Отидете в начална страница
training

Мотивация: само това ли е нужно?

Мотивация: само това ли е нужно?
Myprotein BG
Писател и експерт9 месеца Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Попитайте всеки, който искате във фитнес индустрията, независимо дали е атлет, личен треньор или инструктор, те със сигурност ще ви кажат, че най-често задавания въпрос, който чуват е “как се мотивираш”?  

Нормално е човек да се чувства мотивиран в началото на годината, но често е много трудно да останем амбицирани за дълго. Новогодишните цели поставят високи очаквания, които често са много трудни за изпълнение в дългосрочен план. 

Мотивацията е дума, която често се споменава, когато става въпрос за следването на здравословен или тренировъчен режим. Въпреки че тя е много важна, обикновено й се отдава твърде голяма тежест. Сега ще обясним какво означава сте мотивирани и как да продължите да се трудите, дори когато мотивацията ви намалее. 

Хубаво е да сме мотивирани, но не винаги се чувстваме така. 

Първо, нека запомним, че сме хора. Напълно нормално е да не се чувстваме винаги мотивирани. Всеки, от начинаещи до професионални спортисти, минава през това. Никой не е мотивиран през цялото време. 

Можете да се възползвате максимално от мотивацията си, като разберете какво я поражда и защо.  

Видове мотивация 

Когато става въпрос за разбиране на мотивацията, важно е първо да помислите защо искате да направите нещо. Мотивацията може да се породи  както от външни, така и от вътрешни фактори. 

Външна мотивация 

Един от видовете мотивация е външната мотивация, която се поддържа от награди. Този тип мотивация е един от основните стимули, който е ключов при тренировките. Обикновено това е награда, като медал или трофей от състезание в даден спорт. Но не винаги трябва да е физическа награда. 

Външната мотивация може да бъде чудесна причина за започване на фитнес или друг вид спорт, но тя не винаги е устойчива в дългосрочен план. Може да тренирате, за да получите награда, а не защото ви харесва самият спорт. Ако не получите тази награда бързо, е твърде лесно да се откажете. 

Например, може да правите тренировки в 5 сутринта пет дни в седмицата в продължение на един месец и все още да не виждате никакви резултати. Това може да доведе до загуба на мотивация и отказване. Необходими са време и търпение, за да видите резултатите. 

Вътрешна мотивация  

Друг вид мотивация е вътрешната мотивация. Това е вътрешният стремеж за постигане на цел поради чувствата или емоциите, свързани с нея. 

Познавате ли онова чувство на еуфория, което получавате след убийствена тренировка или достигане на личен рекорд? Това е вътрешната ви мотивация в действие, а резултатът от нея е моменталното удовлетворение от упоритата работа.   

Тези усещания са напомняния да продължим да действаме и са склонни да водят до по-устойчива, дългосрочна връзка с нашите цели. Това не винаги се случва, но е чудесен начин да останете мотивирани. 

Кой вид мотивация е по-добър? 

Смесването на двете форми на мотивация помага да бъдете по-постоянни и улеснява поддържането й. Това не означава, че никога повече няма да ви липсва мотивация. Нормално е и се случва на всеки. Случва се дори на хората, които редовно тренират и не са се отказали с години, но те са изградили други навици и инструменти, за да бъдат фокусирани и да не спират. 

Всичко зависи от човека. Някои хора се радват на външна мотивация, като приятел за тренировка или личен треньор, докато други откриват, че вътрешната мотивация, като поставяне на лична цел или създаване на план с визия, работи най-добре за тях. 

Ето и още нещо: и двете форми на мотивация могат да бъдат полезни. Комбинирането им ще ви помогне да продължавате да работите и ще ви накара да се чувствате по-мотивирани. Но не забравяйте, че всеки има почивни дни и е напълно нормално понякога да ви липсва мотивация. Това е моментът, когато наличието на други техники може да бъде полезно, за да останете фокусирани и да не се предавате. 

is motivation all it takes

Пазарувайте тук 

Какви са мотивационните техники? 

Мотивацията идва и си отива. Затова е добре да имате изготвен план, за да можете да останете фокусирани, отдадени, постоянни и дисциплинирани в дните, когато мотивацията ви липсва. 

Изграждането на тези умения може да отнеме време и е напълно нормално да направите крачка назад или да започнете отначало от различна точка. Имаме няколко практически съвета, които могат да ви помогнат да преодолеете препятствията, които ви спъват, когато мотивацията е ниска.  

6 съвета как да продължите да тренирате без мотивация 

Поставете си правилни цели и бъдете реалисти 

Поставянето на точните цели е подходящо, ако искате да останете мотивирани. Мотивацията е голяма, когато за първи път започнете, но ако искате да я запазите, трябва да сте честни относно целите си. 

Поставяйки си правилни цели, можете да се уверите, че вашите са конкретни, реалистични и съобразени с начина ви на живот. Разбиването на целите ви на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни времеви рамки също може да ви помогне да останете мотивирани. 

Например, ако целта ви е да станете по-силни, поставянето на конкретни цели относно упражнения, които да изпълнявате, като например клякане, мъртва тяга или вдигане на целево тегло е по-добро от неопределена цел. В допълнение към това, наличието на подробен времеви план с така наречени мини награди ще ви държи мотивирани за дълго. 

И не забравяйте, понякога животът ви пречи. Страхотното при тези цели е, че те лесно се адаптират, за да отразяват променящите се нужди. 

Планирайте ежедневието си и изградете постоянство 

Сега, след като сте си поставили цели и имате план за постигането им, е време да се съсредоточите върху детайлите. Отделете малко време, за да планирате графика си за тренировки, включително класовете или сесиите, които искате да посещавате, и упражненията и оборудването, от които ще се нуждаете, за да постигнете целите си. 

Бъдете реалисти по отношение на това кога и къде ще тренирате и не се страхувайте да поискате съвет, ако имате нужда от него. Направете проучване онлайн, за да откриете стила на тренировки, който работи най-добре за вас, и помислете за разговор с лични треньори или физиотерапевти, които са специализирани в конкретните ви цели. 

Най-важното е да се уверите, че избирате дейности и среда, които ви харесват и с които се чувствате комфортно. Това ще ви помогне да останете ангажирани и преди да се усетите, ще постигнете целите си!  

Пазарувайте тук

is motivation all it takes?
Премахнете пречките, които могат да ви спрат  

Всички сме виновни, че си измисляме извинения защо не сме направили нещо или защо сме се отказали от някой план. Затова е важно да идентифицираме и елиминираме всички потенциални пречки, преди дори да започнем. Всички имаме различни бюджети, натоварени графици и разнообразни отговорности, които са с приоритет. Но ако отделим време да ги напишем на лист и планираме около тях, е по-вероятно да успеем. 

Членството във фитнеса може да е скъпо, но това не означава, че изобщо не може да тренирате. Има много домашни тренировки, които можете да правите със или без оборудване. Възползвайте се от безплатни пробни периоди или дори просто излезте навън за разходка, бягане или каране на колело. Винаги има начин да включите упражнения в ежедневието си, дори и без фитнес. 

Опитайте това:  

Времето ли е основната ви пречка? Имайте предвид, че тренировките не трябва да продължават часове. Всички сме чували израза: „работете по-умно, а не по-усилено“. Можете да направите ефективна тренировка само за 20-30 минути, 3-4 пъти седмично. Това означава, че можете да влизате и излизате от фитнеса за по-малко от час и да имате време да пиете кафе преди работа. 

Бъдете честни със себе си относно това какви смятате, че ще бъдат вашите пречки и трудности и планирайте как да ги преодолеете. Отделете малко време в неделя, за да разгледате календара си и да създадете график за седмицата. Това ще ви помогне да останете на прав път и да изградите дисциплина и ангажираност. 

Отделете време, за да въведете нови упражнения и да се възстановите 

Когато става въпрос за започване на рутинна тренировка, важно е да я улесните и да не започвате с пълна газ веднага. Постепенното увеличаване на нивото на активност и фокусирането върху устойчивостта ще помогне за предотвратяване на преумора и наранявания. 

И не забравяйте, възстановяването е също толкова важно, колкото и самото трениране. Включването на почивни дни и препоръчителната седмица за разтоварване ще даде шанс на ума и тялото ви да се възстановят, преди да започнете следващата си тренировка. 

Освен това, не се страхувайте да правите промени или корекции в плана си. Ако установите, че нещо не работи за вас, добре е да промените нещата. Дайте си време да разберете какво работи най-добре за вас и вашето тяло.  

Припомняйте си всеки ден за постиженията и целите си 

Положителното мислене е мощен инструмент, който може да ви помогне да останете мотивирани. Независимо дали става въпрос за отпразнуване на малки постижения, опитване на нещо ново, придържане към плана ви за една седмица или просто напомняне за доброто чувство, което усещате след изпълнение на задача, тези положителни действия и мисли могат да ви помогнат да останете последователни и да изградите дисциплиниран модел на поведение. 

Един от начините да използвате положително мислене е да сиизготвите визуални картини, които ви напомнят за вашите цели. Виждането на снимки, цитати или думи, свързани с вашата цел всеки ден, може да ви помогне да бъдете мотивирани, да не спирате и да ви държи фокусирани. Опитайте да поставите тези напомняния на вашия хладилник, тапет на телефона или работния плот на компютъра, за да можете да ги виждате редовно.   

Друг съвет е да запишете какво се гордеете, че сте постигнали в края на всеки ден. Това може да ви помогне да обмислите напредъка си и да останете мотивирани.  

Обединете сили с приятел или тренирайте в група 

Запомнете, че не е нужно да се справяте сами с вашите фитнес цели. Наличието на някой до вас може да направи пътуването по-приятно, да ви вдъхнови да тренирате повече и да ви държи отговорни. Независимо дали става въпрос за приятел, съсед или член на семейството, тренировката с някого може да бъде забавна и да внесе радост във вашите тренировки. 

Не е нужно да се ограничавате само до хора, които вече познавате. Фитнес общността е по-свързана от всякога, така че защо да не използвате това като възможност да се срещнете с нови хора? Отделете малко време, за да помислите какво първоначално ви е мотивирало да започнете вашето фитнес пътуване и как тренировъчен партньор или група може да ви помогне да постигнете тези цели. 

Когато нещата станат трудни, не забравяйте, че има хора, които могат да ви помогнат, да ви повдигнат и да се погрижат да не се отказвате. Всеки има нужда от малко допълнителна мотивация от време на време, така че не се страхувайте да потърсите помощ.  

 

Заключение 

Мотивациятае нещо, от което всички се нуждаем, но когато искаме да постигнем промени в реалния живот, да изпълним дългосрочни цели или наистина да се ангажираме с нещо важно за нас, обикновено се нуждаем от повече от мотивация, за да бъдем успешни. 

Важно е да запомните, че мотивацията идва и си отива и не всеки ден ще бъде лесен. Ще има някои трудности по пътя ви, но това е нормално. Проявяването на търпение към себе си, отказът, ако е необходим и преосмислянето на целите е ключът към дългосрочните промени в живота. Вие ще се справите!  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein