Отидете в начална страница
supplements

Какво представляват ЕАА и ВСАА? | Разлики и Ползи 

Какво представляват ЕАА и ВСАА? | Разлики и Ползи 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

ВСАА както и ЕАА са специфични групи от аминокиселини, които често се приемат под формата на хранителни добавки от спортисти и бодибилдъри. Тази статия обяснява какво представляват ВСАА и ЕАА, приликите и разликите между тях и как да прецените дали е нужно да ги приемате.  

В тази статия: 
  • ЕАА и ВСАА  
  • Имаме ли нужда от ЕАА?  
  • Кой се нуждае от допълнителни ЕАА?  
  • Кога да приемаме ЕАА 
  • ЕАА или ВСАА 
  • Какви са разликите между ЕАА и ВСАА? 

  

EAAs vs BCAAs

ЕАА и ВСАА

Аминокиселините са по-малки компоненти или съставни части на протеина. Приемът им е жизненоважен за хората, за да може мускулината маса да се изгражда и възстановява, защото тялото не ме може да произвежда аминокиселини само. Есенциалните аминокиселини (ЕАА) са аминокиселини, които тялото не може да произвежда само, това означава, че трябва да си ги набавяме чрез храната. 

Има девет есенциални аминокиселини: 

Фенилаланин, валин, триптофан, треонин, изолевцин, метионин, хистидин, левцин и лизин.  

Три от тези есенциални аминокиселини имат единствена по рода си химическа структура с разклонения и се наричат верижно разклонени аминокиселини или ВСАА. Те са левцин, изолевцин и валин. 

Всички ВСАА са есенциални аминокиселини, но не всички ЕАА са верижно разклонени аминокиселини (ВСАА).  

Като приемате ЕАА вместо само ВСАА, вие получавате всички аминокиселини и задоволявате нуждата си от ВСАА.  

Обобщение: Тялото има нужда от девет есенциални аминокиселини (ЕАА), които трябва да получаваме чрез храната; три от тях са ВСАА. 

 

Имаме ли нужда от ЕАА?   

ЕАА се намират в много от храните, които приемаме всеки ден, защото  всички протеини са съставени от аминокиселини. Независимо дали ядете месо, млечни продукти или веган източници на протеин, всички те съдържат неповторими комбинации от аминокиселини.  

Цялостното ви здравословно състояние и процесите в тялото ще се повлияят добре от достатъчния прием на аминокиселини с храната. Също така те подпомагат изграждането, поддържането и възстановяването на мускулна маса и лечението след травма. Въпреки че тялото ни не може да произведе достатъчно ЕАА, повечето хора вероятно си ги набавят чрез разнообразна и балансирана диета.  

 

Кой се нуждае от допълнителни ЕАА? 

Хората, които често ходят на фитнес или спортуват някакъв спорт.

Упражненията създават микроскопични разкъсвания на мускулната тъкан, която трябва да се възстанови. Поради тази причина може да се наложи да подкрепите възстановяването на мускулите преди следващата си тренировка. Аминокиселините са градивните частици на мускулите и те са отговорни за лечението и възстановяването им, затова приема на ЕАА под формата на хранителна добавка е добра идея, за да подобрите състоянието на мускулатурата си.  

Ако искате да изградите мускулна маса, съществуват три основни фактора за изграждането й: адекватен калориен прием, правилно изпълнение на упражнения и аминокиселини (протеин). Нужни са ви допълнителни източници на протеини, за да може тялото да изгради мускулна маса вместо просто да поддържа актуалното ви тегло. В такъв случай ЕАА със сигурност ще ви бъдат от полза.  

Ако следвате ограничителна диета:

Ако менюто ви е с ниско съдържание на пълноценни протеини, което е често срещано при веган и вегетарианските диети, тогава може би не получавате достатъчно ЕАА, от които тялото ви се нуждае. Киноата и соята са източници на пълноценен протеин, но трябва да имате предвид, че някои растителни източници на протеин не съдържат всички ЕАА. 

Обобщение: Много високопротеинови храни съдържат всички ЕАА, но има такива, които не включват някои аминокиселини. Ако желаете да помогнете на мускулите си да се възстановят или да изградите мускулна маса, тогава приемайте достатъчно ЕАА. 

 

Кога да приемаме ЕАА?

Независимо дали избирате ВСАА или ЕАА и двата вида трябва да се приемат по време на тренировка, за да подпомогнат работата на мускулите, в момента когато те са подложени на напрежение. Ключът към добрите резултати е приема на ЕАА и ВСАА. Те също така могат да предотвратят изтощение след тренировки. Приемът на пилешко и тофу в залата не е много практично, затова е по-удобно да си ги закупите под формата на хранителна добавка (ЕАА и ВСАА). 

 

Заключение  

След като обследвахме ползите на ВСАА и ЕАА, нещата трябва да са сравнително ясни. От една страна, ВСАА са подходящи за подпомагане на цялостното здраве и възстановяване на мускулите. От друга страна, ЕАА съдържат трите аминокиселини, които съставят ВСАА, в допълнение към други аминокиселини, от които тялото ви се нуждае.  

ЕАА могат да ви помогнат да се възстановите, да изградите мускулна маса или да я поддържате докато отслабвате, като ви набавят нужните вещества за протичането на тези процеси. Ако се притеснявате, че не приемате достатъчно ЕАА или ВСАА с храната, можете да ги закупите като хранителни добавки. 

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein