Отидете в начална страница
supplements

Какво е Л-аргинин? | Л-аргинин ползи, дозировка и странични ефекти 

Какво е Л-аргинин? | Л-аргинин ползи, дозировка и странични ефекти 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Л-аргининът е една от 20 аминокиселини, които се срещат естествено в човешкото тяло. Поради участието си в синтеза на азотен оксид, Л-аргинин е вещество, което е изследвано, за да се определи дали приемът му под формата на хранителна добавка може да бъде от полза за представянето в спорта и други сфери на здравето. Тази статия представя ползите, възможните странични ефекти и дозировката на Л-аргинин, която е нужна за постигането на резултати.  

В тази статия: 

  • Какво е Л-аргинин? 
  • Какви са функциите на Л-аргинин? 
  • Ползите от Л-аргинин? 
  • Как работи Л-аргинин? 
  • Странични ефекти на Л-аргинин 
  • Л-аргинин дозировка 
 

Какво е Л-аргинин? 

Л-аргининът е аминокиселина, която се среща в червеното и пилешкото месо, рибата и млечните продукти и може да се приема под формата на хранителна добавка на прах.   

Като аминокиселина, една от основните му функции е тази на субстрат в синтеза на протеин в тялото. Друга ключова функция е ролята му в производството на азотен оксид. Азотният оксид е вазодилататор (разширява кръвоносните съдове), което помага за добрата циркулация на кръвта. Това позволява повече кръв и кислород да навлиза в мускулите, което е добре за представянето в спорта. 

Какви са функциите на Л-аргинин? 

Аргининът има редица биологични функции. Най-важните от които са: подпомага изхвърлянето на отпадъците от тялото, поддържа имунната система, хормоналните функции и разширява артериите. Също така, като аминокиселина той подпомага и синтеза на протеин. 

 

Ползите от Л-аргинин? 

  • Подобрява представянето в спорта 
  • Регулира нивата на кръвната захар 
  • Подобрено кръвообращение 
 

Подобрява представянето в спорта 

Аргининът увеличава производството на азотен оксид, който функционира като вазодилататор. Поради тази причина при приема на аргинин под формата на добавка, това може да усили кръвообращението и да подобри снабдяването на мускулите с кислород.  

Проучвания показват, че това води до подобрено представяне в тренировките и подобрени нива на сила и капацитет при средна интензивност. Това може да означава, че добавките с аргинин могат да бъдат от полза, за тези които имат нужда от издръжливост в спорта. 

Регулира нивата на кръвната захар 

Проведени са и други проучвания, за да се провери дали аргининът може да помогне за регулирането на кръвната захар и резултатите показват, че в дългосрочен план, в комбинация с тренировъчен режим и контролирано хранене, аргининът може да подобри глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност при хора с диабет  тип II.  

Подобрено кръвообращение 

Тъй като аргининът допринася за подобреното кръвообращение, проучванията показват, че той подпомага и кръвното налягане. Въпреки че, някои изследвания сочат, че намалява кръвното налягане при хора в добро здраве, трябва да се консултирате с личния си лекар, ако възнамерявате да използвате добавката с цел лечение.  

Как работи Л-аргинин? 

Л-аргинин се преобразува в тялото в химичното вещество азотен оксид. Той служи като вазодилататор, отпускайки и отваряйки кръвоносните съдове, което води до повишено кръвообращение. Това може да доведе до много ползи за здравето. 

Странични ефекти от Л-аргинин 

Въпреки че, Л-аргининът се смята за безопасна добавка, има някои странични ефекти като гадене, разстройство и подуване на корема. Аргининът може да влоши и симптомите на астма. Консултирайте се с личния си лекар преди да приемате аргинин.  

 

Л-аргинин дозировка 

В клиничните проучвания, прилаганата дозировка варира според целите на изследванията. За да се проверят маркерите на представяне като например удължено време на издръжливост и тренировъчната способност при ниска интензивност, дозата приемана за кратък период от време е 6-10 грама на ден за седем дни. В този случай дозировката води до доказани ползи. При изследване на ефективността глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност дозата е била 8,3 грама на ден. 

 

Заключение 

Аргининът има много потенциални ползи благодарение на участието му в производството на азотен оксид.   

Когато става въпрос за представяне в спорта, хората, които тренират за издръжливост ще имат най-големи ползи от аргинина, въпреки че доказателствата са ограничени. 

Въпреки това съществуват доказателства, които предполагат, че аргининът може да помогне на глюкозния метаболизъм, инсулиновата чувствителност и кръвното налягане. Консултирайте се с вашия личен лекар преди да приемате хранителна добавка с аргинин с цел лечение на заболяване.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein