Отидете в начална страница
Nutrition

5 ползи от приема на черен дроб

5 ползи от приема на черен дроб
Claire Muszalski
Регистриран диетолог1 година Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Както вече сме сигурни, че знаете, протеинът е ключът към постигането на всяка цел във фитнеса. Той е градивният елемент на мускулите както и разковничето за възстановяването след тренировка. Освен чрез шейковете и добавките, всеки ден трябва да приемате достатъчно протеин и чрез храната. Може би черният дроб не е най-популярният източник на протеин сред много от вас, но всъщност приемът му ще допринесе много ползи за здравословното ви състояние.   

И така, ще успее ли черният дроб да стане новият ви любим източник на протеин? В тази статия ще откриете пет ползи от приема на черен дроб за здравето. 

В тази статия:      

  • Ползи от приема на черен дроб 
  • Митове за черния дроб 
 
benefits of eating liver

Ползи от приема на черен дроб 

 

  1. Черният дроб е висококачествен източник на протеинРазбира се, черният дроб няма как да се превърне в новият ви любим източник на протеин, ако няма високо съдържание на протеин. 100 грама пилешки черен дроб съдържа около 172 калории, а 100 от тези калории идват от протеина. Това означава, че черният дроб има по-малко калории отколкото 100 грама пилешки гърди, но съдържа повече протеин от тях. Невероятно попадение!
  2. Черният дроб е богат на желязоКонкретно пилешкият черен дроб е изключително богат на желязо. Желязото в черния дроб лесно се храносмила от тялото. Желязото помага на организма да създава червени кръвни телца и да поддържа здрава кръвоносната система. Увеличаването приема на желязо може да ви помогне да се преборите с умората. Това означава, че ще имате повече сила да постигнете целите си в залата. Освен всичко това, желязото помага за метаболизма на протеина. Следователно, черният дроб не само ви доставя протеини, но и ви помага да ги усвоите. 

    Чувствате ли се изтощени? Трудно ли ви е да се изкачите по стълбите без да ви се завие свят, въпреки че сте в добра физическа форма? Може би страдате от недостиг на желязо, особено, ако сте жена. Консултирайте се с личния си лекар и изследвайте нивата си на желязо, за да прецените дали е добре да добавите малко черен дроб към менюто си.  

  3. Черният дроб има високо съдържание на витамини от групата ВЧерният дроб е богат на фолати. Това са водно разтворимивитамини от групата В. Възрастните трябва да приемат около 1,5 микрограма витамин В12, затова може да е добра идея да разгледате дали в магазина до вас се предлага черен дроб през следващото си посещение. Това прави черният дроб още по-ценен като хранително вещество и невероятен източник на енергия. Един от основните витамини, които той предоставя е витамин В12, който тялото не може да произвежда само и трябва да се приема, чрез храната или под формата на хранителна добавка. 
  4. Черният дроб съдържа витамин А Черният дроб има високо съдържание на витамин А, до толкова, че е препоръчително бременните жени да не го консумират. Въпреки това, за останалите хора, той е чудесен източник, който помага за здрава кожа и добро зрение.
  5. Черният дроб е сравнително евтинВероятно ще платите по-малко пари, ако закупите пилешки черен дроб отколкото, ако предпочетете телешки черен дроб. Можете да ги откриете замразени както и пресни на сравнително ниски цени. Това го прави перфектен за заготовки, които да консумирате през седмицата. Също така е много по-евтин от “по-известните” източници на протеин. 
Научете повече за ползите от витамините от групата В... 
 

Митове за черния дроб 

 

Черният дроб съдържа много токсини 

Основната функция на черният дроб е да пречиства тялото от токсини. Въпреки това, обратно на широко разпространените разбирания, това не означава, че с приема на черен дроб ще приемате токсини, които са били пречистени от тялото. Функцията на черния дроб е да пречиства токсините изцяло, а не да ги складира. 

 

Черният дроб се готви трудно 

Черният дроб е бил много често срещан източник на протеин в миналото и не се изискват особени усилия, за да се приготви. Можете да го изпържите на тиган, както бихте направили с пилешките гърди. Ще забележите, че е готов, когато изцяло промени цвета си.  

Можете да го сготвите с малко лук или чери домати и ще получите вкусно ястие. Друга добра идея е да направите солен пай с него или яхния. Тези гозби ще бъдат пълни с полезни съставки.  

  

Заключение 

Когато търсите източник на повече протеин, черният дроб е един чудесен вариант, който да включите в менюто си. Ползите от приема на черен дроб, един или два пъти седмично, включват подобрени нива на енергия от желязото и витамин В12 и всички ползи от витамин А. Той се продава на приемлива цена, а ползите които предоставя го правят достоен продукт, който да включите в хранителния си режим.   

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein