Отидете в начална страница
training

Упражнения или медитация за по-добро психично здраве? | Проучване от Кеймбридж има отговорите

Упражнения или медитация за по-добро психично здраве? | Проучване от Кеймбридж има отговорите
Evangeline Howarth
Писател и редактор3 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Намирайки се в разгара на поредния локдаун, наред с това, че е един от най-студените и най-мрачните месеци в годината, не е изненадващо, че много от нас се стараят да поддържат добро настроение и психично здраве.

Ако напоследък сте чели нещо относно психичното здраве, тогава вероятно сте се натъкнали на практиката наречена медитация. Тя се преподава навсякъде, от училища до офиси и университети по целия свят, като един от най-добрите начини за справяне със стреса, безпокойството и всичко между тях. В тазистатия щеразберем какво казват проучванията относно медитацията.

Проучване

Според ново проучване на университета в Кеймбридж, медитацията не е непременно най-добрият начин за укрепване на психичното ви здраве. Всъщност може да има много различни дейности, които са също толкова ефективни за подкрепа на доброто психично здраве. Учените са прегледали 136 проучвания от цял свят, които са изследвали най-ефективните методи за подобряване на психичното здраве. С помощта на 11 000 участници те са искали да проверят дали медитацията ще бъде най-ефективна в неклинична ежедневна среда, но резултатите са съвсем нечаквани. Всъщност те са открили, че докато в повечето случаи медитирането е установено, че е по-добро, отколкото да не се прави нищо, в над 1 на 20 от случаите не работи. Въпреки това няма нужда да се отчайвате, тъй като има други решения, според учените. Те са открили, че медитацията в повечето случаи не е по-добра или по-лоша от другите методи за подобряване на психичното здраве, като например упражненията.

Какво означава това?

Ако се искате да помогнете на съзнанието си да работи за вас, опитайте различни начини. Независимо дали това е ежедневна разходка, или извършване на няколко HIIT тренировки седмично, или дори предприемане на нещо креативно. Ръководителят на изследването, д-р Жулиета Галанте, обяснява, че макар да са намерили много малко доказателства, които да предполагат, че медитацията е по-добра от другите практики за подобряване на психичното здраве, има много неща, които да подкрепят умствените и физическите ползи от упражненията. Проучването на Оксфордския университет проведено с 1,2 милиона американци дори установява, че има позитивни ефекти от практикуване на само 2-6 часа упражнения седмично върху психичното здраве. Подобно на всичко останало, свързано с телата ни, това, което ни кара да се чувстваме по-добре и да се представяме отлично, е уникално за всеки човек. Шансовете са, че ако сте в Myprotein, тогава вече разбирате силата на добрата тренировка за вашето настроение!

Заключение

Ако се изпитвате затруднения в момента, не забравяйте, че не сте сами и винаги има изход. Чувствате ли, че медитирането може да бъде отговорът? Тогава опитайте! Но не се страхувайте да потърсите професионална помощ, когато усетите ,че имате нужда от нея. Лично ние сме на мнение, че няма нищо по-хубаво една добра тренировка, за да повдигнете духа си.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein