Отидете в начална страница
supplements

Магнезиев цитрат | Ползи и дозировка 

Магнезиев цитрат | Ползи и дозировка 
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Магнeзият е четвъртият най-изобилен минерал в тялото и се складира в костите. Тъй като тялото не може да произвежда магнезий ние трябва да си го набавяме чрез храната или чрез добавки. Хранителните добавки с магнезий са налични в разнообразие от форми, една от които е магнезиев цитрат.  

Какво представлява магнезиевият цитрат? 

Магнезият се среща естествено в природата и има важна роля в процесите на тялото. Той е от основна важност за работата на клетките, мускулите, костите, нервите и сърцето. Обикновено човек трябва да си набавя достатъчно магнезий чрез добре балансирана диета, но при някои определени състояния могат да доведат до загуба на повече магнезий отколкото тялото може навременно да замени чрез храни като зелени листати зеленчуци, спанак, ядки и зърнени храни. 

Магнезиевият цитрат е съединение от цитрусови киселини магнезиев карбонат и често се предписва като хранителна добавка за лекуване на магнезиев дефицит. Мъжете трябва да консумират от 410 до 420 милиграма милиграма на ден, докато жените трябва да консумират от 310 до 320 милиграма магнезий на ден.  

Магнезиевият дефицит се смята за една от най-често срещаните дефицит и състояния, които засягат възрастните. Това се дължи на ниско качествена почва, проблеми с усвояването и липсата на плодове и зеленчуци в менюто. Магнезиевият цитрат не само може да ви предпази от симптомите на магнезиев дефицит, като умора, болки в мускулите и проблеми със съня, но често се използва за преодоляване на констипация поради диуретичния си ефект. 

Но това не е всичко. Прочетете цялата статия, за да научите повече за магнезиевият цитрат. 

Benefits Of Magnesium Citrate | Myvegan

За какво е полезен магнезиевият цитрат?  

Най-важната причина поради, която може да приемате магнезиев цитрат е с цел предотвратяването на магнезиев дефицит. Вярвате или не, проучванията показват, че почти две трети от населението в западните страни не успява да приеме препоръчителната дневна доза магнезий. 

 

Ползи за здравето от магнезиевият цитрат 

  1. Помага при констипация

Да, употребата на магнезиевият цитрат обикновено има слабителен ефект, който може да се прояви от 30 минути до 8 часа след прием, в зависимост от вида и дозировката. По-ниските дози се препоръчват за ежедневна регулярна употреба в комбинация със здравословни диета и начин на живот. По-високите дози се използват само веднъж на няколко дни, ако се приемат по медицински причини. Ако приемете по-висока доза, тогава се очаква слабителният ефект да настъпи до три часа след употреба. 

Да, употребата на магнезиевият цитрат обикновено има слабителен ефект, който може да се прояви от 30 минути до 8 часа след прием, в зависимост от вида и дозировката. 

  1. Може да помогне за предотвратяването на магнезиев дефицит

Приемът на магнезиев цитрат е един от възможните начини да увеличите нивата на магнезий в тялото, най-вече, защото има висока бионаличност отколкото други видове магнезиеви добавки. Предотвратяването на магнезиев дефицит е много важно, тъй като той се използва при стотици различни процеси в тялото, включително за преодоляването на симптоми на тревожност, проблеми със съня, болки, спазми, главоболие и промени в кръвното налягане. 

Benefits Of Magnesium Citrate | Myvegan

  1. Подпомага мускулите и работата на нервите

Тъй като магнезият е електролит, това го прави особено важен за мускулите и нервните клетки, приемът на магнезиев цитрат може да допринесе за подобрена релаксация, подобрено качество на съня и отпускане при стрес. Той също така може да помогне при мускулни спазми и болки, поради факта, че магнезият позволява на стегнати те мускули да се отпуснат. 

Benefits Of Magnesium Citrate | Myvegan

 

  1. Подпомага кардиоваскуларната система и здравето на костите

Магнезият е основен минерал за поддръжката плътността на костите, нормалния сърдечен ритъм, функцията на белите дробове и здравословни нива на глюкоза в кръвта. Поради тези фактори, магнезиевият дефицит може да доведе до промени в метаболита и кръвообращението, които на свой ред могат да причинят увеличен риск от развиване на хронични състояния на кардиваскуларната система, диабет тип 2, остеопороза и други. 

Магнезият също е нужен за правилното усвояване на витамин Д, които помага за предотвратяване на остеопороза / слаби кости, отслабена имунна система и други заболявания. Витамин Д и магнезият в комбинация с калций и витамин К могат да регулират метаболизма на костите и поддържане на добра костна плътност. 

Benefits Of Magnesium Citrate | Myvegan

Магнезиев Цитрат | Дозировка 

Когато обмисляте дали да приемате магнезиев цитират като част от тренировъчния ви режим, трябва да имате предвид нуждите на тялото и условията на тренировките. Тялото се нуждае от правилните хранителни вещества, за да се развива правилно. Ние препоръчваме да приемате 2 грама магнезиев цитират на ден като хранителна добавка (което ще ви предостави приблизително 300 мг магнезий). Връщайки се, разбира се, към въпроса за страничните ефекти, трябва да следите какво количество магнезий вече сте приели от други източници и добавки, за да избегнете възможните лаксативни ефекти. 

Магнезиев цитират на прах или таблетки 

Дебатът между таблетките и продуктите на прах се свеждат до едни и същи основни точки, които трябва да вземете предвид и да решите сами за себе си. Те включват това колко бързо трябва да приемете добавките, колко лесно искате да се разтварят, цената и доставката. 

При добавките на прах, тялото ще може да получи хранителните вещества, от които се нуждае по-бързо, тъй като ще се усвоят по-бързо, ако се смесят с вода. Таблетките създават допълнителна бариера, кота храносмилателната система трябва да разруши. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein