Отидете в начална страница
Mental health

Спортен психолог обяснява как да си поставим цел и да я изпълним 

Спортен психолог обяснява как да си поставим цел и да я изпълним 
Monica Green
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Monica Green

Насърчаваме всеки да си постави определена цел и да даде приоритет на своето здраве и добро физическо състояние. Независимо дали това ще бъде просто да пиете повече вода, да дадете приоритет на възстановяването или да натрупате мускулна маса. Всяко обещание, голямо или малко, е напредък.

Превръщането на обещанията в дълготрайни навици може да бъде трудно. Как може нещо, което в началото изглежда трудно, да стане навик, който в крайна сметка да правите, без дори да се замисляте? Получихме отговорите на тези въпроси от спортен психолог, който ни даде своите най-добри съвети за изграждане на навици. Това ще ни покаже правилния начин на мислене за постигане на нашите цели и придържане към нашите обещания.

И така, ето какво имаше да каже спортният психолог и личен треньор Нериса Ший, започвайки с разбирането на това „защо“...

Трябва да знаете “защо”

Преди време някой ме попита: „Колко време смяташ, че ще ми отнеме да изкарам преса?

Моят отговор: „Защо искаш да го направиш?“

Не е отговорът, който бихте очаквали от личен треньор, но нека да обясним...

Говори се толкова много за важността от поставянето на цели и всички различни видове цели – краткосрочни, дългосрочни, резултат, процес и така нататък. Всички от които са МНОГО важни. Но нещо, което често се пренебрегва, когато хората си поставят цели, е, че те не свързват целите си с най-важното - въпроса „ЗАЩО“?

Придържането към целта изисква време, усилия и отдаденост. Всеки има дни, в които мотивацията му е недостатъчна, но разликата между хората, които преодоляват тези моменти и хората които се отказват се крие в разбирането им над това „защо“ (правят това което правят).

Помислете за разликата между това някой да каже: „Искам да загубя 4 кг“ в сравнение с „Искам да съм в по-добра форма, за да мога да играя с децата си“. Въпросът ЗАЩО е свързан с по-голяма емоция във втория пример. Няма нищо лошо в това да искате да отслабнете, но ако го обвържете с нещо, което има смисъл и стойност за вас, целта ще има по-голяма тежест.

Сега, когато сте наясно защо сте избрали своята цел, нека да започнем да се придържаме към нея.

  1. Поставете количествено измерими и осезаеми целиТова означава, че те трябва да бъдат:Конкретни – бъдете много конкретни с целите си, посочете точно какво искате да постигнетеИзмерими – решете как ще измервате напредъка си, например дневник, който проследява напредъка или друг начинПостижими – анализирайте дали можете да постигнете целите си в рамките на срока и с текущите си ресурсиРеалистични – бъдете реалисти, колкото и да обичаме големите мечти, не се настройвайте за провал с нереалистични целиВъз основа на времето – поставете си амбициозни цели в реалистичен срок; седмични, месечни, годишни целиПоставянето на тези цели ще бъде изключително ценно, за да следвате обещанието си. Но е важно да запомните, че животът може да ви постави препятствия, така че планирайте го. Ако целта ви е да получите повече протеин, но в крайна сметка не можете да обядвате, планирайте предварително, като сложите готов протеинов бар в чантата си.
  2. Самосъчувствие и отложено удовлетворениеЗапочнете да практикувате така нареченото отложено удовлетворение. То представлява устояване на изкушението за незабавна награда, в очакване, че по-късно ще има по-голяма награда. Това е мощен инструмент да се научите да живеете живота си с цел. Забавеното удовлетворение се получава, след като работите за постигане на цел в продължение на седмици или месеци и започвате да виждате напредък. Това удовлетворение е невероятно ценно, тъй като е доказателство за вашата отдаденост, упорита работа и любов към себе си и ще ви подтикне да продължите напред. Обратното на това е незабавното удовлетворение и хората, по природа, са склонни да се насочат към него, тъй като това е пътят с най-малкото съпротивление. Примери за незабавно удовлетворение са: отлагането на алармата, избор на храна за вкъщи пред богата на хранителни вещества такава, безкрайно превъртане в социалните медии – всичко звучи страхотно, но твърде много може от тези неща може да ви навреди в дългосрочен план.
  3. Действие и последователност вместо съвършенствотоВ крайна сметка, да направите нещо е по-добре от нищо, така че не се опитвайте да бъдете перфектни през цялото време.  Действието поражда мотивация, а мотивацията поражда действие, така че само започването на нещо ще ви мотивира да направите друго и веригата ще продължи. Сещате ли се за моментите, когато имате много домакинска работа, но не можете да станете от дивана? Ставането и разтребването на чиниите или друго лесно действие ще започне тази верига от действия. Съвсем скоро ще подредите цялата кухня и ще смените чаршафите. Дори и да не свършите всичките си задачи, само отметката на няколко е напредък. Това избягва вредния манталитет „всичко или нищо“. Оказването на прекалено голям натиск върху себе си, желанието да преминете от нула до 100 за една нощ ще ви накара да се чувствате недостатъчно добри, защото неизбежно ще срещнете препятствия по пътя си, а това може бързо да ви обезсърчи. Започнете с малки стъпки към целта си и ги надграждайте постепенно. Позволете си да правите грешки. Нериса ни сподели: "Работя основно с клиенти, които искат да намалят телесните мазнини, така че нещо, което винаги съветвам е:Независимо дали вашата цел е свързана с калории или броене на стъпки, не се насилвайте да мислите за това всеки ден, защото животът не върви по график. Това пречи и не бива да позволявате на лошия ден да се превърне в лоша седмица, която се превръща в лош месец."

  4. Сутрешна рутина и добър съняТова е един от най-добрите ми съвети по отношение на постигането на всяка цел: правете поне едно нещо всяка сутрин, което потвърждава целите ви. Например, ако целта ви е загуба на мазнини, правете пет лицеви опори всяка сутрин или пет клякания, докато чайникът кипи, просто правете едно нещо всяка сутрин, което ви подготвя за деня. Подсъзнателно през целия ден ще сте по-склонни да извършвате неща, които са в съответствие с тези цели. Например по-добър избор на храна, може би ще паркирате малко по-далеч от работа, за да направите допълнителни крачки или да се качите по стълбите. Сънят също е един от най-пренебрегваните аспекти, когато става въпрос за промяна в поведението. Ако не получавате достатъчно сън може да се наложи да вземате на решения на другия ден, които да не съответстват на вашите цели. Осъзнаването на това колко е важен съня може да ви предразположи към получаването на по-качествен сън. Най-добрият ми съвет тук е да свикнете с нощните ритуали. Например опитайте няколко минути медитация преди лягане или четете, вместо да стоите на телефона си преди да заспите. Този вид ритуали ще ви помогнат да се почувствате освежени сутрин.
  5. Използвайте неуспеха в своя ползаНе се страхувайте да се провалите и се опитвайте да правите по едно нещо всяка седмица, което ви изтласква от зоната на комфорт. Често казвам на клиентите си, че научаваме повече от седмиците, които смятаме за „лоши седмици“, отколкото от седмиците, в които всичко върви по план. Бих могла да напиша книга за страха от провала и перфекционизма, но поуката от историята винаги ще бъде: не се предавай, ако не успееш. Животът е непредвидим и нещата не вървят по план, но трябва да се научите как да се адаптирате към тези ситуации, без да се отказвате. Поучете се от провалите и направете така, че поуките да ви помогнат да се справите по-добре следващия път. В същия дух както при личните провали, не позволявайте на успехите на другите, изобразени в социалните медии, да ви обезсърчават. Важно е да разберете, че това, което виждате онлайн, не е реален живот. Бъдете щастливи за тези, които успяват, вдъхновете се от моделите си за подражание и се съсредоточете върху собствения си път.

 

Заключение

Когато става въпрос за всяка цел в живота, можете да имате най-добрия треньор в света с най-скъпия план и първокласно оборудване, но трябва да осъзнаете, че никой няма да го направи вместо вас. Ако приложите на практика всички съвети по-горе вие определено ще сте на прав път към успеха във всяка цел, която искате да постигнете.

И така, имате цел и имате план за действие, за да тръгнете по пътя към постигането му. Присъединете се към нас в обещанието да дадете приоритет на здравето си.

Monica Green
Писател и експерт
Вижте профила на Monica Green
myprotein