Отидете в начална страница
Nutrition

 Какво да хапваме, когато сме болни

 Какво да хапваме, когато сме болни
Claire Muszalski
Регистриран диетолог3 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Цитруси и плодове 

На всички е известно, че витамин С е най-добрия микронутриент, който можете да приемате, когато сте болни и повечето от нас веднага се сещат за лимони, портокали или портокалов сок. Но има и други храни с още по-високо съдържание на витамин С, като например ягоди и червени чушки. Можете също така да си набавите витамин С от някои зелени зеленчуци, като броколи или спанак.

Витамин С е първата ни помощ срешу настинките и вирусите, защото той спомага за поддържането на имунната система и съкращава времето на възстановяване. Плодовете, които съдържат флавоноиди, мощни антиоксиданти, също могат да намалят възпалението.

Пилешка супа 

Ако майка ви или някой близък се грижи за вас, когато сте болни, те вероятно ще ви приготвят пилешка супа или друга вкусна супа. Топлината на супата е успокояваща за тялото, а високото съдържание на сол всъщност може да ви помогне да се хидратирате и бульонът е пълен с аминокиселини. Добре сварените зеленчуци в супата са лесно смилаеми и могат да бъдат преработели безпроблемно от стомаха ви, когато нямате голям апетит, докато боледувате.

Чесън 

Чесънът има антимикробни свойства, които помагат за отстраняването на бактерии и вируси. Те проникнат във вашата имунна система, когато сте болно. Подобно на витамин С, чесънът едновременно подобрява работата на имунната ви система и може да помогне за съкращаване продължителността на обикновената настинка и други респираторни вируси.

Острият му аромат може също да помогне за изчистване на синусите. Ако идеята да дъвчете няколко скилидки суров чесън не ви харесва, изпечете го и го добавете към храни, които обичате или към хранителните добавки, които взимате. Чесънът също така може да подобри здравето на сърцето при постоянна употреба.

Месо и морски дарове 

Това може да звучи странно, но месото и морските дарове са двата най-изобилни източника на цинк, за които е доказано, че намаляват, както продължителността, така и степента на тежест на протичане на обикновена настинка.

Ако не искате да ядете месо или морски дарове, когато не се чувствате добре, тогава хранителна добавка с цинк би била напълно достатъчна. Но не е лоша идея да се уверите, че приемате няколко порции от храни богати на цинк през седмицата, за да поддържате работата на имунната си система възможно най-ефективна.

Билков чай 

Билковите чайове са друго натурално хомеопатично лекарство за настинка и някои дихателни заболявания. Те са по-ароматна алтернатива за изчистване на синусовите канали отколкото чесъна, а чаените листа съдържат високи нива на антиоксиданти за борба с болестите.

Те също са богати и на други растителни съединения като флавоноиди и витамини, които са от полза за цялостното здраве, особено по време на бактериална инфекция на синусите или ушите.

Ако сте отпаднали, когато сте болни, танинът в някои чайове също може да ви даде енергия.

Мед 

Медът е не само вкусен, но и има много успокояващ ефект за възпаленото гърло. Педиатрите често препоръчват мед за лечение на кашлица при деца, които са твърде малки, за да приемат лекарства по лекарско предписание. Медът обаче, не трябва да се дава на кърмачета на възраст под 1 година.

Високото съдържание на захар го прави не само вкусен, но и му придава антимикробни свойства, поради което той може да издържа дълго време в шкафа ви. Използването на био мед от местни производителни, също може да помогне за отблъскване на сезонните алергии и да послужи като добро природно лекарство.

Фъстъчено масло 

Фъстъченото масло може да успокои възпаленото гърло, подобно на меда. Като растителен източник на протеин, то съдържа витамини и минерали, които са полезни за цялостното здраве. Използването на малка лъжичка може да помогне, ако кашлицата ви притеснява и да не забравяме, че е супер вкусно.

Електролитни напитки 

Ако сте загубили много течности, електролитните напитки са идеалният начин бавно да си върнете част от хидрататцията. Те често съдържат малко захар, която съдържа калории, като същевременно запълва наличностите на натрий, калий и други електролити в тялото, които се губят при повръщане и разстройство.

Предотвратяването на дехидратация е най-добрият начин да върнете силите си. Ако искате бързо да набавите на тялото си електролити, можете да приемате хранителната добавка на Myprotein.

Кокосова вода 

Ако не харесвате вкуса на традиционните електролитни напитки, кокосовата вода може да бъде чудесен заместител, когато трябва да рехидратирате тялото си. Тя е естествено съдържа е електролити и има фин, сладък, естествен аромат, който може да ви освежи през летните жеги след тренировка или когато стомахът ви е разстроен.

Започнете с малко количество, за да видите как стомахът ви се справя. Може да причини подуване на корема при някои хора.

Ориз 

Когато стомахът ви е разстроен, оризът е чудесен начин да си набавите калории за енергия, ако не можете да понасяте силни миризми.

Той се храносмила лесно поради ниското съдържание на мазнини. Съдържа въглехидрати, които ще помогнат на метаболизма ви да продължи да работи и е лесен за приготвяне и съхранение. Докато бананите, ябълковите пюрета и препечените филийки също са опции, оризът е класическият пример за проста храна, която се понася доста универсално. Други храни, които може да приемате са бисквити, овесени ядки, сухари.

Джинджифил 

Джинджифилът е друго натурално лекарство против гадене. Попитайте всеки, който някога се е борил със сутрешното гадене. Препоръчва се при гадене и повръщане при стомашно-чревни неразположения, пътуване или бременност.

Има много възможности за приема на джинджифил - от пресен, настърган джинджифил в сок или дресинг за салата, сушен до джинджифил под формата на хранителна добавка.

Храни, които да избягвате, когато сте болни 

Мазни храни 

Мазните и пържени храни, са пълни с мазнини, които забавят храносмилането. Това може да доведе до лошо храносмилане и разстройство на стомаха. Ако не се чувствате добре, тези храни могат да влошат симптомите ви.

Храните с високо съдържание на мазнини забавят храносмилането, а пържените храни обикновено не са особено богати на хранитлени вещества.

Избягвайте: пържени картофи, пържено месо, масло, мазни сосове и кремове.

Кисели храни 

Докато цитрусовите плодове могат да осигурят необходимият витамин С, те често не са най-добрият избор за разстроен стомах. Вместо кисели храни, изберете меки варианти, като споменатата по-горе диета BRAT и плодове и зеленчуци, които са с по-ниско съдържание на киселини, като например банани или моркови.

Избягвайте: лимон, лайм, портокали, чисти плодови сокове, домати и доматен сок, кафе.

Млечни храни

Макар и да е противоречиво, много хора вярват в ограничаването на млякото и млечните продукти, когато сте с настинка. Теорията е, че млечните храни увеличават производството на слуз, което прави по-трудно за тялото да се пребори със запушения нос или синуси.

Докато изследванията по тази тема са показват смесени резултати, може да си струва да избягвате тези храни за няколко дни, за да видите дали се подобрявате.

Алкохол 

Алкохолът рядко носи ползи за здравето, особено когато сте болни. Вместо бира или вино, съсредоточете се върху питателните храни и напитки, за да ускорите възстановяването си и да се върнете към най-доброто си състояние. Водата винаги е подходящ избор.

Когато имате възпалено гърло, горещите напитки като чай или кафе или супа могат да облекчат някои симптоми. Ако имате висока температура, студените смутита или замразените плодове могат да ви накарат да се почувствате по-зле. Съобразете се със симптомите си, когато решавате кои храни да ядете, когато сте болни.

Заключение

Въпреки че вашият личен лекар винаги ще има най-добрите предписания за това как да лекувате дадено заболяване, много от симптомите на сезонните настинки, като грип и стомашни неразположения, могат да се повлияят от определени храни. Възползвайте се от лечебните сили на природата и храната следващия път, когато не се чувствате добре и преценете дали тя ви помага да се възстановите по-бързо.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein