Отидете в начална страница
Nutrition

Колко вода трябва да пия на ден?

Колко вода трябва да пия на ден?
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Хидратацията е жизненоважна за доброто ни здраве и доброто ни представяне във фитнеса. Водата е основния компонент на нашите тела, тоест около 50-60% (което може да варира според различни фактори като възраст, пол или състав на тялото). Ние постоянно горим калории и се нуждаем от консумация на храна, за да възвърнем силите си, същото важи и за водата. Постоянно губим вода - чрез урината, потта и дори дишането. Когато правим упражнения, ние усилваме работата на механизмите, които предизвикват загуба на вода и високите температури също могат да изиграят роля в това.   

Тази статия обяснява защо водата е толкова важна, колко вода трябва да пиете всеки ден и какви други фактори трябва да вземете под внимание.  

В статията: 

  • От колко вода имам нужда всеки ден? 
  • Какви са ефектите на дехидратацията? 
  • Може ли да се изпие твърде много вода? 
  • Индикатори на хидратацията 
 

  

Колко вода трябва да пия на ден? 

Дневният прием на вода зависи от много фактори, затова има няколко общи насоки за количеството вода, което трябва да приемаме, препоръчано от Националната Здравна Система (NHS) на Великобритания и Американския Земеделски Департамент (USDA).  

Американския Земеделски Департамент препоръчва да се приемат 2,72 литра вода на ден за жени и 3,67 литра за мъже. Националната Здравна Система на Великобритания препоръчва около 6-8 чаши на ден нискокалорични напитки или такива с никакви калории (една чаша е средно 240 мл). Препоръките на Американския Земеделски Департамент включват водата, която се съдържа в храните (като например зеленчуците и плодовете), което може да бъде около 20% от дневния ни прием на течности.  

 

Какви са ефектите от дехидратацията? 

Водата е основен компонент за изпълнението на повечето процеси протичащи в тялото, включително работата на метаболизма. Ако сте дехидратирани, това може да се отрази на функцията на мозъка, нивата ви на енергия, здравето на кожата и външния ви вид.  

Сериозната или хронична дехидратация може да се отрази на работата и функцията на сърцето, бъбреците и може да ви накара да се чувствате отслабени и дори да ви се повдига. От една страна учените отдавна са приели, че дехидратацията може да се отрази на атлетичното представяне, но от друга страна доказателствата по този въпрос са различни. Въпреки това, всички експерти са съгласни, че адекватния прием на вода е от жизненоважно значение за доброто здраве.  

 

Може ли да се изпие твърде много вода? 

Много от вас може да се затрудняват в приемането на достатъчно вода. Всъщност трябва да знаете, че също така е възможно да изпиете твърде много вода. Също както се нуждаем от възвръщане нормалните нива на водата, когато се потим, трябва да балансираме и електролитите загубени чрез потенето. Ако приемаме вода, за да заменим изгубената такава чрез потене, трябва да възстановим и нивата на загубените електролити. Ако приемаме само вода в големи количества, това може да доведе до електролитен дисбаланс, което може да е причина за посещение при лекар. Затова атлетите, които участват в маратони и други упражнения за издръжливост, трябва да възстановят нивото на електролитите си, както и на течностите.  

  

Индикатори на хидратацията 

Един бърз начин да определите нивото си на хидратация е по цвета на урината. Нормалния цвят на урината трябва да е светложълт, което показва добра хидратация. Тъмножълтия или кехлибарен цвят на урината е показател за дехидратация. Също така, може да се чувствате слаби, замаяни или да нямате много енергия.  

Ако се чувствате жадни може би вече сте дехидратирани. Понякога жаждата се бърка с глад. Следващия път, когато изпитате силно желание да хапнете нещо, започнете с чаша вода и вижте дали ще се почувствате по-добре. Прекомерното потене, тренирането за повече от 60 минути, загубата на вода при проблеми със стомаха или треската може да увеличи нуждата от вода. Други фактори като бременност, кърмене и стареене може да се отразят на нуждите ви от вода.   

 

Заключение 

Всички ние знаем, че водата е полезна, но може да ни бъде трудно да си набавим достатъчно. Проследявайте количеството течности, което приемате и се опитайте да посрещате нуждите си за хидратация. Изберете да приемате главно вода или обезмаслени пресни млека, които са с ниско съдържание на калории. Кофеиновите напитки и алкохола всъщност могат да ви дехидратират, затова по-добре приемайте само вода, колкото е възможно по-често и се старайте да хапвате повече плодове и зеленчуци. 

Защо не опитате нашите Витаминови Води или сменете обичайния си протеинов шейк с плодовия  Clear Protein 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein