Отидете в начална страница
Mental health

Как тичането може да помогне за преодоляване на тревожността 

Как тичането може да помогне за преодоляване на тревожността 
Chris Appleton
автор & редактор2 години Ago
Вижте профила на Chris Appleton
Всеки от нас има моменти, в които изпитва тревожност по ред причини. Най-често тревожността се отразява на ежедневните ни дейности и начина, по който се възприемаме. Преодоляването на симптомите на тревожността чрез позитивен отдушник, като тичането, може да подобри ежедневието ви. Ето как:   
 

Какво представлява тревожността? 

Тревожността е чувство на безпокойство, като тревога или страх. Симптомите могат да имат не само психологически проявления, но и физиологически, като например треперене или потене. Симптомите може да варират от леки до тежки в зависимост от ситуацията и човека.  

В някои ситуации, свързани със спорта, леката тревожност (позната като вълнение) може да е предимство за доброто представяне, но при някои хора симптомите на тревожност често могат да създадат проблеми в ежедневието. 

 5 начина, по които тичането помага да се преборите с тревожността 

  1. Витамин D

    Разбира се, това изисква излизане навън, а не използване на пътека на закрито. Съществуват доказателства, които показват, че има връзка между витамин D и депресията. Някои изследвания дори сочат, че дефицита на витамин D може да повлияе на тревожността. Липсата на витамин D може да доведе до увеличени нива на кортизол, хормона на стреса, който допринася за усилване симптомите на тревожността. Набавянето на достатъчно количество витамин D чрез храната и слънчевата светлина, е добро начало, ако търсите начини да намалите симптомите на тревожността по физиологичен път.  

  2. Намалява стреса

    Ендорфините като допамина, серотонина и норадреналин са невротрансмитери (химически вещества), на които се дължат положителните усещания и чувства, а в някои случаи и чувството на еуфория. Тези положителни чувства, в комбинация с тяхната тенденция да намаляват нивата на кортизола, може да повлияят симптомите на тревожността. Кортизола блокира рецепторите в тялото ви, които са нужни за ефективното усвояване на витамин D. Това означава, че ако изпитвате високи нива на стрес, тогава тялото ви изпитва невъзможност да усвоява витамин D правилно. Следователно това допринася за негативните симптоми, които чувствате. 

  3. Подобрява съня

    Тичането подобрява качеството и количеството на съня, като усилва умората и стимулира отделянето на невротрансмитери като серотонин, които отговарят за бързовълновия стадий на съня. Набавянето на достатъчно часове висококачествен сън, допринася за по-стабилен хормонален баланс, което може да помогне за справянето със симптомите на стреса и намаляването на честотата им.

  4. Социализация

    Доказано е, че социализацията помага за намаляване симптомите на тревожността и подобрява енергията. Един от най-добрите начини да се социализирате е да се включите в група по тичане за здраве. Това може да е местна организация или можете да откриете хора като вас в приложения като Страва (Strava), което свързва хора тичащи по близки или еднакви маршрути в определена зона.

  5. Бий се или бягай

    Тревожността всъщност представлява механизъм, чрез който мозъкът подготвя тялото за ситуации наречени “бий се или бягай”, но проблемът е, че за да се справим със ситуациите, които ни карат да се чувстваме така, не е подходящ такъв метод. Упражненията активират областите в мозъка, които отговарят за изпълнителните функции. Те контролират части от мозъка, които засичат реални и въображаеми заплахи за нашето оцеляване и на свой ред стимулират отговора на тялото наречен “бий се или бягай”. Следователно, тичането е ефективен начин да подпомогнете работата на мозъка и способността му да преработва този вид информация по-ефективно, намалявайки превеса на тревожността и симптомите й над ежедневието ви. 

Как да започнете 

Само факта, че вече го обмисляте е добро начало. Сега е време да поемете нещата в свои ръце и да действате. Ето как да го направите: 

Поставете си изпълними цели 

Няма нищо по-лошо от това да не постигнете целите си. Това е силно демотивиращо за всеки един от нас. Поставяйки си реалистични цели, ще можете да избегнете разочарованието от това да не постигнете поставените невъзможни цели. Не очаквайте да пробягате 5 хиляди метра след 5 дни тренировки. Започнете бавно и се насладете на прогреса. Това ще ви накара да се чувствате добре и удовлетворени. 

Започнете постепенно 

Нереалистично е да смятаме, че можете да излезете от вкъщи и да пробягате 10 хиляди метра за рекордно време. По този начин просто ще се преуморите и вероятно няма да довършите тренировката. Започнете ходейки и ако сте набрали достатъчно опит, увереност и скорост, с всеки изминал ден ще можете да подобрявате опитите си. Но не забравяйте дните за почивка.  

Загрейте 

Подгответе тялото си за тичане и намалете рисковете от контузия като загреете предварително. От значителна важност е да загрявате преди всяка тренировка, за да предотвратите евентуална от контузия и последици от упражненията. Препоръчително е да позволите на физиологичната активност да се нормализира постепенно след всеки вид упражнения.   

Не забравяйте да се разтягате  

Разтягането и разгрявката са препоръчителни преди започването на каквито и да е упражнения. Ако имате време, йогата също е за предпочитане. Разтягането, като упражнение, ще подобри подвижността и цялостното ви благосъстояние. Също така ще намали схващанията на мускулите през остатъка от деня. Ако страдате от забавено възникване на мускулна треска, разтягането и загрявката намаляват симптомите, което означава, че ще можете да сядате и ставате много по-лесно. 

Открийте най-доброто място  

Тичането се приема различно от всеки човек. Някои може да харесват да тичат на пътека, слушайки музика. От друга страна, излизането на свеж въздух може да има благоприятен ефект над психичното ви състояние като вземете предвид гледката, естествената слънчева светлина и хубавата музика, ако си вземете слушалките с вас докато тичате. 

Заключение 

Тичането ви дава възможност да се справяте по-добре със симптомите на тревожност по позитивен и здравословен начин. Въпреки че тичането само по себе си в никакъв случай не може да бъде лек за тревожността, то често може да окаже значително въздействие над симптомите и да подобри ежедневието ви. Затова си струва да го изпробвате!  

Chris Appleton
автор & редактор
Вижте профила на Chris Appleton
„Крис е редактор и квалифициран личен треньор на ниво 3, с бакалавърска степен по„ Спортен коучинг и развитие “и квалификация за ниво 3 в Спортното хранене. Има опит в предоставянето на фитнес класове и програми за начинаещи и напреднали нива на клиенти и професионални спортисти. Крис е също така квалифициран футболен треньор, предоставящ тренировки за вратари и фитнес на полупрофесионално ниво, с хранителни съвети, които да спомогнат за поддържането на оптимални резултати. Опитът му в спортната и фитнес индустрията обхваща 15 години и непрекъснато търси да се усъвършенства. В свободното си време Крис обича да го посвещава на семейството си, докато тренира във фитнес залата.
myprotein