Отидете в начална страница
supplements

Диетолог разкрива 5-те най-добри витамини за жени

Диетолог разкрива 5-те най-добри витамини за жени
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

Най-общо казано, мъжете и жените имат сходна нужда от хранителни вещества, която изисква приема на подобни въглехидрати, мазнини и протеини. Но поради разликата в хормоните и репродуктивните цикли, нуждата от микронутриенти е различна при   жените и мъжете.  

Ако всичко това вече ви звучи сложно, не се притеснявайте, диетологът експерт и старши разработчик на нови продукти, Кейти Браун (Katie Brown), е тук, за да хвърли светлина върху витамините за жени. 

Кейти работи специално с продукти от серията Myvitamins и можем да кажем, че наистина си разбира от работата, особено, когато става въпрос за витамините, които приемаме всеки ден. Ето кои са топ 5 най-добри витамини за жени според нея.  

https://youtu.be/8Dmia25Difc

B12 

Витамин В12 е първият, който Кейти препоръчва за жени, защото тялото не може да го произвежда само. Тя посочва, че В12 е особено важен, ако следвате вегетарианска или веган диета, тъй като В12 се среща най-често в растителни източници като мляко, яйца, месо и в някои риби. 

В12 помага на червените кръвни телца (клетките, които транспортират кислорода в тялото). Ако имате недостиг на витамин В12, най-вероятно се чувствате слаби и уморени и може дори да развиете анемия (това е състояние, в което човек има по-малко от необходимия брой червени кръвни телца, който пренасят кислород). 

В12 подпомага работата на мозъка и нервната система и следователно влияе на емоциите ни, а това означава, че увеличаването приема на В12 може да ни помогне да бъдем по-оптимистично настроени, ако преди това сме страдали от недостиг.  

 

Желязо и Фолиева киселина 

Желязото се среща в храни като месо, тофу, зелени листати зеленчуци и други продукти, но трябва да отбележим, че приема на препоръчителната дневна доза от 18 милиграма на ден, без помощта на добавки, може да ви затрудни.  

Кейти разяснява, че както витамин В12, желязото също е “от основна важност за образуването на червени кръвни телца и процеса по транспортиране на кислород в кръвта”. Това се отнася най-вече за жените, тъй като много жени губят кръв и запаси на желязо по време на месечния цикъл. Подобно на недостига на В12, дефицита на желязо може да причини анемия, което ще ви накара да се чувствате замаяни, уморени и слаби. Точно поради тези причини е добре да приемате желязо под формата на хранителна добавка, за да получите енергията, от която се нуждаете.  

Приема на желязо и фолиева киселина, в комбинация с добавен витамин С, е особено ефективен, защото той подпомагат усвояването на желязото от тялото.  

 

Мултивитамини за жени 

Те са разработени специално за жени и техните специфични хранителни нужди. Мултивитамините са страхотен начин да увеличите приема си на витамини и минерали в допълнение към тези, които вече приемате чрез храната.  

Каквито и цели да сте си поставили свързани с тренировките, мултивитамините са чудесен начин да ги постигнете и да се поддържате в най-добра форма, в едно забързано ежедневие. 

  

Биотин 

Кейти разяснява, че според много хора косопада е по-често явление при мъжете, но според проучвания “до 50% от жените също страдат или са страдали в някакъв момент в живота си от косопад”. Точно за това може да ни е полезен биотинът.   

Биотинът е витамин от групата В комплекс и е от особена важност за косата, кожата и ноктите. Хранителните добавки с биотин ще ви помогнат да имате здрави и силни коса, кожа и нокти. 

Той е водно разтворим витамин, което означава, че бързо преминава през тялото и честият му прием е страхотен начин да увеличите наличните нива. 

  

Хиалуронова киселина 

Хората, които обичат и се интересуват от грижата за кожата, познават силата и способността на този продукт да подобрява състоянието на кожата и да я направи искряща.  

Хиалуроновата киселина е “молекула задържаща хидратацията в кожата, която се среща естествено в тялото, съединителната тъкан, ставите и мускулите”. Нивата на хиалуронова киселина в тялото намаляват с възрастта, затова приема й под формата на хранителна добавка ще помогне за възстановяването на естествените наличности в тялото и ще ви накара да засияете.  

  

Заключение 

Въпреки че количествата микронутриенти, от които се нуждаем са приблизително еднакви за всички, препоръчително е жените да приемат повече от някои определени добавки, поради физиологичните разлики между мъжете и жените. Независимо дали целите ви са свързани с подобряването на физическото или психичното ви здраве и благосъстояние или просто искате да имате повече енергия, изброените хранителни добавки в тази статия са едно чудесно начало за всеки.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein