Отидете в начална страница
supplements

Хранителни добавки, одобрени от диетолог, които ще ви помогнат да отслабнете 

Хранителни добавки, одобрени от диетолог, които ще ви помогнат да отслабнете 
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Тъй като загубата на тегло е толкова широко разпространена цел, бихте си помислили, че досега ще са измислили магическо хапче, което можете да вземете и да получите желаните резултати. Е, колкото и да ни харесва да мечтаем за такова нещо, то не съществува. Загубата на тегло изисква упорита работа и калориен дефицит. Има някои неща, които можете да вземете, за да ви помогнат по пътя към целта - добавки, разбира се. 

Кейти Браун, разработчик на продукти на Myprotein, е проверила нашите шкафове, за да намери продуктите, които са най-добри за подпомагане загубата на тегло. Както казахме, няма магическо хапче за отслабване, но тези добавки може просто да направят процеса малко по-лесен. 

https://youtu.be/9SE0AjC7vP4

Калорийният дефицит представлява приема на по-малко калории, отколкото тялото изразходва, което води до загуба на тегло. Това работи, защото тялото ви използва калориите, които съхранява като запаси, вместо непосредствената енергия, осигурена от храната в стомаха. Процесът на използване на съхранената енергия е това, което някои хора наричат изгаряне на калории.  

Да кажем, че поддържащите ви калории са 2000 kcal. За да отслабнете, може да искате да ги намалите до 1500 kcal. Но също така трябва да запомните броя на калориите, които изгаряте от упражнения, и да коригирате приема си, за да отразите това. 

Как могат да помогнат добавките? 

Хранителните добавки могат да подпомогнат отслабването по няколко начина.

Намаляване на апетита 

Ако една хранителна добавка намали апетита ви, тогава ще се чувствате по-малко гладни и по този начин ще можете да следвате целите си много по-лесно. Не казваме, че желанието ви да се храните ще изчезне – все пак ще ви трябва известна воля – но е много по-лесно да не се поддавате на желанието за среднощна закуска, ако коремът ви не къркори. 

Съществуват и други добавки, които не действат за намаляване на апетита ви, но ще ви заситят, като отново ви позволяват да се придържате към вашите макроси с повече лекота. 

Увеличават енергията 

Колкото повече упражнения правите, толкова повече калории изгаряте, а колкото повече енергия имате, толкова повече упражнения можете да завършите. Някои добавки също могат да подобрят концентрацията, енергийните нива и издръжливостта, за да ви помогнат да изгорите повече калории. 

Подпомагат работата на метаболизма 

Някои добавки могат да подпомогнат метаболизма ви, като го накарат да работи по-ефективно, за да допринесе за загубата на тегло. Хранителните добавки могат да помогнат за изгаряне на мазнини и поддържане на мускулна маса с цел загубата на телесни килограми. Други добавки могат да гарантират, че клетките ви получават необходимата им енергия от храната, която ядете. 

Сега, след като всичката обща информация е казана, нека се задълбочим в това заради, което наистина сте тук. Кои добавки всъщност помагат за загубата на тегло? 

Diet Whey Protein - Диетичен суроватъчен протеин 

Противно на общоприетото схващане, протеинът не води до напълняване. Няма да натрупате мускулна маса веднага щом протеинът попадне в стомахът ви, за голямо разочарование. Всъщност е установено, че диетите с високо съдържание на протеини помагат за загубата на тегло. Протеинът ви кара се чувствате сити и това може да ви бъде от полза, за да се придържате към вашите макроси. 

В едно проучване участници с наднормено тегло са били на диета с намален прием на калории (с 500 калории по-малко на ден). Участниците са били помолени да консумират готова напитка или протеинов шейк със същите калории 20 минути преди закуска и 20 минути преди вечеря. И двете групи са загубили значително количество тегло, но по-голяма загуба на тегло се е наблюдавала в групата, консумираща протеин на основата на суроватка. Тези, които постоянно консумират суроватъчен протеин в продължение на 12 седмици, губят повече телесни мазнини и по-малко чиста мускулна маса. 

Impact Diet Lean 

Според Кейти, в Myprotein имаме суроватъчен протеин, който е дори по-добър за подпомагане на отслабването. Impact Diet Lean включва LeanBiome, смес от диетични фибри под формата на фруктоолигозахариди (обикновено наричани FOS) и глюкоманан. Също така съдържа хром плюс, което е смес от витамини и минерали. Сместа работи за подпомагане загубата на тегло по няколко начина: 

  • Глюкоманан - водоразтворими диетични фибри, осигуряващи мощна подкрепа, за постигнете целите за отслабване 
  • Хромът допринася за поддържането на нормални нива на кръвната захар и нормален метаболизъм на макронутриентите 
  • Установено е, че LeanBiome намалява телесните мазнини, включително обиколката на ханша и талията 

L-Carnitine 

По-малко известна добавка, но въпреки това важна за загубата на тегло. L-карнитинът е естествено химическо вещество, произвеждано в черния дроб и бъбреците от аминокиселините лизин и метионин. Той има редица предимства, включително подпомагане на отслабването чрез метаболизма на мазнините. Той пренася дълговерижни мастни киселини в митохондриите, които са електроцентралите на всички наши клетки, където мастните киселини могат да бъдат окислени, за да произвеждат енергия. С други думи, той използва мазнините, намиращи се в кръвта ви, и по този начин намалява мастните ви запаси. 

Green tea extract 

Обичате ли чая? Направете си зелен чай. Установено е, че зеленият чай засилва метаболизма ви. В такъв случай не искаме да изпием само една чаша; предпочитаме цяла бутилка. 

Екстрактът от зелен чай съдържа химически съединения, наречени полифеноли (за да бъдем точни - катехини), които са група съединения, открити в растителните храни. Те действат като антиоксиданти, предпазвайки клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни атоми, които са силно реактивни. Те непрекъснато се опитват да намерят други атоми, с които да се свързват. Това може да причини лоши реакции в тялото, като ДНК и клетъчно увреждане. 

В едно проучване на две групи хора, групата, която е консумирала екстракт от зелен чай в продължение на 12 седмици, е забелязала значително намаление в индекса на телесната маса (ИТМ), телесното тегло, обиколката на талията и подкожните мазнини, което предполага, че консумацията на катехини може да има положителен ефект над загубата на тегло. 

Omega-3 

Омега-3 са есенциални мастни киселини. Те съдържат две незаменими мастни киселини: Докозахексаенова киселина (DHA) и Ейкозапентаенова киселина (EPA). „Незаменими“ означава, че трябва да консумираме тези мастни киселини чрез храната, защото тялото не може да ги произвежда. Препоръчително е да приемате поне една порция мазна риба седмично, за да получите нужните омега-3. 

Едно проучване изследва дали омега-3 имат някакъв ефект върху апетита, като част от ограничителна диета. През осемте седмици на проучването се наблюдава положителна взаимовръзка. Нужно е да се направят повече изследвания, за да се определи ролята на омега-3, но с множеството други ползи, свързани с омега-3, все пак си струва да се запасите.  

Заключение 

В тази статия имате списък с добавки, които можете да закупите, за да подпомогнете загубата на тегло. Не очаквайте чудеса в следствие на използването им - все пак трябва да поддържате калориен дефицит, ако искате да отслабнете, но приемането на някои от тези продукти може просто да облекчи тежестта. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein