Отидете в начална страница
supplements

8 Ползи от Ашваганда | Какво представлява и странични ефекти 

8 Ползи от Ашваганда | Какво представлява и странични ефекти 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог1 година Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Растението ашваганда или още познато като индийски женшен има богата история и се използва в традиционната аюрведа медицина. Освен това тя може да ви донесе и редица ползи свързани с представянето в спорта и цялостното здравословно състояние. Нека разберем повече за свойствата на хранителните добавки с ашваганда.  

В тази статия: 

  • Какво представлява ашваганда? 
  • Какви са ползите от ашваганда? 
  • Дозировка и странични ефекти 

https://youtu.be/EHRWOhjIrDU

Какво представлява ашваганда? 

Ашваганда е позната като адаптоген или билка, която може да повлие положително на здравето. Тя се среща в Индия, Северна Африка и Средния изток. Въпреки че се използва от хиляди години, тя сравнително скоро придобива по-голяма популярност на запад, поради проведените проучвания с нея, които потвърждават многото й ползи. 

  

Ползи от ашваганда  

Като старинна билка, използвана в медицината, ашваганда има много ползи за здравето... 

 

  1. Ашваганда може да помогне при стрес Проучване проведено в период от два месеца сравнява нивата на стрес в две групи. Участниците в едната група са приемали ашваганда като хранителна добавка, а хората в другата група не са. Учените смятат, че ашваганда може да блокира нервните пътища, които изпращат стресови сигнали към мозъка. Проучването е установило, че участниците, които редовно приемали ашваганда като хранителна добавка са имали значително по-ниски нива на стрес.
  2. Ашваганда може да подобри здравословното състояние на щитовидната жлеза Проучвания посочват, че ашваганда може да бъде полезна за хора, които страдат от субклиничен хипотиреоидизъм. Понижената функция на щитовидната жлеза може да бъде причина за много метаболитни проблеми. Това е важно откритие, защото лечението на това състояние може да предотврати понижената функцията на щитовидната жлеза да прерасне в по-сериозно състояние.
  3. Ашваганда може да помогне с отслабванетоАшваганда не само понижава нивата на стрес, но също така се свързва с по-ниски нива на кортизол. Кортизолът е познат като "хормона на стреса" и хора, които се опитват да отслабнат често имат завишени нива на кортизол.  Намаляването на кортизола в тялото и подпомагането функциите на щитовидната жлеза, могат да бъдат добра комбинация, чрез която да подобрите процеса на отслабване. 
  4. Ашваганда може да намали мазнинитеПроучвания проведени с хора в добро здравословно състояние, които са приемали редовно ашваганда като хранителна добавка, показват намаляване процента на телесни мазнини за период от 30 дни.  Несъмнено има нужда от повече дългосрочни проучвания с по-голям брой участници в тази сфера, но досегашните резултати са обещаващи по отношение на подобрената композиция на тялото.
  5. Ашваганда може да повлияе на здравословните нива на холестерола Същото проучване, което е показало намаляване процента на телесни мазнини, също така е открило спад на цялостното количество холестерол и LDL (или “лошия”) холестерол. Здравословния холестерол е важен за циркулацията на кръвта в тялото и здравето на сърцето, които имат важна роля в превенцията на заболявания.
  6. Ашваганда може да подпомогне възстановяването и силата8 седмично клинично изпитание проведено с хора в добро здравословно състояние е показало подобрение в силата след редовен прием на билката, като част от силова тренировъчна програма.   Това клинично изпитание също така е показало други ползи от приема на ашваганда, като по-малък брой мускулни увреждания (което означава по-малко време за възстановяване) и увеличение нивата на тестостерон (което може да помогне при качване на мускулна маса).
  7. Ашваганда може да подобри концентрацията и паметта   Поддържането на мозъка в добро здраве е толкова важно колкото тренирането и поддържането на мускулите здрави. Ашваганда доказано подобрява цялостната памет и концентрацията според проучване изследващо когнитивните ефекти на билката. Това може да бъде полезно в моментите, когато трябва да се фокусирате над трудна задача.
  8. Ашваганда може да повлияе при лечението на други заболяванияПроучвания показват, че активните вещества в тази хранителна добавка на билкова основа, може да намали възпалителните процеси и кардиоваскуларните заболявания, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Въпреки че трябва да се проведат повече проучвания в тази сфера, съществуват много потенциални ползи за намаляване на възпаленията и увреждания на венозната система. Отслабването на възпаленията може да помогне за лекуването на болката причинена от заболявания като артрит.  

 

Обобщение: Съществуват доказателства за ползите от употребата на ашваганда под формата на хранителна добавка за подобряване на психичното и физическото здраве, като например намаляване на стреса и чистене на мазнини.

  

Дозировка и странични ефекти 

Изследванията посочват диапазон на дозировката от 200 до 600 милиграма на ден без да се наблюдават странични ефекти.

Въпреки че при много от проучванията не се наблюдават странични ефекти при ниски и средни дози, не е известно как ашвагандата може да повлияе при приема на други лекарства. Възможно е много големи дози да доведат до странични ефекти като раздразнение на стомаха или увреждане на черния дроб.

Към момента проучванията показват, че ползите от ашваганда са по-големи от страничните ефекти.

Винаги се консултирайте с личния си лекар преди да започнете да приемате нова хранителна добавка.

  

Заключение 

В някои страни ашваганда се е използва с медицински цели и актуалните клинични изследвания са обещаващи. Проучванията са показали редица ползи за здравето от приема на билката като хранителна добавка. Въпреки това са нужни още изследвания в областта, за да се разбере как точно действа ашваганда и как можем да се възползваме от нейните свойства.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

  1. MirjaliliMH, Moyano E, Bonfill M, Cusido RM, Palazón J. Steroidal lactones from Withania somnifera, an ancient plant for novel medicine. Molecules. 2009 Jul 3;14(7):2373-93. doi: 10.3390/molecules14072373. PMID: 19633611; PMCID: PMC6255378. 
  2. Chandrasekhar, K., Kapoor, J., &Anishetty, S. (2012). A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian journal of psychological medicine, 34(3), 255-262.
  3. Sharma, A. K.,Basu, I., & Singh, S. (2018). Efficacy and safety of ashwagandha root extract in subclinical hypothyroid patients: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 24(3), 243-248.
  4. Raut, A. A., Rege, N. N., Tadvi, F. M., Solanki, P. V., Kene, K. R.,Shirolkar, S. G., … & Vaidya, A. B. (2012). Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withaniasomnifera) in healthy volunteers. Journal of Ayurveda and integrative medicine, 3(3), 111 
  5. Wankhede, S.,Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect ofWithania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 1-11.. 
  6. Choudhary, D., Bhattacharyya, S., & Bose, S. (2017). Efficacy and safety of Ashwagandha (Withaniasomnifera(L.) Dunal) root extract in improving memory and cognitive functions. Journal of dietary supplements, 14(6), 599-612. 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein