Отидете в начална страница
Nutrition

10 консервирани храни богати на хранителни вещества, с които да се запасите

10 консервирани храни богати на хранителни вещества, с които да се запасите
Shannah Hatch
Писател и експерт4 години Ago
Вижте профила на Shannah Hatch

Тъй като пътуването до и от магазините става все по-рядко, необходимостта от включване на неразвалящи се консервирани храни сред вашите покупки става все по-важна. Kонсервирането може действително да има защитен ефект върху хранителните вещества в храните. Проучванията показват също, че процесът на консервиране може действително да увеличи количествата здрави съединения в складирана храна! Ако това не е достатъчно доказателство, че не трябва да се запасите с консервирани храни, изследванията показват, че хората, които са яли 6 или повече консервирани изделия на седмица, са имали по-голям прием на 17 основни хранителни вещества, в сравнение с тези, които са яли 2 или по-малко консерви. Докато консервираните храни може да не са толкова „лоши“, както сте били накарани да вярвате, очевидно все още има нужда да изберете опции, подходящи за вашите цели и оптимизиране на вашето здраве и ефективност. Ето десетте най-хранителни консервирани храни, с които можете да запасите шкафовете си.

1.Риба тон Консервираната риба тон е фантастичен източник на основни хранителни вещества, като омега-3 полиненаситени мастни киселини (PUFAs), селен, желязо и витамин D. Освен това е чудесен източник на висококачествен протеин, осигуряващ около 30 гр на 100гр порция. На всичкото отгоре е изключително калорично ефективен. Порция от 100 грама ще ви даде някъде между 110 - 130 кал. Повечето видове риба тон имат приблизително 2 грама мазнини на 100 гр порция и минимални количества както холестерол, така и натрий.

2.Печен боб Печеният боб е олицетворение на повечето от детските ни години, но бихте ли се изненадали да научите, че това са опаковки, пълни с цял куп полезни за здравето хранителни вещества и минерали? Те са невероятен източник на растителни протеини, фибри и други въглехидрати с бавно усвояване (които ще помогнат да поддържате апетитата си). Те също са богати на някои витамини от група В, желязо, магнезий, цинк, селен и мед.

3.Нарязани домати Ето няколко съвета как да ги използвате; те са чудесно допълнение към къри и супи,както и за сос към яхнии или паста. Освен това са ниски на калории и пълни с витамини, насърчаващи здрав организъм и процесът на консервиране всъщност подобрява бионаличността на определени хранителни вещества, както и антиоксиданти.

4.Скумрия Скумрията има подобни свойства като рибата тон, но е много по-богата на омега-3 PUFAs. В действителност, 100 гр порция съдържат 2 гр омега-3 PUFAs, което е много над дневния препоръчителен прием. Скумрията също е важен източник на протеини и витамини от група В, особено витамин В12. Само 85гр порция ще осигури близо 700 % от препоръчителното дневно количество витамин В12. Не е лошо предложение, нали?

5.Супи

Супите са прекрасни - те ви дават чувство на лекота и уют особено когато е влажно и мрачно навън, но те също са богати на полезни хранителни вещества. Повечето ще осигурят поне една, ако не и две до три порции от ежедневния виприем на плодове и зеленчуци, обикновено по по-калоричен и ефективен начин. Препоръчва се да следите натрия при проверка на етикетите, но повечето марки предлагат алтернатива с ниско съдържание на натрий.

6.Консервирани плодове (в сок) Както подчертахме по-рано, консервираните плодове могат да бъдат също толкова хранителни, колкото и пресните им колеги и да издържат много, много по-дълго. Въпреки че може да има някаква загуба на водоразтворими витамини по време на процеса на консервиране, запазването им в дългосрочен план компенисра тази липса.

7.Консервирани зеленчуци Консервираните зеленчуци попадат в съответствие с консервираните плодове. Хранителните вещества се запазват за по-дълго и бионаличността на някои хранителни вещества всъщност се повишава благодарение на процеса на консервиране. Отново те също са по-евтини от новите алтернативи, така че запасяването в шкафа с няколко разновидности консервирани зеленчуци е чудесен подход, както за вашето здраве, така и за банковия баланс.

8.Бобови растения, бобови растения и боб Евтин източник на протеини на растителна основа, пълни с витамини, сложни въглехидрати и фибри -тези храни са задължителни за всеки кухненски шкаф .Употребата им е толкова разнообразна, колкото и ползите за здравето им - използвайте ги в разнообразие от ястия, за да увеличите плътността на хранителните вещества, като знаете, че те също допринасят за препоръчания ви прием на пет порции плодове и зеленчуци.

9.Рак Нещо малко по-различно - кой тук е помислил да добави раци в шкафа си със запаси? Добре, а какво ще кажете, ако знаете, че раците са по-калорично ефективни от рибата тон, по-богати на протеини и може би по-хранителни ? Все още не сте убедени? Е, какво ще стане, ако откриете, че са също толкова, ако не и по-добър източник на омега-3 PUFAs, отколкото риба тон? И за разлика от много други морски хранителни източници, също и източник на живак с много нисък риск. Освен това са много вкусни, което би трябвало да бъде определящият фактор, когато става въпрос да ви убеждаваме да си купите консерва. Използвайте ги в цяла купа ястия (раци с тако ?) И се потупайте по гърба, за да поемете риска и да ги изпробвате - няма да съжалявате.

10.Леща Не на последно място, лещата. Лещата е един от по-богатите източници на протеини на растителна основа и чудесна алтернатива на животинските източници (които могат да бъдат с повече мазнини и натрий). Като част от семейството на бобовите растения, тя е също чудесен източник на фибри и други сложни въглехидрати. Заредена с витамини от група В, магнезий, желязо и цинк, лещата е чудесно универсално допълнение към вашите шкафове и също на невероятно достъпна цена

В заключение: Консервите са определено отговорът да ограничите шопинг пътуванията си, без да пропускате вкусна храна, която е пълна с хранителни вещества. Не е необходимо да компенсирате с вкуса или да ядете същите стари храни непрекъснато. Така че, бъдете креативни, експериментирайте на воля!

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Shannah Hatch
Писател и експерт
Вижте профила на Shannah Hatch
Сана Хач започва кариерата си в областта на храненето, след като посещава семинар на 'Farm to Fork'. В момента работи като диетичен работник, осигуряващ хранителни насоки и подкрепа в NHS. Преди това тя е работила за създаването на нови хранителни продукти и добавки. Най-приятният й опит в обучението включва засенчване на други здравни специалисти и присъствие на разговори по редица въпроси като връзката между нашата диета, женските хормони и спорта. Сана е участвала в много доброволчески възможности, включително работа с банки за храни, водещи семинари за спортно хранене и участие в пробни проучвания. Тя се надява да продължи да прави разлика в индустрията, като обучава и си сътрудничи с други, за да насърчи доброто хранене.
myprotein