Отидете в начална страница
Motivation

5 ползи за психичното здраве от йога практиките

5 ползи за психичното здраве от йога практиките
Monica Green
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Monica Green

Йогата е фантастичен начин да изградите силен гръб, корем, баланс и да допринесете положително за качеството на силовите си тренировки. Но ползите от постигането на добра рутина в тренировките не спират дотук. Йогата носи със себе си и много ползи за психичното здраве. Особено що се отнася до справянето с чувството за тревожност. Йога практиките тренират както ума ви така и тялото. 

Ако сте любопитни какви могат да бъдат ползите от йогата за мозъка и психиката, ние сме тук, за да ви обясним най-важното.  

  1. Самочувствие

    Йогата изисква надграждане на баланса и координацията. След като усвоите нова поза, веднага ще се почувствате по-уверени, а това е невероятно чувство. Особено, защото йогата е съсредоточена върху развиване на силата, а усвояването на различни пози е изключително удовлетворяващо. 

    Йогата разчита единствено на самостоятелните способности на тялото и вашата отдаденост. Така че, сме сигурни, че ще се почувствате фантастично, след като приключите тренировката.  

  2. Насърчава размисъла

    За йога практиките ви трябват вашето тяло, вие и изобилие от хармония, спокойствие и дзен. Правейки йога сесия, типичната спокойна, хармонична и тиха атмосфера ви насърчава да се съсредоточите и да размислите. Независимо дали размишлявате над изминалия ден, това което ви предстои или някакво друго събитие, което сте преживели сами или с любим човек, вие ще сте в състояние да обмислите всичко това и да анализирате и разберете чувствата си.  

    Когато правите това в спокойна обстановка насаме със себе си и тялото си, това ще ви позволи спокойно размишлявате, вместо да изпадате в паника, състояние на тревожност или неспокойствие породено от твърде много и усилено премисляне. 

      

  3. Сън

    Правенето на йога упражнения преди лягане може значително да помогне за добрия и качествен сън. Това ще подготви ума и тялото ви за сън, като ви помогне да изчистите от главата си мислите и грижите от изминалия ден. Колкото повече свиквате с правенето на една бърза йога сесия преди лягане, толкова повече тя ще се превърне в рутина за тялото ви и ще сигнализира на мозъка, че е време за сън. Това означава, че ще прекарвате по-малко време въртейки се в леглото чакайки съня да дойде. 

    Не е нужно да ви обясняваме защо сънят е безценен за психичното здраве. Пълноценния нощен сън може да направи чудеса.  

  4. Концентрация

    В съвременния свят е особено лесно да живеем постоянно в мисли и грижи за това, което ще се случи в бъдеще или засядаме в размисли за това, което се е случило в миналото. Йогата ни кара да спрем и да останем изцяло в сегашния момент, концентрирани в движенията на тялото си и действията, които извършваме точно в този момент. 

    Вниманието е концентрирано върху случващото се в момента, а това е полезно за намаляване на тревожността, тъй като не ви позволява да мислите за всичко, което е възможно да се обърка в живота ви. Йогата е идеалният начин да развиете способност да се концентрирате по-лесно.  

  5. Организация на мислите

    Половин час йога тренировка на ден ще ви помогне да организирате мислите си по спокоен и балансиран начин. Времето прекарано в концентриран размисъл може да намали появата на различни проблеми, с които се сблъсквате в ежедневието си. Използвайте го, за да организирате мислите си и да освободите съзнанието си, докато движите тялото си. 

    Смятаме, че ще се почувствате по-концентрирани, спокойни и наясно с чувствата си от всякога.  

 

Заключение  

Дано сме ви убедили поне да дадете шанс на йогата и да изпитате някои от потенциалните ползи от нея за психичното здраве. Йогата е свързана със спокойствие, релакс и концентрация. Всички тези неща са от съществено значение за намаляване на стреса и тревожността. 

Ако се борите с психични проблеми, свържете се със специалист и потърсете помощ. 

 
Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein