Отидете в начална страница
training

Вижте какво се случва когато си вземете почивка от фитнес рутината

Вижте какво се случва когато си вземете почивка от фитнес рутината
Evangeline Howarth
Писател и редактор4 години Ago
Вижте профила на Evangeline Howarth

Първо, ако се притеснявате да не пропуснете тренировката си за деня, спрете да четете след следващото изречение. Напълно добре е да пропуснете един ден и това няма да има абсолютно никакво влияние върху вашите фитнес нива или изглед на тялото ‐ всъщност това може всъщност да ви помогне да си починете. Ако са минали седмица или две или дори няколко месеца, тогава можете да очаквате известни промени в силата, издръжливостта, телесните мазнини и метаболизма. Ето какво да очаквате седмица след седмица ...

Седмица 1 Ако отнемете седмица от тренировките, вероятно няма да си навредите изобщо. Всъщност една седмица релакс, по‐дълъг сън и малко разтягане могат да направят чудеса за вашето възстановяване, предотвратяване на наранявания и нови нива на енергия и да ви подготвят да се справите с рутината през следващана седмицата. Ако трябва да си вземете повече от седмица, след това погледнете как да намалите работния график, тъй като това ще забави последиците от заседналия начин на живот ‐ не забравяйте, че всичко е по‐добре от нищо.

Седмица 2 Направените изследвания показват,че тази седмица ще започнете да виждате намаляване на аеробния капацитет. Чувствате, че белите ви дробове могат да се пръснат, ако направите още една стъпка? Ето защо ... Едно проучване установи, че VO2 max намалява с 50% при плъхове след 2 седмици без упражнения ‐ това е оптималната скорост, с която вашите бели дробове, мускули и сърце могат да използват кислород по време на тренировка. Друго проучване на елитни футболисти установи, че тяхната висока интензивност при спринт е отрицателно повлияна след 2 седмици почивка. Може би не е нужно да се притеснявате толкова много за структурата на тялото, тъй като това проучване не установи значителна разлика в структурата на тялото след този период.

1 месец Дори и да сте елитен спортист, след месец или повече редовни упражнения, ще забележите няколко промени. Едно проучване с конкурентни плувци установи, че телесната мастна маса се увеличава с около 12% и също така има намаление на VO2 макс след 4‐5 седмици.3 Това проучване е направено само при 8 плувци, но и други проучвания показват подобни резултати. Друго проучване на елитни спортисти установи, че издръжливостта е намаляла с 21% след 4 седмици на изнемогване. Въпреки това, ако сте прескочили тренировки за един месец, тогава силата ви може да бъде поддържана повече или по‐малко дори след месец почивка. Обаче, ако тренирате от скоро, може да почувствате по‐голяма загуба на сила от някой, който тренира от подълго време, според друго проучване.

2+ месеца Казано по този начин, не очаквайте да успеете да вдигнете предишното си PB още първия си ден след почивка. След толкова много време без упражненията, вероятно ще се чувствате доста непригодни. Независимо дали е от нараняване или по друга причина, не позволявайте това да се превърне в патова ситуация. Всъщност някои изследвания ни карат да мислим, че е по‐лесно да се върнем там, където бяхте за втори път, отколкото ‐ първия път. Някои проучвания твърдят, че „мускулна памет“ означава, че някои специални клетки в мускулите ви помнят как да правите определени движения, което улеснява напредъка от първия път (все пак отнема доста работа).

Винаги помнете Не забравяйте, колкото и време да е минало, никога не е късно да стартирате отново. Ако вашата фитнес рутина е поставена на заден план за известно време, тогава имайте предвид, че нещо, което е по‐добро от нищо, когато става въпрос за упражнения – да поработите за десет минути върху една или друга част от тялото или за да излекувате контузия, това може да доведе до промени за вашето здраве, цялостна визия и структура на тялото.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Evangeline Howarth
Писател и редактор
Вижте профила на Evangeline Howarth

Еванджелин участва в състезателните спортове още от ранна възраст. Tя разбира значението на правилното хранене за подхранване на екстремни и издръжливи спортове, особено поради опита си в Team GBR Squads и капитан и треньор на нейния първи университетски екип.

В свободното си време Еванджелин обича да тича - особено маратони. През уикендите ще я намерите да се занимава с водни спортове или алпинизъм. Любимите ѝ вечери са прекарани в HIIT сесия или клякания във фитнеса, преди да се глези с някаква пикантна храна и тон зеленчуци - yum! Научете повече за опита на Evie тук.

myprotein