Отидете в начална страница
training

Как да изберем правилния личен треньор

Как да изберем правилния личен треньор
Myprotein BG
Писател и експерт4 месеца Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Какво точно прави личният треньор? 

В момента има достатъчно треньори и инструктори в индустрията с много опит и специалности, които могат да ви помогнат да тренирате правилно. 

Има и много лични треньори, които може да имат квалификация, но не са хората, от които се нуждаете и които ще ви помогнат да постигнете целите си. 

Точно както характера на всеки човек е различен, личният треньор трябва да може да разбере и адаптира тренировките ви, за да са най-подходящи и добри лично за вас.  

Имате ли нужда от личен треньор като начинаещ? 

Ако сте нов във фитнеса и той е безкрайно непознат за вас, личният треньор може да ви помогне да се ориентирате и да ви насочи в правилната посока. 

Целите, поставени за вас въз основа на техния опит, могат да ви държат мотивирани. Липсата на мотивация е основна причина хората да не ходят с постоянство на фитнес. 

Ако имате някакви познания за тренировките и разбиране за това какво очаквате от себе си, може да се почувствате уверени, че ще се справите сами, но личният треньор със сигурност може да ви помогне да се развивате още повече. Заедно с треньора ще създадете реалистичен режим и ще получите подкрепа от тяхна страна при промени в начина на живот, като правилно разпределяне на времето и хранене. 

Може да не сте начинаещ и току-що сте достигнали период на застой. Личният треньор знае как да ви извади от това състояние и ще ви накара да работите повече във фитнеса. 

Ако сте стигнали до етап, в който напредъкът се е забавил малко и възнамерявате да направите стъпка към това да го засилите, или ако искате да достигнете по-високо ниво на представяне във фитнеса, помолете някой друг да ви помогне с планирането и да ви мотивира. Това може да бъде положително и успешно, ако сте избрали правилния човек.  

Как да разберете дали един треньор е добър? 

Това е трудно, тъй като има толкова много хора в спортната индустрия, които предлагат информация, съвети и обучение. 

Някои ключови неща, които трябва да търсите, са: 

  • препоръки от други хора; 
  • квалификации, които притежават; 
  • можете ли да комуникирате лесно с тях; 
  • тяхната лична философия и разбиране за тренировките; 
  • техния личен опит; 

Винаги има някои изключения от написаното. Някои новоквалифицирани треньори са отлични в извличането на най-доброто от хората и мотивирането на своите клиенти. От друга страна, някои опитни професионалисти могат да бъдат самодоволни и арогантни.  

Струва ли си да наемете личен треньор? 

Наемането на личен треньор може да си струва парите, но понякога е възможно да изглежда като голям разход, особено когато живота, като цяло поскъпва постоянно. 

Ключовото в случая е трябва да съпоставите риска от това да не наемате треньор с ползите от това да работите с професионалист. 

Рисковете могат да включват разходи и инвестиция във времето. Това са пари, които ще вложите във и извън фитнес залата, включително за храна и възстановяване. В следствие на това обаче, ще получите плюсове, като по-бързо постигане на резултатите, намаляване на разочарованието при настъпване на промените, както и наличието на някой, с когото да говорите. 

Един добър начин да започнете да търсите личен треньор е като попитате приятели и членове на семейството дали познават някого, когото биха могли да препоръчат. 

По този начин ще научите нещо за това какъв е въпросният личен треньор и как работи, за да прецените дали ще е подходящ за вас. 

Ако нямате познати в бранша, които да попитате или ако в момента сте член на фитнес, вероятно той вече има налични треньори, от които да избирате. Ако не сте сигурни, попитайте или проверете уебсайта на вашата фитнес зала. 

Google също е може да ви помогне. Потърсете и намерете професионалисти със собствен уебсайт.  

Качества, които да търсите в един личен треньор 

Има качества, които да търсите в треньора, за да сте сигурни, че той или тя наистина могат да ви помогнат и да видите голям напредък в постигането на целите си.

1)Квалификации

Имат ли валидна лична квалификация за треньор и сертификат? Имат ли някакви допълнителни квалификации, като завършено специално обучение, кратки курсове или други квалификации, за да сте сигурни, че човекът предлага актуално обучение и съвети.

2)Консултация

Извършват ли пълния процес на проверка преди започване на работа с вас? Например карат ли ви да попълните въпросник за здравословното ви състояние, питат ли ви за контузии и предишен опит в тренировките? Както и извършват ли физическа оценка и скрининг, за да могат да ви предложат най-доброто персонализирано обучение за вас? 

Също така съобразяват ли се с вас по отношение на приемането и разбирането на вашите приоритети, цели и личен график?

3)Хранене

Правилното хранене и изготвянето на хранителен режим част от услугите, които предоставят ли са? Начинът на живот може да има най-голям ефект върху физическото и психическото здраве и състояние (в сравнение с 5 часа във фитнеса, което е около 2% от вашата седмица). 

Така че, ако един личен треньор не проявява интерес към храненето и не е част от работата му/й, този човек може да не е подходящ за вас.

4)Техните собствени навици

Не е добре да се доверявате на човек, който не прилага на практика начина на живот, който промотира пред клиентите си. 

Въпреки че някой може да не изглежда като типичен спортист, в зависимост от целите си, той трябва да практикуват това, на което учи клиентите си. Също така трябва да може да ви покаже на практика здравословните си навици по отношение на храненето, тренировките (дори целите им да не са същите като вашите), психическата и физическата устойчивост.

5)Слушане

Това е едно от най-важните качества на един личен треньор. Те трябва да ви слушат, не само за да разработят и адаптират тренировъчния ви план. По този начин той или тя биха били полезни за вас и всичко, което казвате, е добре да бъде взето под внимание, за да изградят връзка с вас. Тя е от ключово значение, за да знаете, че можете да им се доверите. 

6)Поставете си правилни цели

Правилните цели могат да варират от човек до човек, затова е най-добре да обобщим, че те трябва да бъдат специфични, измерими, постижими, реалистични и ограничени във времето. Ако целите не са конкретни, може да загубите мотивация и да спрете да  проследяване напредъка си. Освен това, ако те не са реалистични за вас и вашите обстоятелства и възможности, никога няма да ги постигнете. 

7)Проучване

Не става въпрос само за това дали имате специални условия или цели, но дали имате изисквания, предпочитания относно различни спортове или дейности и начини за постигане на всяка цел.   

Никой не може да знае всичко, така че внимавайте с хора, който казват, че знаят всичко. Знанията им може да е са сформирани на база стари изследвания и проучвания. Внимавайте със по-старите проучвания, защото в днешно време всичко бързо се променя с времето поради наличието на много нови актуални материали в спорта и храненето.

8)Психическо благосъстояние

Въпреки че физическото здраве е основната причина хората да потърсят личен треньор, цялостното здравословно състояние надхвърля физическото. Важно е да се грижим за психичното си здраве, както и за социалното и емоционалното здраве. 

Вашият личен треньор трябва да проявява разбиране към вас и вашата ситуация и да може да намери добър баланс в живота ви между работата във фитнеса, начина ви на живот и живота ви извън фитнес залата. 

PT

Качества, които трябва да избягвате в личния треньор 

1)Липса на индивидуализация

Това може да се дължи на цялостна задълбочена консултация с клиента и липса на разбиране. Възможно е също така да не извършат пълен процес на проверка, включително тестове здравословното ви състояние и нивото ви на физическа активност, за да проследят ефективно напредъка ви.  

2)Липса на препоръки

Ако ги попитате какво са постигнали досега или дали бихте могли да говорите с техен предишен или настоящ клиент, те трябва да могат да ви свържат с някого или поне да обяснят какъв е личния им опит, тяхната философия и етика в работата и тренировките, ако са новоквалифицирани. 

Ако нямат кой да ги препоръча или няма какво да кажат, това би било червен флаг.  

3)Лични програми

Въпреки че е съвсем нормално личният треньор да има допълнителна дейност или квалификация в работата си, като хранене или спонсорство, ако изглежда, че се фокусират повече над второто, това е проблем. 

Вие, като клиент, трябва да сте приоритет за тях и работата им, дори ако се опитват да ви продадат някой от продуктите си, това не трябва да бъде постоянна практика. 

4)Държи се като личен лекар

Личният треньор може да има добра представа за различни здравословни състояния или медицински проблеми, но не трябва да се опитва да ви диагностицира с каквото и да било. 

Насочването е ключова част от това да си треньор и ако има риск от заболяване, те винаги трябва да ви препращат към  специалисти или да ви препоръчат такива.   

5)Не ви изслушва и разбира

Вашият треньор трябва да се фокусира върху вас по време на тренировките и трябва да е наясно какво искате, както и какви са границите на вашите възможности. 

Ако вашият личен треньор не чува или разбира това, което искате да постигнете, вашите цели както и това, което обичате да правите, може просто да избира заучени упражнения, които не са съобразени с вас. Ако случаят е такъв, наистина ли получавате това, за което сте платили? 

6)Обещава бързи резултати

Няма магически пръчки при тренировките. Ако някой ви обещава бързи магически резултати, значи има уловка. Резултатите може да са нездравословни и неустойчиви, което означава, че ставате по-зависими от личния си треньор, а не водите здравословен начин на живот.  

7)Промяна на цените

Всеки трябва да изкарва прехраната си и личните треньори не са изключение. Намаленията и специалните оферти за нови клиенти са нормална практика, но ако ви таксуват повече, отколкото смятате, че можете да си позволите в сравнение с други професионалисти във вашия район, трябва да им зададете въпроси относно това каква е добавената стойност, която ви се предлага срещу по-високата цена. 

8)Дългосрочни договори

Ако бъдете помолени да подпишете договор, първо се уверете, че сте прочели всичко докрай. Второ, ако имате поставено такова условие, попитайте защо ви предлагат дългосрочен договор за тренировки. Личният треньор може да ви държи отговорни за вашите действия, но той трябва да може да прави това, без да ви принуждава да сключвате договори. 

Най-често срещаните договори се отнасят само до условия при отменена сесия и размера на предизвестието, което можете да дадете при желание да не работите заедно. Но това трябва да бъде споразумение, а не правен договор.  

Въпроси, които да зададете на един личен треньор 

След като сте избрали конкретен личен треньор или повече от един, е важно да ги опознаете и да сте подготвени с няколко въпроса, които да им зададете, когато започнете да общувате. Ето някои неща, които трябва да знаете, за да сте сигурни, че са подходящи за вас: 

1)Какъв е вашият досегашен опит?

Те може да имат голям или малък опит, но трябва да могат да говорят с вас за него и вие трябва да усетите дали могат да ви предложат това, което търсите. 

2)С какви хора най-често работите?

Ако треньорът, с когото разговаряте обикновено работи с бодибилдъри, а вие просто искате да подобрите психическото и физическото си здраве, те може да не са подходящи за вас. Задавайки този въпрос ще придобиете представа какво могат да ви предложат и те трябва да могат да ви отговорят на това как биха могли да адаптират своя опит, за да ви помогнат.  

3)Обучавали ли сте хора като мен?

Всеки човек е различен, но трябва да сте уверени, че вашият треньор ще знае как да отговори на вашите нужди и изисквания. Ако имате някакви специални условия, нужди или цели, трябва да сте сигурни, че този човек ще се погрижи те да бъдат изпълнени. 

4)Какъв е вашият график?

Това е от изключително значение и е нещо, с което ще трябва да сте наясно. Може един треньор да е перфектен за вас, но ако няма време да се съобрази с графика ви, никога няма да можете да се напаснете и в крайна сметка ще отменяте тренировките си редовно или времето за трениране няма да е удобно за вас.  

5)Каква е цената на една тренировка?

Един професионалист трябва да знае цените, на които предлага услугите си, така че това трябва да бъде ясно от самото начало. Те също така ще са свикнали да говорят за цени, дори ако на вас ви се струва, че това е малко неудобна тема. Възможно е също така да има възможност за запазване на специални пакети и предложения на по-ниски цени за една или повече сесии, така че това би бил добър последващ въпрос. 

6)Какви са условията ви за прекратяване на съвместната работа?

Това също трябва да е нещо, с което те са свикнали и трябва да разбират. Отговорът може да варира от 48 часа предизвестие до липса на условия, но също така някои треньори може да ви помолят да подпишете споразумение, което трябва да е взаимно приемливо и за двама ви.  

7)Трябва ли да съм член на конкретна фитнес зала, за да бъда трениран/а от вас?

Това може напълно да варира, но е нещо важно, което трябва да знаете, за да се предпазите от всякакви скрити такси. Ще трябва също да попитате дали ще тренирате заедно по време на всяко посещение в залата или дали треньорът ще ви възложи допълнителни сесии, които да правите и къде ще се провеждатт те. 

Някои лични треньори може да имат предварително изготвени фитнес програми. Според личните си предпочитания можете да потърсите личен трениьор, който може да ви изготви персонализиран трнировъчен план и да работи с вас по него.  

Заключение 

Има много хора, които се представят за лични треньори и много информация и дезинформация онлайн, която е лесно достъпна. Уверете се, че сте внимателни и сте запознати с потенциалните проблеми, свързани с намирането на личен треньор, но също така и с потенциалните ползи и подкрепата, която един страхотен треньор може да ви предложи. 

Избирайки правилния професионалист, ще бъдете готови за развитие и ще можете да погледнете назад към изминатия път с много удоволствие, за да видите докъде сте стигнали с прогреса във всички аспекти на личността си. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein