Отидете в начална страница
training

Ползите от скачането на въже като тренировка | Съвети и примерни упражнения за начинаещи 

Ползите от скачането на въже като тренировка | Съвети и примерни упражнения за начинаещи 
Myprotein BG
Писател и експерт6 месеца Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Кой е казал, че вдигането на тежести във фитнеса е единственият начин да тренирате и да се чувствате добре? Има много различни начини да направите една добра тренировка дори, ако не обичате да вдигате тежести или традиционното кардио. Скачането на въже е чудесен начин да се забавлявате и да поддържате добра физическа форма.  

  

Какви за ползите от скачането на въже? 

Скачането на въже представлява една бърза и полезна тренировка, която е подходяща, ако нямате много време, както и за хората, които искат да стегнат тялото си, да изгорят мазнини, да отслабнат или дори просто да се предизвикат, като научат нещо ново. То също така е полезно за здравето на сърцето и изграждането на силна кардиоваскуларна система. Също така, скачането на въже може да бъде една изключително разнообразна тренировка и да се прави дори в ограничени пространства. То може да се използва още като загрявка, разгрявка или дори да се включи във високо интензивни интервални тренировки.   

Ползи от скачането на въже 

Скачането на въже носи много ползи. То е чудесен начин да изградите издръжливост, бързина и сила в краката, както и да подобрите баланса и стабилността на тялото. 

 

Скачането на въже е една ефективна тренировка 

Ако искате да се стегнете и да влезете в добра физическа форма без да прекарвате много часове във фитнеса всяка седмица, скачането на въже е много подходяща тренировка за вас. 10 минути скачане на въже на ден могат да са толкова ползотворни, колкото са и 30 минути тичане за здраве. Затова, ако нямате много време за тренировки или искате да правите по-високо интензивни такива, за да получите по-добри резултати, тогава скачането на въже вероятно е подходящо за вас. Също така можете да добавите интервали, промени в скоростта и различни видове скачане, за да усложните тренировките си още повече.  

  

Скачането на въже подобрява сърдечното здраве  

Скачането на въже е кардио тренировка, която може да бъде полезна за здравето на сърцето. Така че, ако искате да подобрите цялостното си сърдечно здраве, скачането на въже е подходяща тренировка за вас. 

  

Скачането на въже предизвиква тялото и ума  

Скачането на въже може да бъде един полезен начин да предизвикате ума си, като научите ново умение. Много хора не са скачали на въже от детството си, така че това е чудесна възможност да научите ново умение или да си го припомните. От друга, страна, ако сте човек, който редовно скача не въже, ще подобрите нивото си. Има толкова много различни стилове на скачане, видове въжета и разнообразни тренировки, които можете да изпробвате, а те ще ви накарат да се забавлявате и да се стимулирате психически. Дори няма да ви се струва, че тренирате. 

 

Скачането на въже подобрява за координацията и баланса 

Скачането на въже изисква да движите цялото си тяло, при което горната и долната част на тялото работят заедно, а координацията на очите и ръцете е от основно значение при движението. Вашата координация ще се подобри, което може да помогне при други видове тренировки и в ежедневието. 

Също така е важно да имате добър баланс при прескачане, тъй като движението изисква да движите бързо краката. Когато станете по-силни и можете да скачате по-дълго и по-бързо, балансът ви също ще се подобри, докато изграждате силата и мускулите на тялото си. 

  

Скачането на въже подобрява скоростта 

Освен че изгражда издръжливост, скачането на въже е добър начин да подобрите скоростта си на действие. Съществува голямо разнообразие от техники, стилове на скачане, видове въжета и интервални тренировки, които могат да ви помогнат да изградите способността на тялото си да се движи по-бързо. Ако сте запалени по спорта, обичате да бягате или просто искате да се движите по-бързо, тогава скачането на въже, като част от вашите тренировки, може да ви помогне да подобрите скоростта и подвижността си. 

 

Упражнения за скачане на въже 

Основни видове скокове 

Основното движение e прескачане. Всички начинаещи трябва да овладеят това движение, преди да продължат. Можете да използвате по-тежко въже, когато започвате, за да се улесните в началния етап. Това е най-лесното движение, но и най-универсалното. Разнообразете обикновеното скачане, като променяте скоростта, видът въже и времето, прекарано в скачане. 

  

Редуващи се скокове 

След като усвоите основните видове скокове, можете да променяте интензивността, като преминете към редуващи се скокове с крака. Да се научите да се движите от единия крак на другия ще помогне за подобряването на скоростта, издръжливостта и координацията. Опитайте да превключите от основни скокове към редуващи се за определен интервал от време. 

  

Двойно превъртане на въжето 

Двойното превъртане е полезно умение, когато става въпрос за скачане на въже. То представлява завъртане на въжето около тялото два пъти при всеки скок. Това изисква да имате сила в коремната област и краката. За да може да бъде ефективна тази техника трябва да имате сила в раменете и ръцете, за да може да развиете нужната  скорост на въжето. С тази техника ще тренирате и ума си, докато се опитвате да овладеете движението. 

 

Скачане на въже с високо вдигнато коляно 

Ако искате да направите кардиото малко по-трудно, опитайте тази техника. Основното движение в нея ще ви помогне да увеличите сърдечния си ритъм, да подобрите силата на краката си и да изпълните една високо интензивна тренировка. 

  

Скачане пета към пръсти 

Искате ли да развиете скоростта и работата на краката? Тогава техниката за скачане на въже пета към пръсти е чудесен начин да предизвикате себе си. Тя изисква интересна и различна работа с краката, която може да се използва във всяка тренировка за скачане на въже и може да ви помогне да предизвикате вашата координация и скорост. 

Защо не разнообразите тренировките си и не опитате да скачате на въже като част от една HIIT тренировка? 

 

Съвети при скачане на въже 

1)Скачайте на възглавничките на ходилото

Не стягайте коленете си и подскачайте леко върху възглавничките на ходилото. Също така се уверете, че петите не стъпват на земята през цялото време. 

  

2)Дръжте корема и кръста стегнати

Корема и кръста ви държат стабилни, изправени и ви помагат при скачане. Изграждането на здрави и силни коремни и кръстни мускули ще ви помогне да станете по-бързи и по-силни при скачане. 

  

3)Не скачайте твърде високо

Дръжте краката си по-близо до земята, защото това ще ви направи по-бързи и по-ефективни при скачане. Това означава, че няма да се уморявате твърде бързо. Опитайте се да не стягате цялото си тяло. 

  

4)Използвайте китките си, не ръцете и раменете

Лесно е да въртите въжето около себе си, като използвате ръцете и раменете, но движението на въжето трябва да идва от китката. Стремете се да държите китките си навън и ръце на височината на кръста, под 45 градуса. 

Това изглежда лесно, но много хора имат въже с неправилна дължина. Стъпете върху средата на въжето на пода с един крак, а дръжките изпънете нагоре. Те не трябва да са по-високи от височината на зърното. Можете също така да отркиете и закупите различни видове въжета в зависимост от стила на скачане, който искате да практикувате. 

 

5)Дръжте горната част на тялото изправена

Контролирането на горната част на тялото ще ви помогне да се движите по-бързо, по-ефективно и ще ви позволи да работите по-усилено за по-дълго време. 

  

6)Влезте в ритъм

Открийте ритъм, който е подходящ за вас. Това ще ви помогне да се почувствате по-мотивирани и да се насладите на времето прекарано в трениране. 

  

7)Намерете правилното въже и точната дължина за вас

Това изглежда просто, но много хора нямат правилната дължина на въжето. Натиснете единия крак в средата на въжето на пода, а дръжките не трябва да са по-високи от височината на зърното. Можете също така да получите различни видове въжета в зависимост от стила на прескачане, който искате да научите. 

  

8)Не спирайте да практикувате

Отнема време да овладеете правилните техники на скачане на въже, но не спирайте, да опитвате, ако не се получи веднага. В крайна сметка ще постигнете добри резултати.   

 

Първи стъпки при тренировките по скачане на въже 

Сега, след като разполагате с всички съвети, трябва да си подсигурите всичко необходимо, за да започнете да тренирате и да направите първата си тренировка по скачане на въже успешна. Ето какво ще ви трябва: 

  • Въже за скачане (правилното тегло и дължина). 
  • Спортни дрехи за тренировки — носете нещо удобно, което ще ви помага по време на тренировка. 
  • Постелка за скачане – не е добра идея да удряте пода с въжето, така че постелката за скачане може да ви помогне. 
  • Бутилка с вода — за да сте сигурни, че ще бъдете хидратирани през цялата тренировка. 
Пазарувайте най-важното тук: 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein