Отидете в начална страница
training

Чувствате се демотивирани? Ето няколко начина как да преборим това чувство

Чувствате се демотивирани? Ето няколко начина как да преборим това чувство
Evangeline Howarth
Писател и редактор3 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Ако сте спрели да тренирате по време на всичко това, не сте сами. Съвсем наскоро преминахме през празници като  Коледа и Нова година, където с право си взехме малко почивка от обичайните ни режими , диети и за капак на всичко продължаваме да сме заключени по домовете си. И все пак, ние искаме да ви инжектираме с малко позитивност и адреналин, за да рестартирате тази мотивация и този път да бъдете отлични в домашните си тренировки. Тук не става въпрос за сила на волята и причината, поради която не тренирате, не е защото сте мързеливи или слаби.

Всеки от нас се влияе от различни фактоври в живота, за които може би дори не знаем, но това не означава, че те са извън вашия контрол.

Всъщност, за щастие, те вероятно са под ваш контрол и всичко, което е необходимо, е осъзнаване и действие, за да ги промените. Те не са само за упражнения и можете да ги приложите към всяка част от живота си. Така че, нека да разгледаме как можете да започнете да влизате във форма и да започнете да тренирате отново.

Определете ключови моменти 

На всички се е случвало да сме в ситуация, в която да избираме между телевизора и тренировката.

Осъзнаването на тези моменти е първата стъпка към стартирането на тренировъчната ви програма, защото когато успеете да ги идентифицирате, можете да разберете защо взимате тези решения. Определете ключовите моменти, в които сте избрали да не тренирате и ги осъзнайте. Когато отново настъпи такъв момент помислете за целите си. Мисленето ви трябва да бъде насочено към дългосрочното удовлетворение и успех, а не към краткосрочни емоции и по този начин ще можете да вземете правилното решение. Спомнете си целта си, свържете я с момента и оставете тя да ви подтикне към правилното действие.

Много по-вероятно е да предприемем правилните действия, когато ги свържем с бъдеща цел, така че определеянето на такава е важно. Въпреки че е напълно нормално да не тренирате от време на време, когато ви е необходима почивка, не забравяйте, че постоянството е ключът към успеха, за да постигнете целите си.

Променете вътрешния си диалог

Що се отнася до промяната на навици, първото нещо, което трябва да вземете под внимание, сте вие самите. Нещата, които си казвате всеки ден са от съществено значение за цялостния ви начин на живот, защото това, което мислите, може да промени вашите действия и цялата ви реалност.

Вътрешният ви диалог може да е причината да не ставате от дивана, за да направите няколко клекове. Казвайки си, че не ви се иска, че няма смисъл, защото нямате оборудване или че не искате, тоест фокусирате се върху отрицателните извинения и оправдания защо не можете да направите нещо.

Вместо да правите това, изградете позитивни нагласи в ума си. Що се отнася до намирането на мотивация, нещата, които си казвате, са от огромно значение, но те не могат да идват просто от някой друг, защото това е нещо, което трябва да дойде от самите вас.

Вие имате най-голямо влияние над себе си 

Хората около вас ви влияят, въпреки че може дори да не го забележите.

Вероятно, когато мислите да направите лицеви опори, приятелката ви ви моли да гледате телевизия и как можете да кажете „не“?

Е, не е нужно да казвате „не“, но можете да вземете предвид, че хората могат да ви дърпат назад и далеч от целите ви. За да избегнете това говорете с близките си и им обяснете как могат да ви помогнат. Попитайте дали искат да се присъединят и да тренират с вас или просто бъдете честни и им кажете, че вместо да гледате телевизия тази вечер, искате да тренирате. Обяснете им, че това е нещо, което искате да направите и бихте се радвали, ако се присъединят и ви подкрепят.

Ако не го направят, не се притеснявайте, но се опитайте да им обясните, че сте си поставили цел и ще я постигнете. Можете да ги запалите по това, което правите, например здравословно хранене. Нека хората от най-близкия ви кръг работят с вас за постигнаето на вашите и техните цели, а не протеив тях, тъй като това също ще ви помогне да успеете заедно.

Хората казват, че ставаме като хората, с които прекарваме най-много време, и това е още по-вярно, ако прекарвате по цял ден всеки ден с тях, затова се стремете да се подобрявате и изграждате взаимно.

Анализирайте средата си

Последното нещо, но не на последно място, е вашата среда, която ви влияе изключително много. Може би вашата работната ви среда или състоянието на дома ви, ако работите от вкъщи, ви пречат да тренирате. Може би нямате подходящо място за упражнения. Може би винаги държите бисквити в шкафа и просто няма как да не ги изядете. Така че, погледнете средата си. Грабвате ли постоянно телефона си, когато работата ви доскучае? Разсейва ли ви телевизията от тренировките? Това са дребни, но са важни и може да ви накарат да нарушите режима си без да осъзнавате.

Изготвянето на списък със задачи, който да следвате е чудесен начин да изградите работна рутина. Изгответе си такъв и за упражненията, които искате да правите всеки ден и маркирайте изпълненото всеки път, когато ги правите. Това е полезно, защото когато прегледате списъкът си, виждате какво трябва да направите и е по-вероятно да го изпълните. Писането на ръка е по-ефективно от това да напишете бележка на телефона си, защото на хартия той става част от вашата среда.

Промяната на средата по малки и различни начини като този може да ви повлияе повече, отколкото осъзнавате, така че опитайте. Няма да загубите нищо, но може да спечелите много.

Открийте това, което работи за вас 

Не се плашете да кспериментирате с това, което работи за вас. Определете ключовите техники, които ви помагат и опитайте да  промените различни неща, за да видите какво работи най-добре и продължете да се променяте, докато вървите напред. Няма нещо, което да работи еднакво за всички, но ако намерите правилната формула за себе си, успехът ви е гарантиран.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein