Отидете в начална страница
training

7 Начина да направите най-добрите си кардио тренировки

7 Начина да направите най-добрите си кардио тренировки
Myprotein BG
Писател и експерт8 години Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Кардио може да бъде всеки вид движение, което повишава пулса и циркулацията на кръвта. Или харесвате сутрешното си кардио, или го мразите, но което и да е от двете, кардиото е необходимото зло във вашият тренировъчен план. Разберете повече за така популярните кардио тренировки.

Красотата на кардиото е, че можете да го правите по всяко време и навсякъде, което ви оставя без оправдания за да не го правите.

Мнозинството от хората го правят, за да изгорят излишните калории, за да намалят телесните мазнини или като компенсация за изядената в повече храна; което и да е има упражнения, които изгарят повече калории от други.

Има и още няколко огромни ползи за здравето включително но не само: подобрено сърдечно здраве, намаляване на времето за възстановяване след тежка тренировъчна сесия, намаляване на напрежението и повишаване нивото на метаболизма, което прави още по-лесно изгарянето на калории. Както и да е, плюсовете не са това, за което е тази статия. Ето 7 начина да разнообразите кардиото си.

#1 Разнообразявайте

Не знам за вас, но аз не намирам бягането на пътечка по 45 минути 3 пъти седмично за забавно. Ето защо трябва да промените начина, по който изпълнявате кардио. Има множество уреди в залата, които могат да увеличат пулса ви, такаче защо да не ги използвате?

Правейки едно и също би омръзнало на всеки, но има толкова много начини да промените нещата. Вместо кардио с ниска интензивност и постоянно темпо, може да правите високоинтензивно кардио – 20 секунди с висока интензивност и 40 секунди с ниско темпо. Повтаряте това 10 – 15 пъти и сте готови. По този начин горите още повече калории.

 Или пък си направете свой кръгов тренировъчен режим. Изпълнете 6 кардиоупражнения за по 60 секунди всяко с по 30 секунди почивка между тях. Починете си 3 минути и почнете отначало. Направете 3 такива рунда и ще бъдете изгорили огромно количество калории без дори да го мислите.

Упражнения, които можете да ползвате са коремни преси, клекове със собствено тегло, бърпита, лицеви опори, отскоци, суинг с пудовки и скачане на въже, но може да изберете които си искате упражнения и да ги сменяте, когато ви омръзнат.

#2 Намерете си ново хоби или спорт

Един от любимите ми начини да правя повече кардио, е да се захващам с нови спортове или просто да практикувам любимия си спорт по-често. Можете с един куршум да убиете два заека – изгаряте много калории, докато усъвършенствате уменията си в спорта.

cardio 2

Дали ще е футбол, ръгби, тенис или бокс, всички те горят калории по същия начин като бягащата пътечка, при това без дори да си давате сметка.

Захващането с нови спортове има и добавено предимство, че се запознавате с нови хора и създавате нова социална група от приятели с подобни на вашите интереси.

 Практикуването на спортове вади най-доброто от хората и със сигурност ще подобри увереността ви и лидерските ви качества, докато същевременно се усъвършенствате в спорта.

#3 Включете семейството

Много от родителите биха отложили кардио тренировката си поради липса на време, трябвайки да се грижат за децата си. Добър начин да преодолеете този проблем е като ги включите в кардио сесията с вас.

Ако имате новородено, може да го разхождате продължително, а още по-добре е да го носите. Добавеното тегло ще увеличи изгорените калории.

Малко по-големи деца?

Няма проблем – идете в парка и поиграйте футбол с тях, разходете кучето или покарайте колело семейно. Може дори да си направите собствена кръгова тренировка и да включите цялото смейство в нея.

Няма нищо по-мотивиращо да направите тези няколко допълнителни повторения от стремежа да впечатлите децата си!

#4 Направете промени

Придържането към кардио програма може да е трудно, въпреки това, правейки някои малки промени в дневния  ви режим може да изгорите екстра калории без дори да усетите.

кардио тренировка

Знам че звучи глупаво, но да избереш стълбите вместо асансьора, ходенето до работа вместо шофирането до там, носенето на кошница в супермаркета или колоездене до залата, всичко това гори допълнителни калории.

 Всяка от тези основни активности ще допринесе за повишаване на калориите, изгорени от вас и ще ви помогне да горите мазнини докато спасявате планетата.

#5 Правете няколко неща едновременно

Ако лесно ви омръзва от кардио или тази минута на пътечката ви изглежда като 10, опитайте се да правите други неща заедно с кардиото. Някои от нещата, които харесвам да правя по време на сутрешното ми кардио са:

Проверявам и отговарям на персонални/лични мейли

Наваксвам със социалните медии.

Попълвам тренировъчните или хранителни дневници

Планирам си деня и търся нови идеи.

Наваксвам с някои от любимите ми шоута, филми…

Виждате, че листа е безкраен и би било жалко, ако правите монотонно кардио без да вършите и нещо друго, което или да прави времето да минава по-бързо, или да прави деня ви по-продуктивен, или и двете!

#6 Присъединете се към клас

Кардио сам, може да ви накара да се откажете бързо.

Много от залите предлагат различни групови занимания – спининг, йога, тае-бо и т.н. Някои клубове го предлагат безплатно.

cardio 21

Всички тези групи са от хора като вас, искащи да изгорят допълнителни калории, но също така искащи да общуват и да се чувстват част от група, докато го правят.

Да бъдеш част от група и да имаш инструктор, който да е приветлив и усмихнат, който да помага по пътя, може да бъде мотивацията, от която се нуждаете, за да дадете всичко от себе си.

#7 Не прекалявайте

На последно място някои хора мислят, че трябва да прекарват безкрайни часове на колелото, пътечката или ходейки, тичайки, само и само да загубят тегло. Това е напълно погрешно. Изгарянето на мазнини, означава да бъдете в калориен дефицит, да поемате по-малко калории от калориите, които изразходвате.

Хора, които вярват в първото твърдение скоро се отказват изцяло.

 Препоръчвам обикновените спортуващи да правят кардио 2-4 пъти седмично, за да живеят здравословен начин на живот, балансирайки живота в залата с живота извън нея.

Като за финал ние ще ви предложим няколко суплемента, които ще оптимизират ефектите от кардиото ви.

✓ Преди тренировка-  50гр. Малтодекстрин + предпочитаното от вас количество вода или плодов сок. Малтодекстринът е отличен източник на въглехидрати с висок гликемичен индекс, които ще ви заредят с нужната енергия за вашите кардио тренировки.
✓ След тренировка - 1 лъжица Impact Whey Isolate - най-чистият протеин на пазара с 90% протеин в една доза и само 0.25гр. мазнини, както и 0.17гр. въглехидрати. Той ще ви помогне да заредите вашите мускули с чист протеин, който ще помогне за възстановяването и растежа им.

Запомнете В заключение кардиото е скучно или интересно точно толкова, колкото си го направите. Понякога може да правите кардио без дори да си давате сметка. Да правите едно и също нещо всеки път, ще ви доведе до скука и до нежелание да продължавате да го правите. Опитайте някои от тези съвети, за да останете мотивирани и да продължите да правите кардиото си.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein