Отидете в начална страница
Nutrition

“Високопротеиновите диети са опасни” | Диетолог разкрива фалшивите новини 

“Високопротеиновите диети са опасни” | Диетолог разкрива фалшивите новини 
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Представете си това: току-що сте донесли колет в кухнята. С гордост разопаковате новата си опаковка Impact Whey Protein и се възхищавате. Майка ви влиза и казва: „Надявам се, че няма да приемаш твърде много от това. Хората в интернет казват, че твърде много протеин може да е вреден за бъбреците ти”. Но вярно ли е това? Всъщност има ли изобщо истина в това? Или това е просто фалшива новина циркулираща в социалните мрежи? 

Е, следващия път, когато някой от родителите ви се тревожи за консумацията на протеини, можете да го насочите към нашия канал в YouTube. Диетологът и докторант Ричи Кируан ще им обясни как стоят нещата всъщност. 

https://youtu.be/5aXryuUdA5o

Протеинът е стожерът на фитнеса и храненето. Той е съществена част от здравословното хранене като цяло, а диетите с високо съдържание на протеини са полезни за загуба на тегло, намаляване на апетита и подпомагане на мускулния растеж и възстановяването. 

За хора, чиято цел е изграждането на мускули, обичайният препоръчителен прием е между 1,6 - 2,2 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. За човек с тегло 70 кг това ще бъде около 156 г протеин на ден. Но проучвания, разглеждащи протеиновите диети на културистите, показват, че те могат да приемат много повече (подгответе се) - 3,7 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Такава диета изобщо не е необичайна. Спортистите и културистите обикновено приемат много протеини. 

Препоръчителна дневна доза на протеина 

Референтният прием на протеини е 0,79 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Това е около 53 грама на ден за човек с тегло 70 килограма. Някои хора, които са на диета с високо съдържание на протеини, особено културисти, могат да получат толкова много протеин само в едно хранене. 

Препоръчителнато дневна доза протеин е посочена, за да помогне на хората да избегнат протеинов дефицит. Тя отговаря на долната граница, което предполага, че това е минималното необходимо количество протеин и не трябва да приемате по-малко от това в диетата си. Това не е горна граница, така че можете да я надминете, както мнозина правят редовно. 

А какво общо имат бъбреците с това? 

Когато приемате протеин, излишъкът трябва да се преработи и филтрира от нашите бъбреци, за което те служат. Колкото повече протеин ядете, толкова по-усилено трябва да работят бъбреците ви, а отпадните продукти от протеина се изхвърлят с урината. Изследвания, свързващи високо протеинови диети и проблеми с бъбреците, често се провеждат при хора със съществуващо бъбречно заболяване или други бъбречни проблеми. 

Какво казва науката 

Има много доказателства, които показват, че диетите с високо съдържание на протеин са безопасни и това е добре проучена област в научните изследвания. Първото проучване, в което Ричи се потапя, е проучване проведено със 1500 жени, които са проследени в продължение на повече от 11 години и е наблюдаван техният прием на протеини и бъбречната функция. Всички участващи жени консумират между 60-90 грама протеин на ден. 

Резултатите не показват връзка между бъбречната функция и протеина, стига участниците вече да са имали здрави бъбреци в началото на проучването. Но консумацията на протеин изглежда, че може да изостри проблемите на участниците със вече съществуващи бъбречни проблеми. 

Но по отношение на ефектите от високата консумация на протеин и бъбречната функция, изследването не е особено полезно, защото ще трябва да ядете много повече протеин от 60-90 грама на ден. 

Друго проучване разглежда две групи от хора; едната група яде 2,3 грама протеин на килограм телесно тегло на ден в продължение на осем седмици, другата приема 3,4 грама протеин на килограм телесно тегло на ден в продължение на осем седмици и двете групи са следвали  тренировъчен режим със силови тренировки. Участниците от нито една група не са забелязали промени в бъбречната функция. 

И накрая ще ви разкажем за отделно проучване проведено с група мъже, трениращи силови упражнения в продължение на една година. Групата редува обичайната си диета и диета с високо съдържание на протеини (3,3 грама на килограм телесно тегло на ден). Това е било кръстосано проучване, така че всички участници е трябвало да изпробват и двата начина на прием на протеини и са били в състояние да действат като свои собствени контролни групи. Проучването не показа отрицателни ефекти. 

 

Може ли човек да приема твърде много протеин? 

Най-краткият отговор: да. Възможно е да се яде твърде много протеин. Но е възможно да се яде или пие твърде много от всичко. Дори съществува специална дума за пиене на твърде много вода: удавяне. Твърде много се отнася до момента, в който количеството, което ядете, може да бъде вредно. За щастие, ако сте здрави и нямате вече съществуващи проблеми, е изключително трудно да консумирате толкова голямо количество протеин, за да прекалите. 

Има обаче една точка, която си струва да се спомене. Приема на твърде много протеин ще стане проблем, ако започнете да заменяте протеина с други групи храни. С други думи, ако ядете протеин вместо плодове, зеленчуци, фибри и въглехидрати, това може да ви попречи да поддържате балансирана диета. 

Заключение 

Надяваме се да успокоим вас и разтревожените членове на семейството. Диетата с високо съдържание на протеини сама по себе си не оказва влияние върху бъбреците - те няма да експлодират, няма да изпадат и функцията им няма да намалее. Някой да каже на хората в социалните мрежи. 

Но ако имате или преди сте страдали от бъбречни проблеми, може би си струва да обърнете внимание на приема на протеини или първо да се консултирате с Вашия лекар. 

 

 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein