Отидете в начална страница
training

Защо да продължавате да тренирате, когато сте бременни

Защо да продължавате да тренирате, когато сте бременни
Emily Wilcock
Писател и експерт5 месеца Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Често срещано разбиране е, че жените трябва да спрат да тренират веднага щом разберат, че са бременни или когато преминат във втория триместър, но това е точно така. Всъщност, много по-добре е за вас и бебето, ако сте активни по време на бременността.  

Личните треньори Кай Джонсън и Сим Фарингтън знаят за какво говорят, когато става въпрос за хранене и тренировки по време на бременността. Кай, към момента на написване на статията, е бременна с първото си дете и двете са завършили курс по пре и постнатални тренировки. Затова нека ги оставим да ни обяснят, това което знаят.  

Всички жени прекарват бременността си различно. Следователно е важно да получите точна и ясна информация от вашата акушерка или наблюдаващ лекар, преди да продължите да тренирате. 

Докато бебето ви расте, ще трябва да адаптирате тренировките си според вашето лично състояние. Добър начин да се подготвите е като променяте тренировките си на всеки триместър от бременността. 

Триместър 1 

Първите три месеца са от решаващо значение за развитието на вашето бебе. Трябва да внимавате с резките движения, така че е добре да избягвате високо интензивни интервални тренировки, бърпита и други форми на високоинтензивно натоварване. 

Освен това сутрешното гадене е често срещано през първия триместър, докато чувството на умора е характерно за цялата бременност. Жизненоважно е, ако имате такива симптоми, да слушате тялото си и да не се натоварвате твърде много. Почивката винаги е важна, но особено когато сте бременна. 

Някои жени смятат, че упражненията помагат за облекчаване на техните симптоми, но това не важи за всички. Избягвайте да се сравнявате с другите и се фокусирайте върху това, което е подходящо за вас. 

Триместър 2 

Това е времето да помислите как да адаптирате тренировките си. Намалете интензивността на тренировката, защото това не е моментът за поставяне на лични рекорди, а е време за малки повторения и серии. Слушайте тялото си и просто се наслаждавайте на дейностите, които извършвате. Вдигайте по-леки тежести и ако се притеснявате, консултирайте се с вашия треньор или потърсете помощ от лекар или акушерка. 

Не забравяйте, че вече изгаряте много калории поради факта, че в тялото ви расте човешки живот. Така че намалете повторенията и сериите, за да си помогнете и да се чувствате по-добре. В никакъв случай не се притеснявайте. Трябва да тренирате, ако смятате, че това ви помага психически или физически, но не превишавайте границите на тялото си. Запазете това за времето, след като родите. 

Вашият комфорт е от основна важност. Бременността ще окаже огромно влияние върху вашата тренировка. Избягвайте да носите прекалено пристягащи и тесни дрехи и намерете подходящо тренировъчно облекло за бременни. Както винаги, пийте много вода по време на тренировка и си почивайте колкото е необходимо. Правете по-малко повторения и слушайте тялото си. 

Триместър 3 

Последните три месеца от вашата бременност са времето, когато вероятно ще се  чувствате най-некомфортно. В този момент ще трябва да увеличите приема на калории, вероятно с около 400-500 калории на ден. Това не важи за изгорените калории по време на тренировка, така че бъдете внимателни и се уверете, че приемате достатъчно храна, за да запълните изразходените запаси. 

През този период  трябва просто да се съсредоточите върху раздвижване на тялото, вместо да тренирате с тежести. Забавете тренировъчния си режим и се съсредоточете върху упражнения, които да изпълнявате само с телесно тегло и такива за укрепване на тазовото дъно, за да ви помогнат да се подготвите за раждането. Някои жени може дори да предпочетат да се не ходят на фитнес в този период и вместо това да се наслаждават на чист въздух и разходки. 

Заключение 

Не трябва да се притеснявате, не е нужно  да продължавате да тренирате по време на бременността. Но ако сте запалена по тренировките или искате да останете активна, няма причина да спирате и да пропускате ползите, които тренировките могат донесат на вас и вашето бебе. Винаги слушайте тялото си и съветите на вашия лекар. Съсредоточете се върху това, което работи за вас. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein