Отидете в начална страница
supplements

Креатинът не е само за бодибилдъри

Креатинът не е само за бодибилдъри
Emily Wilcock
Писател и експерт5 месеца Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Креатинът е една от най-обсъжданите хранителни добавки. Не е тайна, че тя е известна сред бодибилдърите поради ползите, които допринася за изграждането на мускулна маса. Един от минусите на креатина е представата за него у някои хора, а именно у дамите, които често го възприемат, като хранителна добавка, която се приема само ако искате да изглеждате много "нацепени". Това изобщо не е така. 

Старшият разработчик на продукти на Myprotein, Кейти Браун, ще ни помогне да разберем по-добре хранителните добавки в тази статия. Този път, тя ще ни разясни основните предимства на креатина и по-специално какви ползи има той за жените. Той не се приема само от културисти и може да подобри представянето, да подпомогне мускулния растеж и дори цялостното здраве. 

Какво представлява креатинът? 

Креатинът се състои от три различни аминокиселини: аргинин, хистидин и метионин. Тялото може да произвежда креатин само в черния дроб и панкреаса, като използва описаните три аминокиселини или можете да приемате креатин под формата на хранителна добавка. 

Месото и рибата са източници на протеин, но средностатистическия хранителен режим на повечето хора съдържа тези храни в недостатъчни количества. 

Как работи креатинът?  

Сега ще навлезем в техническата част на нещата. Креатинът се свързва с фосфати в тялото, за да създаде креатин фосфат. Това, все пак, не звучи толкова сложно, нали така? 

Аденозин трифосфат (АТФ) е източник на енергия за почти всяка функция в тялото. Той създава енергия чрез хидролизация на фосфата. Когато това се случи, аденозин трифосфат се превръща в аденозин дифосфа (АДФ), който е отпаден продукт на реакцията и няма особени свойства. 

Въпреки това, аденозин дифосфатът не е нужно да се прахосва. Когато креатинът се включи в реакцията, той отдава фосфат, който се свързва с АДФ и се преобразува в АТФ. Така АФТ отново се използва от тялото. 

Ползи от креатина 

Креатинът помага за усвояването на всичката налична енергия в мускулите. След приемът му можете да тренирате по-усилено, да вдигате по-големи тежести и да се чувствате по-малко уморени. Ползите му не свършват до тук. Приемът на креатин след тренировка помага да се възстановите по-бързо, като възобновява оптималните нива на запасите му в тялото. Това, от своя страна, ще подпомогне регулацията на телесната температура и ще предотврати възможни контузии.  

Ние сме наясно с притесненията, които някои жени имат относно приема на креатин. Ще ви кара ли да се чувствате и да изглеждате подути? Ще качите ли килограми? Няма нужда да се притеснявате за това. Тук сме синтезирали няколко проучвания, които коментират тази тема. 

Едно изследване проведено с жени спортисти е открило, че приемът на креатин под формата на хранителна добавка значително увеличава силата в долната част на тялото без да води до качване на килограми или увеличаване обема на мускулатурата. Това е добре, нали така? 

Друго проучване сочи, че приемът на креатин под формата на хранителна добавка увеличава силата и в горната част на тялото, като същевременно намалява процента на мазнини. Отново добри новини! 

Креатин за загуба на тегло 

Ако целите да смъкнете килограми, тогава креатинът ще ви помогне по цели два начина. 

По-ефективните тренировки могат да доведат до по-голяма загуба на мазнини в краткосрочен план и също така да увеличат чистата мускулна маса, което ще накара тялото да гори повече калории. 

Креатинът причинява ли подуване на корема? 

Някои жени може да чувстват подуване след прием на креатин, ако го приемат от скоро, но не се отказвайте само заради това. Приемът на креатин като хранителна добавка води до задържане на вода, което може да причини подуване. За щастие тези ефекти намаляват с времето. Въпреки това, ако ви причинява дискомфорт, можете да разделите дозите на две порции на ден. 

Въпреки че подуването е неприятен страничен ефект, вътреклетъчното задържане на вода в следствие приема на креатин е полезно, колкото се отнася до мускулите. Те изглеждат по-обемни и се стимулира по-богата на кислород среда, в която мускулите ви могат да растат по-ефективно.  

Както при повечето хранителни добавки, редовният им прием е от основно значение. Доказано е, че една малка доза креатин е достатъчна - само 3 грама на ден, за да постигнете резултати в представянето.  

Заключение 

Не трябва да се притеснявате от креатина, въпреки че може би сте чували противоречиви неща за него. Той е една е най-проучваните хранителни добавки и има доказани ползи за представянето с малко странични ефекти.  

Ако все пак не сте сигурни, можете да го приемате за кратък период от време и да видите какъв ефект ще има при вас. Опитайте да приемате малка доза всеки ден, за да може тялото ви постепенно да се насити и да запълни запасите си. Ако забележите ползи в тренировките си – чудесно! Ако ли не, няма да ви навреди.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein