Отидете в начална страница
supplements

Как да приготвим протеинов шейк

Как да приготвим протеинов шейк
Claire Muszalski
Регистриран диетолог1 година Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Ако от скоро тренирате и сте начинаещи, може би сте забелязали хора във фитнеса, които си носят шейкъри с протеин. Освен това, със сигурност сте виждали не веднъж в социалните мрежи рецепти за смуути за закуска. Изглежда, че всички използват протеин на прах, но знаете ли кой е най-добрият начин за приготвянето му? При наличието на толкова голямо разнообразие от протеин на прах на пазара потърсете този, който най-много ви допада и се подгответе за приготвянето на вкусен протеинов шейк. Въпреки че много от предлаганите протеини на прах могат да се комбинират с вода и така да си приготвите шейк за възстановяване, съществуват и други начини за обогатяване на менюто ви с разнообразни хранителни вещества под формата на снаксове и заместители на хранa.   

В тази статия: 

  • Какво представлява протеиновият шейк? 
  • Как се приготвя протеинов шейк? 
  • Какви са ползите от протеиновия шейк? 
  • Рецепти за шейк за отслабване и като заместител на храната
  • Шейкове за качване на мускулна маса 
  • Шейкове за качване на килограми 

Какво представлява протеиновия шейк? 

Протеиновият шейк се прави от протеинова хранителна добавка (най-често в прахообразна форма), която се разбърква с течност (например вода) и понякога се добавят други съставки, за да се направи напитка подобна на смуути или млечен шейк. Те могат да се приготвят най-лесно в шейкър или с помощта на блендер, в случай, че желаете да добавите други съставки. Протеиновите шейкове обикновено се приемат след тренировки, за да подпомогнат възстановяването и изграждането на мускулите, но могат също така да се използват като заместител на едно хранене или здравословна закуска по всяко време от деня.  

Как се приготвя протеинов шейк? 

От една страна, протеинът е ключов за възстановяването и изграждането на мускулната маса, но от друга, можете да добавите и други съставки към протеиновия шейк, като например въглехидрати, здравословни мазнини и фибри, за да обогатите състава на хранителни вещества. Течния компонент на шейка е задължителен, независимо дали това е мляко, вода, кафе или друго. Течността е нужна, за да се разтвори протеиновия прах в нея.  

Ако просто желаете да увеличите съдържанието на протеин в напитката си, смесете протеина на прах с мляко в блендер вместо с вода. Ако искате да получите напитка богата на хранителни вещества, можете да комбинирате замразени съставки (като замразени плодове или лед), пресни съставки като спанак или кисело мляко, както и източници на здравословни мазнини като ядки и ядкови масла. Използвайте блендер за направата на гладка течност. Можете да експериментирате с различни вкусове. 

Какви са ползите от протеиновия шейк? 

Протеиновите шейкове предоставят допълнително протеин, който ще ви помогне да възстановите и да изградите мускулна си маса след силови тренировки.1 Достатъчното количество протеин в менюто ви може да подпомогне превенцията на наранявания на мускулната тъкан и да ускори процеса по възстановяване по време на тренировки за издръжливост като бягане, плуване или колоездене.1 

Високопротеиновите диети набират популярност през последните години поради няколко добри причини. Адекватния прием на протеин в хранителния режим може да помогне с отслабването, защото протеинът ни държи сити и удовлетворени от храната, което може да предотврати преяждането. Диета с високо съдържание на протеин може да предпази чистата мускулна маса в период на отслабване и в състояние на калориен дефицит.1  

Рецепти за шейк за отслабване и като заместител на храната 

Списъкът от рецепти, който сме изготвили може да бъде напаснат според вашите цели и варират от елементарни до сложни в зависимост от съставките. Можете да експериментирате със замразени и пресни плодове и зеленчуци, за да получите различни текстури и да определите кои най-много допадат на вкуса ви.  

Как да приготвим рецепти за отслабване и за заместване на храна 

Когато целите да отслабнете, е важно да поддържате баланс на хранителни вещества. Изпробвайте тези рецепти, за да получите добро съотношение между протеин, здравословни въглехидрати и здравословни мазнини. Неподсладеното или нискомасленото прясно мляко е най-добрият избор, с който ще контролирате приема на калории. Impact Whey Protein е нисковъглехидратен продукт с високо съдържание на протеин, който е перфектният избор за протеинов шейк. 

Протеинов шейк със спанак 

Прибавянето на няколко шепи листа от свеж спанак могат да променят цвета на шейка ви в зелено, но ви обещаваме, че няма да усетите промяна във вкуса. Допълнителните фибри и хранителни вещества, които ще получите от спанака, ще ви бъдат от полза.  

  • 1 мерителна лъжица Impact Whey Protein (с вкус на крем от ягода) 
  • 1 мерителна чаша обезмаслено или неподсладено бадемово или соево прясно мляко 
  • 1 малък замразен банан 
  • 1 мерителна чаша пресен спанак 
  • 1 с.л. масло от бадеми 

 

Мока фрапе шейк 

Този шейк е чудесен избор след сутрешна тренировка. Само добавете останалото ви кафе или прясно приготвено и изстудено кафе, за да заредите мускулите и мозъка с допълнително енергия. 

  • 1 мерителна лъжица Impact Whey Protein (с вкус на шоколад) 
  • 1 замразен банан 
  • ½ мерителна чаша охладено кафе 
  • ½ мерителна чаша обезмаслено или неподсладено бадемово или соево прясно мляко 

 

Шейкове за качване на мускулна маса 

Когато целта ви е да изградите мускулна маса, тялото се нуждае от много калории, но не трябва да прекалявате с тях. Използвайте тези рецепти и THE Whey, за да получите най-доброто от протеина. Прясното мляко може да се замени със соево, оризово, бадемово или друго алтернативно мляко. 

Рецепта с фъстъчено масло и банан 

Този протеинов шейк е толкова добър, че има вкус на десерт! Комбинацията от съставки е много семпла, но можете да добавите и малко спанак, за да обогатите допълнително шейка. 

  • 1 мерителна лъжица THE Whey (с вкус на шоколад) 
  • 1 замразен банан  
  • 2 с.л. фъстъчено масло  
  • 1 мерителна чаша прясно мляко по ваш избор

 

Шейк с банан и ягоди 

Смуутитата със замразени плодове могат да се приготвят със сок вместо прясно мляко, но соковете ще добавят захар и въглехидрати към напитката. 

  • 1 мерителна лъжица THE Whey с вкус на ягодов милкшейк 
  • ½ замразен банан 
  • 1 с.л. кокосово масло 
  • 1 мерителна чаша замразени ягоди 
  • 1 мерителна чаша прясно мляко по ваш избор - например краве, ядково или друго

Шейкове за качване на килограми 

Ако целта ви е да качите килограми, можете да добавите допълнителни източници на мазнини и протеин, за да увеличите броя на калориите във вашия шейк. Изпробвайте различни източници на мазнини (като например ядки, семена, кокосово масло, авокадо и други) или добавете 100% сок в различни комбинации, които харесвате. Можете също така да използвате бленда за качване на тегло, която обикновено съдържа въглехидрати в допълнение към протеина.  

Шейк с черешов чийзкейк  
  • 1 мерителна лъжица бленда за качване на тегло с вкус на ванилия 
  • 1 мерителна чаша замразени череши 
  • 2  с.л. ядки кашу 
  • ½ мерителна чаша извара 
  • 1 мерителна чаша прясно мляко по избор 

 

Шоколадова експлозия Съставки 
  • 1 мерителна лъжица бленда за качване на тегло с вкус на шоколад 
  • 1 замразен банан 
  • 1 мерителна чаша кисело мляко с вкус на ванилия 
  • 1 мерителна чаша шоколадово прясно мляко 
  • 1/2 авокадо 

Заключение 

Протеиновите шейкове могат да варират от семпли, съдържащи само вода и протеин на прах, до сложни - с повече от 10 съставки. Въпреки това, всички те могат да бъдат особено вкусни и със сигурност ще ви помогнат да постигнете целите си. Ние предлагаме разнообразна селекция от протеин на прах, от която можете да изберете любимия си вкус и да приготвите освежаващ шейк с всяка рецепта, независимо дали искате да отслабнете, да изградите мускулна маса или да качите килограми.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1. Campbell, B., Kreider, R. B., Ziegenfuss, T., La Bounty, P., Roberts, M., Burke, D., … & Antonio, J. (2007). International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 4(1), 8.
Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein