Отидете в начална страница
supplements

Защо е важен приемът на желязо | Обяснява диетолог 

Защо е важен приемът на желязо | Обяснява диетолог 
Claire Muszalski
Регистриран диетолог1 година Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Желязото е често обсъждан елемент, но в тази статия ще разгледаме функциите и ползите от него в по-голяма дълбочина. Всъщност, то е един от най-важните минерали в тялото и не трябва да се пренебрегва.  

Желязото като хранително вещество е темата на тази статия и диетологът на Myprotein и разработчик на продукти - Кейти Браун е тук, за да ни разясни всичко, което трябва да знаем за него, значението му за организма и риска от недостиг.  

https://youtu.be/l5eSxn8Fu7Q

Какво представлява желязото? 

Желязото се среща в цялото тяло, но е най-концентрирано в червените кръвни клетки. Може да си спомняте това от уроците по химия и биология в училище, но ще ви го припомним. Желязото пренася кислорода от белия дроб до другите органи в тялото. Наличностите на желязо повлияват работата на сърцето, черния дроб и мускулите, както и нервните импулси в тялото. Желязото  всъщност е отговорно за повече функции в тялото отколкото може би предполагате.      

То също така е важен компонент за хемоглобина, който представлява протеин (белтък) пренасящ кислорода от белите дробове към тъканите. Желязото е компонент от миоглобина, който е друг белтък, предоставящ кислород и поддържащ мускулния метаболизъм и здравите съединителни тъкани.  

Още нещо, което може би вече знаете е, че желязото се разделя на два вида - хемово и нехемово желязо. Хемът е компонент съдържащ желязо, който образува небелтъчната форма на хемоглобина. 

Растенията и обогатените с желязо храни сдържат само нехемово желязо. Този вид желязо трябва да се разгради от стомашната киселина преди да може да се абсорбира от организма.  

Недостиг на желязо 

Недостига на желязо, засяга значителна част от световната популация. Около 25% от хората в света страдат от анемия. Поради тази причина трябва да сме добре запознати с функциите на желязото в организма. Много малко количество желязо достига до червените кръвни клетки в тялото, а те транспортират кислорода в организма. Следователно по-малкото количество червени кръвни клетки води до ограничено количество кислород в органите и тъканите. 

Но не се притеснявайте, недостига на желязо се случва постепенно. Той започва от изразходване на складираното желязо, което представлява само лек недостиг на минерала. Достигането до състояние на анемия е много по-сериозно. Симптомите могат да варират в зависимост от това колко голям е недостигът, но обикновено включват бледа кожа, умора, виене на свят и слабост. 

Всеки човек губи малко количество желязо при всяко ходене до тоалетната и чрез кожата, но тези количества са незначителни и тялото може да се справи с тях. Има групи от хора, които имат по-голям риск от развиване на недостиг. Например жените, които са в месечен менструален цикъл попадат в рискова група поради загубата на кръв. Бременните жени също са по-уязвими поради увеличения броя червените кръвни телца, които тялото произвежда, за да може да се поддържа развитието на плода.  

Хората, които страдат от гастроинтестинални заболявания имат повишен риск от недостиг на желязо, тъй като при тях минерала се усвоява по-трудно в гасторинтестиналния тракт. Това може да доведе до намаляване или изчерпване наличностите на желязо в тялото.  

Хранителни добавки с желязо 

Приемът на достатъчно желязо може да е трудна задача за изпълнение, особено само чрез храната. То също може да бъде оскъдно в менюто на хора следващи хранителен режим на растителна основа или такива изключващи месо. Това е така, защото тези диети изключват един от основните източници на желязо - червеното месо.  

Тук хранителните добавки с желязо могат да помогнат. Повечето добавки съдържат така нареченото двувалентно желязо. Този вид желязо се разтваря много добре във вода и се усвоява по-лесно от тялото.  

Други хранителни добавки, които можете да разгледате са, тези които съдържат желязо в комбинация с витамин В12 и витамин А. Двата витамина помагат за метаболизма (или усвояването) на желязото. Медта също подпомага преобразуването на желязото и достигането му до клетките и тъканите, а витамин С подобрява процеса на абсорбация. Чудесна комбинация! 

Възможно ли е да се приеме повече желязо от необходимото? 

Какво количество желязо е достатъчно за тялото? Всъщност, предозирането или претоварването на организма с желязо е възможно, въпреки че тялото е способно да складира част от излишъка. Симптомите, които показват превишени количества на желязо в организма включват запек, гадене и болки в стомаха. 

Заключение 

Ако се притеснявате, че страдате от липса на желязо, можете да се консултирате с личния си лекар, който да ви назначи изследвания. Както вече знаете, желязото отговаря за много повече функции в тялото, отколкото може би сте предполагали, затова е важно да приемате достатъчно от минерала, независимо дали това се случва чрез храната или чрез хранителни добавки. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein