Отидете в начална страница
Nutrition

5 ползи за здравето от авокадото

5 ползи за здравето от авокадото
Claire Muszalski
Регистриран диетолог2 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

Авокадото е известно със своите здравословни мазнини, но някои от вас може да се изненадат, когато разберат, че авокадото всъщност е плод, а не зеленчук. Популярно в много ястия заради своята кремообразна консистенция и засищащи свойства, то всъщност съдържа значително количество вода и фибри. Благодарение на тези хранителни вещества, изследвания показват, че авокадото има разнообразни ползи за здравето и ние ще разгледаме пет от тях в тази статия.  

  1. Авокадото е богато на хранителни вещества

    Съществуват различни сортове авокадо, но специално Хас авокадото съдържа следните хранителни стойности на 100 грама продукт: 

    • 167 калории 
    • 15 г мазнини (10 г мононенаситени) 
    • 8.6 г въглехидрати 
    • 6.8 г фибри 
    • 3 г протеин 

    Стандартната порция е около ¼ от плода (30 грама), повечето хора изяждат половин авокадо в едно хранене, което е приблизително 70 грама.  

  2. Авокадото подпомага сърдечното здраве

    Клинични проучвания от 90-те години на миналия век първоначално показват, че авокадото, въпреки високото си съдържание на мазнини, има положително въздействие върху нивата на холестерола чрез понижаване нивата на LDL или „лошия“ холестерол. Понастоящем няма официално публикувани изследвания, свързани със здравето на сърцето и приемът на авокадо. Въпреки това авокадото има подобни ползи за здравето както ядките, които доказано повлияват здравето на сърцето (но  ядките имат повече калории на 100 г).

     

  3. Авокадото може да подпомогне храносмилането

    С кремообразната си текстура е трудно да се повярва, че авокадото е добър източник на диетични фибри. Експертите препоръчват да приемаме между 25-35 грама диетични фибри на ден за здравословно храносмилане, а половин авокадо може да осигури около пет грама от тях. Фибрите ни помагат да се чувстваме по-сити и могат да помогнат за поддържане на здравословни нива на холестерола.

     

  4. Авокадото може да ви помогне да отслабнете

    Поради високото си съдържание на мазнини и фибри, авокадото е не само вкусно, но и удовлетворяващо. Мазнините, подобно на фибрите, забавят храносмилателния ни процес – задържат храната в стомаха ни за по-дълъг период от време и ни карат да се чувстваме по-сити и удовлетворени. Подобно на други плодове, авокадото е отлична част от режима ви за загуба на тегло. Клиничните изследвания показват, че въпреки калоричното си съдържание, авокадото е полезен плод, който трябва да включите в менюто си, когато искате да намалите теглото си.

     

  5. Допълнителни ползи за здравето

    Благодарение на фитохимикалите или растителните съединения в авокадото, то може също да поддържа здравето на очите и здравето на кожата благодарение на съдържанието си на лутеин и зеаксантин. Както очите, така и кожата ни са подложени на процеса на стареене. Следователно консумацията на храни с високо съдържание на фитохимикали имат много потенциални ползи за здравето.Търсите нещо различно от тост с авокадо за хапване? Опитайте нашата рецепта за кесадия...

 

Заключение 

В заключение ще кажем, че авокадото е не само вкусно, но и богато на хранителни вещества от здравословни мазнини до фитохимикали. Включването на авокадо във вашите ястия и закуски е чудесен начин да добавите повече хранителни вещества в деня си. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein