Отидете в начална страница
training

Станете рано: доказани начини да ви помогнeм да се измъкнете от леглото

Станете рано: доказани начини да ви помогнeм да се измъкнете от леглото
Evangeline Howarth
Писател и редактор3 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Трябва да ставате рано? Мразите това, нали?

Както и ние. Ранното събуждане обаче може да подобри вашата продуктивност, настроение и фитнес усилия .... ако успеете да станете от леглото.

Добрата новина: най-добрия доказан начин за ранно ставане е алармата ви да звънне в 6 часа – това е най-простата рутинна корекция. Просто трябва да си напомняте да го правите (дори да изглежда очевидно).

Лягайте си по-рано:

Най-очевидният съвет е може би най-важният, но той често не се спазва. Освен всички други корекции, лягането по-рано е №1 от списъка с неща, които трябва да направите, за да си помогнете да станете по-рано.

Едно проучване от Университета в Бирмингам, което изследва времето на нощните сови, показва, че хората, които обикновено лягат в 2:30 сутринта, могат да преквалифицират навиците си към по-здравословен модел в рамките на няколко седмици.

Те взеха 23 доброволци и ги помолиха да следват прости инструкции, за да се събудят в по-ранно време. Една от инструкциите: лягайте по-рано.

Следвайки съветите, участниците успяха да се събудят средно два часа по-рано. Участниците също така съобщават, че депресията и стресът „значително намаляват“, увеличавайки чувството им за собствена стойност и умствена яснота. Така че, ако се мъчите да се събудите по-рано, започнете с очевидното: лягайте си по-рано.

Спазвайте хигиена на съня

В същото проучване участниците бяха помолени да правят и други неща (освен лягане / събуждане по-рано), като например:

Спазване на редовно време за сън - дори и през почивните дни

Като закусвате възможно най-бързо след събуждане, ядете на обяд по едно и също време всеки ден и не вечеряте след 19:00.

Без дрямка след четири часа.

Промяна на навика за упражнения до сутринта.

Максимизиране на външна светлина по време на сутринта и минимизиране на светлината вечер.

Това са всички аспекти на добрата хигиена на съня, които в комбинация доведоха до успеха на добрия сън. Според участниците един от най-лесно регулируемите фактори е максимизиране или минимизиране на осветлението.

Дръжте щорите си отворени

Знаем, че светлината играе важна роля във вашия циркаден ритъм и когато спите, и когато се събуждате.

Друго проучване „Ефект на симулираната зора върху качеството на съня“ установи, че използването на светлина (дори и неестествена) може ефективно да помогне на хората да се събудят сутрин. Ако все още е тъмно, когато се събудите, уверете се, че първото нещо, което правите сутрин е включена светлина, дори ако това е просто лампа.

Ако направите това (и успеете да държите очите си отворени), ще имате много по-голям шанс да останете буден и да станете рано сутрин.

Променете звука на алармата

Използвате остър звуков сигнал като аларма? Добре е, че промяната на алармения ви тон на мелодичен звук намалява възприеманата инерция и сънливост на съня, като същевременно увеличава вниманието ви през целия ден

Така че, опитайте да промените тона на алармата си, ако използвате силен звуков сигнал и по-вероятно е да се почувствате по-добре, когато се събудите, което ще ви помогне и да станете.

Кажете не на бутона за отлагане на алармата

Фрагментацията на съня, е сънят ви постоянно да се прекъсва през цялата нощ, което ви кара да се чувствате уморени през останалата част от деня. Изследването Фрагментация на съня и дневна сънливост изследва връзката между прекъсванията на съня и умората.

Това е подобно на това, когато многократно натискате бутона за отлагане, за да получите допълнителни 10 минути, за доспиване. Въпреки че се чувства добре на първо време и е неустоимо да го правите, трябва да го избягвате, тъй като ви изхвърля във и извън вашия REM цикъл.

Когато кажете „да“ на бутона за отлагане, много по-трудно е да станете следващия път, когато алармата се включи. Така че, направете всичко възможно да станете на първата аларма. Кажете „не“ на бутона за отлагане и ще ставате по-последователно и лесно от преди.

И помнете:

Ако се насочвате към ранното ставане сутрин (или просто все още се борите с него), опитайте някои от тези съвети, които да ви помогнат да станете рано. Не забравяйте да си лягате по-рано, защото колкото по-рано отидете в леглото, толкова по-рано ще се събудите.

Ако успеете да станете достатъчно рано, може дори да успеете да се насладите на ефективна фитнес тренировка.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein