки, които се съдържат в подходящи дози. 8 г л-цитрулин в двойна доза и 1 г таурин.  

Заключение 

Предтренировъчните хранителни добавки могат да ви помогнат в тренировките. Те съдържат различен набор от съставки, които ще подобрят представянето ви. Някои от тях са кофеин, бета-аланин и витамин В. Добре е да приемате предтренировъчна добавка 45-60 минути преди тренировка, за да получите най-добрите резултати. 

Когато избирате правилната хранителна добавка, внимателно разгледайте съставките, за да прецените дали те съвпадат с вашите тренировъчни цели и винаги следвайте препоръчителните дневни дози.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

1. Harty, P. S., Zabriskie, H. A., Erickson, J. L., Molling, P. E., Kerksick, C. M., & Jagim, A. R. (2018). Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 41. https://doi.org/10.1186/s12970-018-0247-6

2. Guest, N. S., VanDusseldorp, T. A., Nelson, M. T., Grgic, J., Schoenfeld, B. J., Jenkins, N. D. M., Arent, S. M., Antonio, J., Stout, J. R., Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Goldstein, E. R., Kalman, D. S., & Campbell, B. I. (2021). International society of sports nutrition position stand: caffeine and exercise performance. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 1. https://doi.org/10.1186/s12970-020-00383-4

3. Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E., Stout, J. R., Hoffman, J. R., Wilborn, C. D., Sale, C., Kreider, R. B., Jäger, R., Earnest, C. P., Bannock, L., Campbell, B., Kalman, D., Ziegenfuss, T. N., & Antonio, J. (2015). International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12, 30. https://doi.org/10.1186/s12970-015-0090-y

4. Kurtz, J. A., VanDusseldorp, T. A., Doyle, J. A., & Otis, J. S. (2021). Taurine in sports and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 39. https://doi.org/10.1186/s12970-021-00438-0

5. Gough, L. A., Sparks, S. A., McNaughton, L. R., Higgins, M. F., Newbury, J. W., Trexler, E., Faghy, M. A., & Bridge, C. A. (2021). A critical review of citrulline malate supplementation and exercise performance. European journal of applied physiology, 121(12), 3283–3295. https://doi.org/10.1007/s00421-021-04774-6

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein