Отидете в начална страница
training

Домашните тренировки бъдещето на фитнеса ли са?

Домашните тренировки бъдещето на фитнеса ли са?
Myprotein BG
Писател и експерт4 месеца Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Не винаги ви трябва фитнес, за да имате добри резултати в тренировките. Им много неща, които можете да правите от удобството на дома си.  

Много хора са осъзнали, че тренировките вкъщи позволяват гъвкавост и ефикасност, както и голямо разнообразие, но това означава ли, че домашните тренировки са бъдещето на фитнеса?  

В тази статия сме събрали всичко, от което трябва да знаете, за да прецените сами за себе си.  

Тренировките вкъщи толкова ефективни ли са, колкото тези във фитнеса?  

Когато става въпрос за трениране вкъщи, това не означава, че не можете да направите ефективна тренировка.  

Домашните тренировки са чудесен начин да увеличите интензитета на упражненията, да постигнете времева ефективност в комфорта и уюта на дома си. 

Разнообразието от различни техники и тренировъчни стилове ще ви помогнат да се надграждате, дори ако имате само ограничено време или оборудване. 

Тренировките вкъщи имат за цел на оптимизират производителността на тялото и усилието, което извършва то чрез иновативни упражнения . Това е чудесен начин да се поддържате тонизирани и да изпълнявате всяка тренировка с повече усърдие. 

За кого са подходящи домашните тренировки? 

Домашните тренировки са за всеки. 

Те са чудесни за хората, които искат да изградят увереност преди да отидат на фитнес, да свикнат с движенията и упражненията от комфорта на собствения си дом. 

Тренирането от вкъщи също е чудесно за хора, които нямат много време да отидат до фитнеса. Една бърза 20-минутна тренировка вкъщи може да ви донесе много добри резултати. Тя е добър избор и за хората с по-ограничен бюджет. 

Няма значение дали сте начинаещи или напреднали, домашните тренировки са чудесно средство за поддържането на интерес към движението и преминаване през потенциално плато на прогреса.  

Ползите от тренирането вкъщи  

Има много ползи от домашните тренировки,  но ние сме подбрали петте най-добри от тях: 

1)Разнообразие

Понякога можем да свикнем с упражненията, които изпълняваме и да ги повтаряме постоянно, да ползваме винаги едни и същи тежести и програми без да получаваме големи резултати. 

Когато става въпрос за домашни тренировки, трябва да бъдете креативни, особено когато имате ограничено оборудване. 

Разнообразяването на рутината е чудесен начин да получите нови резултати по нов начин и в области, в които тялото ви не се е развивало досега. 

Домашните тренировки са чудесен начин да научите нови движения, да се фокусирате над гъвкавостта, да напреднете в калистениката и особено да стимулирате работата на различни мускули, за да ги развиете.   

2)Пестят време 

Знаем, че отнема време да отидете на фитнес. Това включва и времето за подготовка на раница с дрехи и други неща. Тренирането вкъщи може да ви помогне да намалите стреса около тренирането във фитнес, защото вече сте на мястото, където ще изпълнявате упражненията. 

Домашните тренировки могат да са толкова продължителни, колкото ви прецените и да се изпълняват, където желаете. Това ви позволява да тренирате на спокойствие.  

Бързите и удобни високо интензивни тренировки са чудесен начин да тренирате в за ограничено време.   

Също така е възможно да ги изпълнявате, дори ако не искате да спестите време, защото след тренировка вкъщи лесно можете да си починете, без да се притеснявате от други хора. Отделно от това, никой няма да ви смущава по време на тренировка, както може да стане във фитнеса.  

3)Няма нужда от екипировка

Домашните тренировки са перфектни за напрягане на цялото тяло без нужда от екипировка или уреди.   

Много по-лесно е да опростите нещата, докато в същото време получавате добри резултати. Това също така означава, че не разчитате на оборудване или екипировка, за да изпълнявате тренировката си. 

Когато нямате възможност да използвате тежести, тогава можете да се фокусирате над употребата на телесното тегло, правилната стойка и връзката между ума и мускулите.

4)Уединение и изграждане на увереност

Притеснението във фитнеса е често срещано. Като цяло, няма от какво да се страхувате, но изграждането на увереност отнема време. Докато не сте го придобили, притеснението от “всезнаещите” във фитнеса е голямо и неизбежно. Тренирането вкъщи премахва този стрес и ще ви позволи да изградите увереност в себе си. 

Домашните тренировки са чудесен начин да научите нови движения, да бъдете по-сигурни в себе си и след това да отидете на фитнес, когато се почувствате готови.  

5)Нискобюджетно

Времената, в които живеем в момента са тежки и с поскъпването на живота става по-трудно да се поддържа абонамент във фитнес зала. Тренировките у дома, могат да са също толкова ефективни и да ви предоставят същите физически ползи. Да не споменаваме, че ще избегнете пътуването до фитнеса.   

Потенциални минуси на тренирането у дома   

Има някои ограничения при трениране вкъщи, които сме изброили тук:

1)Ограничени упражнения

С ограниченото оборудване и машини идват и ограниченията във видовете упражнения, които можете да извършвате вкъщи. 

Когато тренирате с определен набор от упражнения може да бъде трудно да натоварите мускулите прогресивно.

2)Ограничено пространство

Не всички живеем в огромни къщи с много пространство за тренировки в тях. Това изключва изпълняването на някои видове упражнения. 

Трябва да имате възможност да изчистите пространство, където да тренирате. Ако нямате такова място вкъщи би било трудно да се концертирате над тренировката и да изпълнявате определени движения без подходящо пространство за това.  

3)Липса на социализиране

Тренирането вкъщи е чудесен начин да избягвате претоварените фитнеси и скупчването на много хора там, но социализирането изграе важна роля в тренировките. 

Социализирането може да доведе до по-добри резултати, а липсата на здравословна конкуренция и подкрепа може да ни накара да не работим толкова усилено.   

4)Твърде голяма гъвкавост и липса на отговорност

Гъвкавостта на тренировките вкъщи може да е прекрасна, тъй като на теория можете да тренирате по всяко време и където поискате, но това също може да се превърне в оправдание за разсейване и липса на последователност. 

Нямо кой да ви държи отговорни да тренирате или да ви предизвика, а това може да доведе до липса на отдаденост, особено в дните, когато нямате много голямо желание за тренировка. Това не е невъзможно да се преодолее, но трябва да разчитате изцяло на себе си и волята си.   

Заключение  

Има много различни предимства и минуси на тренировките, които можете да изпълнявате у дома, както и много начини да ги правите. 

Може би е добър начин да разнообразите нещата, да преодолеете платото на прогреса и да бъдете по-ефикасни. 

Има много видове класове и уроци за изпълняване на упражнения вкъщи, което ще ви помогне да се запознаете с нова общност, макар и от вкъщи.  

Това означава ли, че домашните тренировки са бъдещето на фитнеса? Винаги ще има място за тях, защото те предоставят начин да се подготвите за трениране в зала, но при някои видове тренировки и упражнения е нужно да се посещава фитнес, защото не всеки разполага с подходящо оборудване у дома. 

Домашните тренировки и залите могат да бъдат съчетани. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein