Отидете в начална страница
training

Защо не можете да изчистите мазнините в коремната област?

Защо не можете да изчистите мазнините в коремната област?
Emily Wilcock
Писател и експерт2 години Ago
Вижте профила на Emily Wilcock

Често чуваме, как някой обяснява, че иска да изчисти мазнините в определена част от тялото като прави дадени упражнения и приема някакви добавки. Нека изясним това веднъж завинаги: не можете да изчистите мазнини от точно определена част от тялото си, особено коремните мускули. Просто не е възможно.  

Нека повторим: не можете да изчистите мазнини от точно определена част от тялото си. 

Физиотерапевтът на Myprotein Крис Бруумхед (Chris Broomhead) е на наше разположение, за да разбие някои митове свързани с телесните мазнини и да ви даде повече информация относно това, от което се нуждаете, за да постигнете резултати в чистенето на мазнини. Няма смисъл да губите повече време в следването на митове и безцелни теории, когато можете да инвестирате времето си в нещо много по-ценно. Точно затова Крис е тук и ще ни разясни някои неща, за да ни помогне да се ориентираме към правилните цели.

https://youtu.be/qZbUSxdKoWk

4 мита за чистенето на мазнини 

Мит 1: Упражненията за коремни мускули ще ви помогнат да изчистите телесните мазнини 

Вярно е, че упражненията за корем ще ви помогнат да развиете добре мускулите в тази област. Въпреки това, чрез изпълнението на подобни упражнения няма непременно да изгорите мазнини в областта на корема.  

Да, тренировките (каквито и да са те) ще ви помогнат да горите телесни мазнини, но тук говорим за целенасочено усилие за изгаряне на мазнини в конкретна област. Правенето на стотици коремни преси няма да изгори телесните мазнини в коремната област, ако разчитате само на упражненията. 

Коремните ви мускули ще станат по-силни и по-развити, ако ги тренирате. Но, ако желаете те да се виждат, тоест да бъдат релефни, тогава количеството телесни мазнини трябва да бъде много ниско. Следователно, ще трябва да се опитате да изчистите мазнините от цялото си тяло. Фокусирайте се над това да тренирате всички мускулни групи, създайте добър разход на енергия и в последствие коремните ви мускули ще се покажат.  

 

Мит 2: трябва да избягвате въглехидратите, за да горите телесни мазнини 

Казвали сме го и преди, ще го кажем отново: загубата на мазнини и тегло се получава в следствие на калориен дефицит. Затова намаляването на въглехидратите може да доведе до калориен дефицит и следователно може да смятате, че избягването на въглехидрати ще ви помогне да отслабнете. Но всъщност, не въглехидратите са важни в случая. Те не са ваш враг, оставете ги на спокойствие.   

В действителност, въглехидратите могат да ви помогнат да изчистите телесните мазнини, но нека довършим. Въглехидратите ви предоставят енергията, от която се нуждаете, за да тренирате. Тренирайки, тялото ви гори телесни мазнини и изгражда мускулна маса, затова липсата на въглехидрати ще доведе до незадоволително представяне в залата. 

Има видове въглехидрати, с които трябва да внимавате. Намалете количеството рафинирани въглехидрати, които приемате и се фокусирайте над ориз и картофи, за да се заредите за тренировки. Не приемаме оплаквания по този въпрос. Оризът и картофите ще ви заситят повече и това ще ви помогне да намалите закуските между храненията или количеството на порциите. Така ще можете да влезете в състояние на калориен дефицит и за изчистите мазнините. 

 

Мит 3: не трябва да приемате мазнини 

Тялото складира телесни мазнини, когато има калории в излишък. Ще повторим още веднъж: за да изчистите мазнините, трябва да сте в състояние на калориен дефицит. Следователно, трябва да намалите общия брой калории, който приемате, но това не означава, че трябва да ограничите мазнините напълно. Някои видове мазнини са от основно значение за правилното функциониране на тялото и за един здравословен начин на хранене: 

  • Зехтин 
  • Ядкови масла 
  • Авокадо 
  • Мазни видове риби 

 

Мит 4: просто правете кардио, за да чистите мазнини 

Кардиото си има своето значение за изчистването на мазнини, но то не е всичко, което трябва да правите. Има определено количество калории, което човек може да изгори преди да се изтощи и да остане без енергия. Затова трябва да си поставите за цел да се движите колкото се може повече през целия ден. Груповите тренировки, вдигането на тежести и изкачването на стъпала са дейности, с които се горят калории. Всичко се свежда до това да се движите колкото се може повече, когато това е възможно. Можете да използвате стълбите, да паркирате колата по-далеч от дестинацията си и да вървите, тоест не винаги е нужно да правите кардио, кардио, кардио, за да изчистите мазнините. 

 

Заключение 

Следващият път, когато си зададете въпроса защо не губите мазнини след като сте ограничили въглехидратите, си спомнете за тази статия. Въглехидратите и мазнините не са ваш враг, а кардиото не е единственият ви съюзник. И със сигурност няма как да тренирате "за да чистите мазнини" в една конкретна област. Истината понякога е трудна за приемане, но е по-добре да я знаете отколкото да живеете в заблуда. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Emily Wilcock
Писател и експерт
Вижте профила на Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein