Отидете в начална страница
recipes

Пет стоплящи храни за зимен комфорт 

Пет стоплящи храни за зимен комфорт 
Mark Hearris
Спортна диетология и изследовател 3 години Ago
Вижте профила на Mark Hearris

Всички се опитваме да свикнем със стъмването в 17:00 и да извадим от гардероба за пореден път вълнените си пуловери и шапки.  Затова единственото нещо, от съществено значение, е вкусната и стопляща храна. Не просто каквато и да е храна, а храна, богата на макроси, от които се нуждаете по това време на годината.

Ние сме помислили за вашите нужди от храна за зимен комфорт, която гарантирано ще донесе усмивка на лицето ви и която да ви кара винаги  да се чувствате добре. Представете си ястия от вкусна тиква, паста или топли нудли с месо и зеленчуци по ориенталски. Ако някое от изброените ви звучи добре, продължете да четете.

Тиква с къри

Не бихме могли да продължим, без да включим ястие с тиква. Ако ви е писнало от подправени с тиква латета, но все пак искате да опитате всички есенни вкусове, това е точната рецепта за вас. В нея има чесън и лют пипер, това е идеалната храна, която ще ви стопли в мразовитите зимни вечери. Тиквата съдържа голяма доза витамин С, а в комбинация с джинджифил, ще ви набави витамин B3 и B6 и ще укрепи имунната ви система през зимните месеци. Какво чакате? Купете си тиква от близкия магазин възможно най-скоро.

Шакшука

Тази класическа рецепта за шакшука определено ще ви стопли. Независимо дали току-що сте се прибрали у дома от разходка по обяд или се нуждаете от повече витамини в края на дългия ден, тази рецепта е за вас. Яйцата ви осигуряват витамин В12, както и здравословна доза протеин. Добавете филия хрупкав хляб намазан с малко масло и го потопете в този невероятено вкусния доматен сос и яйцата.

Пилешко със сирене, домати и босилек запечено в гюведже

Знаем, че понякога зимата може да ни направи малко мързеливи и не се обвиняваме за това. Ето защо ви предлагаме една лесна и вкусна рецепта. Домати, пилешко и толкова кашкавал или сирене, колкото сърцето ви пожелае. Какво повече бихте могли да искате за вечеря в една студена зимна вечер? Нашата рецепта съдържа 38 г протеин и ние сме уверени, че тя ще се превърне във ваш фаворит.

Макарони със сирене и пилешко на грил

Не сме сигурни, че някога сме срещали човек, който не харесва макарони със сирене, защото това може би е най-вкусното ястие през зимата и много хора го обожават, включително и ние. Добавихме пилешко месо към това класическо ястие, което помага да се увеличи броят на протеина до 37 грама, а това означава, че то ще ви помогне да подобрите макросите и настроението си. Студените зимни петъчни вечери, когато няма къде да отидете и няма какво да правите, пригответе си макарони със сирене и им се насладете пред телевизора. Тази рецепта е идеалният за всяка петък вечер.

Нудли с телешко и зеленчуци

Разтапяте се от нежност, когато на ум ви дойде мисълта за рамен (нудли с месо и зеленчуци по ориенталиски) и с основателна причина. Усещат се като топла прегръдка отвътре. Телешкото ви доставя 26 г протеин, докато пак чой, зеленият лук и джинджифилът ви доставят някои много необходими витамини и минерали, от съществено значение по това време на годината.

Заключение

Зимата е време да се поглезите и да се отдадете на любимите си храни. Особено през 2020 г. топлите зимни ястия гарантират едно по-приятно преживяване вкъши и освен всичко друго имат високо съдържание на протеини и витамини. Затова те са точно онова, от което имате нужда през мразовитите вечери. Стоплете няколко филийки хляб, пригответе си горещ шоколад и ще сте готови да преживеете следващите няколко месеца.

Mark Hearris
Спортна диетология и изследовател
Вижте профила на Mark Hearris

Марк е настоящ доктор на научните изследвания в Научноизследователския институт за спорт и физически упражнения (Университет Ливърпул Джон Мур) където неговите изследвания се фокусират върху ролята на храненето в адаптацията на скелетните мускули към тренировките. Марк също има бакалавърска степен по спорт и наука за упражнения и магистър по спортно хранене и е публикувал работа в редица научни списания, професионални списания и е представял както на национални, така и на международни конференции. Наред с изследователския си профил, Марк се занимава и с диетология на производителността в рамките на професионалния футбол. Научете повече за опита на Марк тук.

myprotein