Отидете в начална страница
Nutrition

Как да се справим с неприятно подуване на корема след преяждане?  

Как да се справим с неприятно подуване на корема след преяждане?  
Lauren Dawes
Сценарист и редактор3 години Ago
Вижте профила на Lauren Dawes

Събиранията по празниците със семейството и вкусните аромати на домашно приготвената храна, които се носят из къщата, често пъти карат много от нас да прекаляват, с неустоимите ястия сложени на трапезата. И така, как можете да се възстановите, когато усещате, че сте си хапнали повече от необходимото?

Не разчитайте на коледно чудо, всички природни решения са на ваше разположение, за да предотвратите подуването си и да се върнете обратно към усещането за лекота.

Разходете се

Предложете на близките ви да се разходите след вечеря, с цел преодоляване на усещането за подуване. Може да ви се иска да си легнете обратно на дивана, но не се поддавайте на това изкушение! Вземете кучето, децата или някой приятел и се насладете на бърза освежаваща разходка в квартала, за да помогнете на храната да слегне и да облекчите тежестта след хранене.

Подобряването на кръвообращението с леки упражнения ще ви помогне да ободрите мускулите и органите си и ще позволите на тялото да изхвърля токсини и течности много по-бързо, отколкото ако останете в седнало положение.

Ако времето навън е ужасно, винаги можете да направите няколко обиколки на къщата или блока, включително да качите стълбите. Можете да изпънете ръцете си широко и над главата си с паузи, за да стимулирате допълнително притока на кръв.

Избягвайте мазни храни

Макар и да не е нищо ново,  ако усещате подуване в корема, най-добре е да се опитате да избягвате храни богати на наситени мазнини, като сирене или шоколадови бонбони.

Вашето тяло вероятно ще работи усилено, за да усвои цялата храна, която сте вечеряли, а мазните храни изискват допълнителни усилия, за да бъдат разградени. Те също се движат по-бавно през храносмилателния тракт, така че всъщност може да удължите времето, необходимо на тялото ви да се почувства по-добре. Ако не можете напълно да се откажете от десерта, тогава добра алтернатива е киселото мляко, тъй като то съдържа пробиотици, които могат да помогнат при храносмилането и да намалят излишните газове. Дори една лъжица кисело мляко вместо шоколадов крем може да даде добри резултати, така че не е нужно да чувствате, че тотално пропускате сладките лакомства.

Приемайте много вода

Водата помага за изхвърлянето на излишните токсини от тялото, така че макар да се чувствате прекалено сити, за да  изпиете голяма чаша вода, това наистина ще помогне - особено ако вечерята ви е била с високо съдържание на сол. Не е нужно да изпивате всичко наведнъж, просто отпийте, докато се разхождате или гледате предаване по телевизията да приемате течности. Не забравяйте, че не всички напитки придават еднакво здравословна хидратация - алкохолните и газираните ще удължат и насърчат по-продължителното подуване на корема, така че съветваме да се избягват. Билковите чайове като лайка и мента също са добър избор след вечеря, тъй като те са добре известни със своите успокояващи свойства и може да облекчат обрзуването на газове.

Използвайте джинджифил

Джинджифилът отдавна е известен като естествен помощник за храносмилането и наистина може да помогне за намаляване подуването на корема. Накълцайте малко корен джинджифил и го накиснете във вряща вода, за да направите натурален чай. Ако не сте любители на вкуса му, винаги можете да добавите прясно нарязан портокал или лимон за цитрусови привкус.

Заключение

Знаем, че моментите със семейство не са време за ограничения, но ако помогнете на тялото си малко да обработи всички екстри, то определено ще ви се отблагодари, когато става въпрос за това как се чувствате след похапване. Разбира се, има много какво да се каже и за опцията за следобедна дрямка, но за това ще поговорим в някоя от следващите статии.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Lauren Dawes
Сценарист и редактор
Вижте профила на Lauren Dawes

Лорен е родена в южната част на Англия и има специалност английска литература. Винаги е обичала да плува, а през последните няколко години също се занимава с тренировки за сила и тежести. Лорен също активно се усъвършенства всяка седмица в часовете по йога.

През почивните дни тя се радва на брънч и често прави и опитва нови ястия с други съквартиранти - особено след като всички заедно решиха да нарушат навика на студента да яде само паста. Е, и най-важното, тя твърдо вярва, че най-важното за поддържане на равновесие е във фитнеса и излизането с приятели.

Научете повече за Лорен тук.

myprotein