Отидете в начална страница
supplements

Полезни ли са или не протеиновите шейкове? | Митове и факти  

Полезни ли са или не протеиновите шейкове? | Митове и факти  
Claire Muszalski
Регистриран диетолог1 година Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Преди да започнете да приемате протеинови шейкове, вероятно има няколко въпроса, които искате да бъдат отговорени, като "Протеиновите напитки добри ли са за вас?" и "Дали са ви наистина необходими?" Може да е трудно да се намери точната информация, която ви е необходима, затова ние сме тук, за да ви помогнем.  

Повечето хора консумират протеинови напитки, за да увеличат мускулната си маса и сила и да подобрят физическата издръжливост. Тук разглеждаме начина, по който протеиновите напитки действат на организма, дали са добри за вас и разбиваме някои общоприети митове за тази популярна следтренировъчна напитка.  

В този статия ще откриете: 

  • Полезни ли са или не протеиновите шейкове? 
  • Как работят протеиновите шейкове? 
  • Митове за протеиновите шейкове 
  • Често задавани въпроси за протеиновите шейкове 
  • Често допускани грешки 
  • Странични ефекти 
milk being poured into a glass
 

Полезни ли са или не протеиновите шейкове? 

Протеиновите напитки са бърз и ефективен начин да се приема голяма доза от протеин преди или след тренировка. Ако сте високо активен човек, тогава имате нужда от повече протеин от човек, който има слабо активен начин на живот, и протеиновите напитки са добър вариант, в който и да е момент от деня.  

Протеиновите напитки могат да бъдат подходящи и за човек, който е активен и се опитва да отслабне, тъй като някои храни, като червено месо, са с високо съдържание на калории и мазнини. 

Протеиновите напитки се считат за безопасни за хора в добро здравословно състояние. Тъй като протеинът отнема по-дълго време за да се абсорбира от тялото, отколкото въглехидратите, той ви кара да се чувствате по-сити за по-дълго време и може да предотврати преяждане. 

 

Как работят протеиновите шейкове? 

Протеиновите шейкове предоставят допълнителен диетичен протеин, който помага за изграждане на мускули след тренировка и предотвратява загуба на мускулна маса при отслабване или поради процеса на стареене.  

Когато пиете протеинов шейк след тренировки, предоставяте градивни блокове от протеин, от които мускулите ви имат нужда, за да се възстановят и изграждат.  

Протеиновите напитки работят по три начина: изграждат мускули, предотвратяват разпада на мускули и подобряват на възстановяването след натоварващи упражнения. 

  

Митовите за протеиновите шейкове: 

  1. Протеиновите шейкове помагат за качване на мускулна масаФакт: Протеиновите шейкове сами по себе си няма да изградят мускулна маса.Тези, които искат да качат мускулна маса, могат да го направят с помощта на протеинови шейкове, но само като част от висококалорична диета и интензивен тренировъчен режим.  Протеиновите шейкове могат да бъдат полезни за загуба на тегло, поддържане на тегло или натоварване.  Другите фактори във вашия начин на живот също са определящи. Ако искате да използвате протеинови шейкове, за да качите килограми, опитайте нашия Gainer Blend.
  2. Протеиновите шейкове натоварват тялотоФакт: Протеиновите шейкове не вредят на тялото. Преди време хората мислеха, че протеинът вреди на храносмилателната система и бъбреците, но протеинът, който се произвежда в днешно време е изследван в лаборатории и е направен да подпомага здравето, а не да му вреди. Директният прием на протеинови шейкове е напълно безопасен.
  3. Протеиновите шейкове се приемат само след тежки тренировки с тежестиФакт: Протеиновите шейкове могат да са полезни след всяка тренировка.   Протеиновите шейкове са направени, за да помогнат на мускулите да се възстановят и изграждат, което е необходимо след тежка тренировка, но е полезно и след тренировки с по-нисък интензитет, като йога или кардио.  Повечето видове упражнения изискват мускулите да работят усилено и да създадат микроразкъсвания по мускулната тъкан, които ще бъдат поправени от допълнителния тренировъчен протеин. 
  4. Протеиновите шейкове не се пият през дните на почивкаФакт: Протеиновите шейкове са полезни дори и по време на дните за почивка. Мускулите могат да се възстановят до 24 часа след тренировка. Приемът на протеинов шейк в дните за почивка още може да помогне за ускоряване на възстановяването. Дори ако не се опитвате да се възстановите, ползите от протеина, като ситост и добро общо здравословно състояние, ще ви помогнат дори, когато не тренирате.  
 

Често задавани въпроси за протеиновите шейкове 

За кого са полезни протеиновите шейкове? 

Протеиновите шейкове са особено полезни за атлетите и тези, които тренират, за да повишат мускулната маса, загубят тегло или увеличат издръжливостта си.  

Когато става въпрос за загуба на тегло, протеинът на прах може да бъде практичен начин за спазване на високопротеинова диета без нежелани калории. 

Те могат да бъдат направени с вода и протеинова добавка на прах, което ги прави много удобни за хора с натоварен график. Други хора, които може да имат полза от протеинов шейк, са тези, които нямат време да консумират едно цяло хранене и се нуждаят от източник на протеин в движение, или тези, които са вегани или вегетарианци, може да имат трудности да получат достатъчно протеин от своята диета. 

  

Засищащи ли са протеиновите шейкове? 

Протеиновите шейкове могат да ви заситят или да допринесат за вашият дневен калориен прием, в зависимост от вида протеин, който използвате. Например, използването на протеинова добавка заедно със замразени плодове и качествен източник на мазнини, като фъстъчено масло, може да бъде чудесна рецепта за смуути, което е много по-засищащо, отколкото това смесено само с вода. Това е перфекта закуска за всеки.  

Съдържанието на протеините на прах може да варира много, така че проверете етикета за калорийната стойност на продукта. Вижте какво е съдържанието на мазнини и захар, за да вземете информирано решение. Протеините, които имат повече калории, ще са по-засищащи от онези с ниска калорийност или без захар. Винаги можете да увеличите калорийната стойност на шейка си (и нивата му на протеин), като го направите с прясно мляко вместо вода.  

 Протеиновите шейкове карат ли ни да качваме килограми? 

Протеиновите шейкове не е задължително да се консумират всеки ден. Като при всеки друг източник на калории, консумирането на повече от продукта, отколкото тялото ви изразходва, ще доведе до натрупване на тегло в дългосрочен план. Ако вашата диета вече съдържа много протеини и калории, и консумирате допълнителни протеинови шейкове, които не са наистина необходими, може да натрупате тегло.  

Ако целта ви е да натрупате тегло, протеиновите шейкове са по-нискомаслена и нисковъглехидратна опция (в зависимост от добавката, която избирате). Те ще ви помогнат да натрупвате повече мускула вместо мазнини. 

  

Протеиновите шейкове подуват ли корема? 

В общи линии протеиновите шейкове вероятно няма да ви натоварят, но други съставки в шейка може да ви повлияят негативно.  

Много високопротеинови продукти също съдържат допълнително количество фибри, за да ви помогне да се чувствате сити, което може да причини подуване на стомаха и напрежение, така че ако това ви притеснява, изберете протеинов шейк без добавени фибри. 

Тъй като протеинът наистина забавя храносмилателния процес, може да се почувствате по-сити (или леко подути), отколкото след хранене с чисти въглехидрати. Ако се чувствате подути, опитайте се да приготвяте шейковете си с малко добавени съставки и използвайте вода вместо прясно мляко. Ако получавате подуване на корема при приема на един вид протеин (суроватъчен, например), опитайте вместо това соев или друг. 

 Развалят ли се протеиновите шейкове? 

Срокът на годност на протеиновия шейк зависи от вида на шейка, който сте избрали. Ако обикновено искате да консумирате шейка си преди или след тренировка, най-добре е да го направите точно преди да го изпиете. 

Предварително смесените, охладени протеинови шейкове обикновено не издържат много дълго (дори в хладилника), защото имат съставки, които бързо се развалят.  

Ако закупите шейк в прахообразна форма, проверете етикета за препоръчителния срок на годност и употреба. Вашият протеин на прах може да се запази по-дълго, когато се съхранява на хладно и сухо място. 

protein smoothie in a glass

Често срещани грешки   

  1. Време на приемПреди се смяташе, че трябва да консумирате шейка си в рамките на 30 минути след тренировка, сега изследвания показват, че има ползи от приема на протеини до 24 часа след тренировката. Така че, консумирането на шейка малко преди или след тренировка осигурява на тялото ви необходимите градивни елементи, за да помогне на мускулите да се изградят и възстановят, можете да промените времето на прием на шейка въз основа на вашите хранения или дневен график. Една често срещана грешка, която трябва да избягвате, е да консумирате шейка си заедно с храна с високо съдържание на протеини. Тялото има ограничение за това колко протеини можем да усвоим наведнъж, затова е най-добре да разпределите протеина си в 3-4 хранения или закуски през деня. 
  2. НепоносимостВъпреки че суроватката е често употребяван протеин на прах, по-голямото количество от лактозата в него е премахната, затова тези от вас, които имат непоносимост към лактоза могат да приемат повечето видове суроватъчен протеин.  Ако сте алергични към прясно мляко или друг вид източник на протеин, най-добре е да избягвате приема на хранителни добавки, които съдържат лактоза.   Ако не сте сигурни дали имате непоносимост към някоя съставка, започнете с прием на малка доза от продукта и вижте как ще се почувствате преди да увеличите количеството, което приемате.   
  3. Количество: Колко е здравословно?Международното общество по спортно хранене препоръчва да се приемат 0,25 грама протеин на килограм телесно тегло или 20-40 грама в един шейк или хранене за активно спортуващите.  Тялото не може да усвоява повече от това количество наведнъж, затова остатъкът ще бъде складиран под формата на мазнини. Протеиновите шейкове, които се приемат ежедневно са доказано безопасни за цялостно здрави възрастни.     
  4. Протеинов шейк като заместител на едно храненеПротеиновите шейкове могат да си използват за заместители на едно хранене стига да съдържат хранителните вещества, които трябва да се приемат в едно нормално хранене. Не мислете само за протеина, но и за въглехидрати и здравословни мазнини. Добавянето на плодове (замразени банани или горски плодове) или зеленчуци (като спанак), може да увеличи количеството на шейка и съдържанието на здравословни въглехидрати и фибри.  Ако протеиновият шейк е с ниско съдържание на мазнини можете да добавите фъстъчено масло или авокадо, за да допълните макросите си. Прясното мляко е лесен начин да увеличите хранителната стойност на шейка и да той да наподобява повече ястие, а същевременно ще прибавите калций и допълнителен протеин.  
protein shake in a glass with ice

Странични ефекти от протеиновите шейкове 

Бъбреците имат роля в преработката на протеина, но хората със здрави бъбреци не трябва да се притесняват от приема на разумно количество протеин всеки ден. 

Ако имате притеснения свързани със здравословното ви състояние, които може да засягат функцията на бъбреците, тогава задължително се консултирайте с лекар преди да приемате протеин под формата на хранителна добавка.   

Заключение 

Въпреки че протеиновите шейкове са често употребявани от спортисти в продължение на години, те също така могат да бъдат полезни за загуба на тегло и качване на мускулна маса, както и за заместване на едно хранене. 

Протеиновите шейкове са полезни не само за трениращите с тежести, но и като средство за по-добро възстановяване и повече издръжливост, които са нужни на спортисти, като спринтьори и колоездачи. Здравите възрстни могат да се възползват от подходяща доза протеин, като тази от протеиновите шейкове с много малко потенциални странични ефекти.  

Проверете информацията на етикета преди да закупите вашия шейк, за да изберете най-подходящия продукт според целите си.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein