Отидете в начална страница
Mental health

Ползи за психичното здраве от упражненията

Ползи за психичното здраве от упражненията
Myprotein BG
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Ползите от физическите упражнения не се ограничават само до приспособяването, промяната в навиците, които въвеждате в ежедневието си, във фитнеса, промените в силата, издръжливостта или фигурата ви - те влияят също така на ума и психиката. 

Ако се чувствате претоварени в ежедневието си, можете да въведете нови упражнения, които редовно да изпълнявате и на които да се наслаждавате. Това може да ви помогне да се справите със стреса, да се насладите на живота и да практикувате техники за успокояване на ума и повишаване на концентрацията. 

7 Ползи за психичното здраве от упражненията 

  1. По-качествен сън

    Редовното правене на упражнения може да ви помогне да заспите по-бързо и дори да спите за по-дълъг период от време и по-качествено. Физическата активност ще ви помогне да прекарвате повече време в дълбок стадий на сън, което дава възможност на тялото да се възстановява. Физическата преумора също допринася за чувство на изтощеност и по този начин предразполага умът ви да се успокои и изключи по-лесно, когато е време да заспите.

  2. Положителни промени в настроението

    Правенето на упражнения увеличава производството на хормони като серотонин и ендорфин, присъстващи в кръвта, за които е известно, че временно подобряват психическото състояние при човека, като ви карат да се чувствате добре физически. Повишението в нивата на серотонина в продължителен период от време, при редовно спортуване, може да намали симптомите на депресия в дългосрочен план.

  3. Повече увереност

    Наред с прилива на енергия и положителните промени в настроението ви, упражненията могат да помогнат и за повишаване на вашата увереност. Това се случва, защото ще започнете да се чувствате по-самостоятелни, уверени в себе си и самочувствието ви ще се подобриУсещането, че сте здрави и силни ще ви даде увереност, че сте самодостатъчни и водите ползотворен начин на живот. Физическите упражнения могат също да ви помогнат да управлявате и подобрите състава на тялото си, което евентуално ще доведе до по-висока лична самооценка. 

  4. По-малко стрес

    Редовните упражнения повишават нивата на кортизола, хормона на стреса, за кратък период от време след интензивни упражнения. Кортизолът обикновено има отрицателни ефекти върху организма и се отделя, когато стресът в живота ни е голям, което може да доведе до наддаване на тегло и лош сън. Когато тялото е изложено на кортизол за кратки периоди, то се адаптира към източника на стрес, докато хроничното излагане води до вредни странични ефекти.В крайна сметка, редовните упражнения позволяват на организма да понася кортизола по-добре, като го усвоява по-ефективно, което означава, че стресът в ежедневието ще има по-слаб отрицателен ефект върху вашето благосъстояние. 

  5. Спад в чувството за тревожност

    По време на тренировка тялото отделя съединения, известни като ендорфини и други хормони като серотонинЕндорфините се произвеждат в тялото и потискат чувството на болка, като същевременно ви предразполагат да се наслаждавате на удоволствието, което изпитватеНаучните изследвания показват, че това може да бъде полезно за намаляване на последиците от чувството за тревожност и депресия. Поради тази причина упражненията са широко приети като ефективен метод за намаляване симптомите и чувството за тревожност. 

  6. Повече енергия

    Може би си мислите, че е логично да се чувствате по-уморени, ако тренирате постоянно, но всъщност е точно обратното. Това е така, защото редовните упражнения водят до подобрено качество на съня и мускулите ви се адаптират по-добре към изпълнението на упражненията. Тази две неща водят повишени нива на енергия (след като сте се възстановили от предишната тренировка!). Навикът правите упражнения редовно може да доведе и до възприемането на други положителни и здравословни навици, като например да направите промени в диетата си, което също може да допринесе за повишаване на нивата на енергия  през целия ден. 

  7. Самочувствие

    Когато се чувствате в добра физическа форма това може да повлияе на чувството ви за ефикасност и независимост, като същевременно ще ви позволи да управлявате състава на тялото си. Това също така ще ви предостави възможност да работите над постигането на дългосрочни и краткосрочни цели във фитнес. Всичко това ще помогне на ума ви да създаде по-положителен образ на вас самите.  

Консултирайте се с личния си лекар, който ще ви обясни какви възможности предоставя здравната система за справяне с този вид проблеми.

 

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein