Отидете в начална страница
supplements

Суроватъчният протеин без глутен ли е?

Суроватъчният протеин без глутен ли е?
Myprotein BG
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Ако имате алергия към глутен, тогава вероятно отдавна сте осъзнали, че той може да се съдържа в храни, за които дори не подозирате. А дали има глутен в любимия ви протеинов шейк?  

Отговорът е не. Суроватъчният протеин не е направен със съставки съдържащи глутен. Въпреки че глутенът е протеин, тойе много различен от протеините, които се съдържат във вашия шейк. Глутенът се среща в зърнените храни, особено в пшеницата. Той придава характерната форма на тестото по време на изпичането му. Други източници на глутен са ечемик, ръж и овесени ядки.    

Въпреки това, трябва да обръщате внимание на съставките, тъй като много видове суроватъчен протеин на прах съдържат допълнителни компоненти, включително овкусители, които може да съдържат глутен (например пшеница). 

Също така трябва да вземете предвид и риска от замърсяване (крос-контамицания), тъй като някои продукти се произвеждат на места, където се обработват продукти съдържащи глутен.  

Какво представлява суроватъчният протеин? 

Суроватъчният протеин е вторичен продукт от процеса по правене на сирене.1 Често се използва като хранителна добавка, която може да ви помогне да изградите мускулна маса и да се възстановите.2 Суроватъчният протеин може да се закупи в различни форми включително протеинови барове и шейкове.   

  

Протеин без глутен 

Глутеновата непоносимост съществува, но информация от проучвания по темата показват, че само около 0,5 – 0,6% от световното население страда от нея.3 

Съществуватбезглутенови продукти съдържащипротеин под формата на суроватъчен концентрат, суроватъчен изолат и хидролизиран суроватъчен протеин. Всички тези продукти са без глутен и са безопасни за хора, които избягват приема му. Трябва да споменем, че не всички продукти съдържащи суроватъчен протеин, са безглутенови. В някои продукти има допълнителни съставки, като например овкусители и други, които се добиват от алергени, включително от глутен.   

Някои продукти се изработват в производителни съоръжения, където се складират или првавят други продукти съдържащи глутен. Ако един продукт по принцип не съдържа глутен, проверете на етикета дали стойностите на глутен са под определения праг от 20 части на милион (<20ppm), за да бъде сертифициран като безглутенов продукт, тъй като все пак риска от замърсяване съществува.  

Списък с няколко примера за протеин произведен без съставки, съдържащи глутен: 

 

Impact Whey Protein

Това е нашият най-известен шейк, които се продава в голямо разнообразие от вкусове. Той е концентрат на протеина и съдържа цели 21 грама протеин само в една порция.  

Някои вкусове, които са направени със съставки без глутен са: Банан, Боровинка, Чийзкейк боровинка, Шоколад и банан, Шоколадово брауни, Шоколад и кокос, Шоколад и портокал, Шоколадово фъстъчено масло, Гладък шоколад 

  

Диетичен протеинов бленд

Ако търсите шейк с по-малко калории, тогава диетичния протеинов бленд е перфектният избор за вас. Той също така съдържа и свързана линолова киселина (CLA), холин, и витамини, които ще ви помогнат да постигнете целите си.  

Вкусът Натурална ванилияе направен със съставки несъдържащи глутен 

  

Total Protein Blend

Този продукт е специално разработен, за да комбинира седем форми на протеин. Той е източник на висококачествен протеин и ще увеличи приема ви за деня с цели 24 грама протеин в една порция.  

Вкусът Крем от ягода е направен със съставки, несъдържащи глутен. 

 Веган протеинов бленд

Ако търсите вкуснен веган протеинов бленд на растителна основа, тогава това е чудесен избор за вас. Той е направен от бобов и грахов протеин и съдържа 22 грама протеин в една порция.  

Всички вкусове, които са направени със съставки без глутен са: Шоколад, Кафе и лешник (Coffee & walnut), Латте с куркума (Turmeric latte), Ягода и Банан. 

  

Веган протеинов снак

Имате ли нужда от някаква закуска или снакс, който да хапнете по време на почивка или през забързаното си ежедневие? Този нов протеинов бар съдържа вкусно какаово масло, печени ядки и шоколадови парченца, както и грахов и оризов протеин 

Вкусовете направени без съставки съдържащи глутен са:  Чок чип (Choc chip) и Шоколад и портокал (Choc orange). 

  

Протеини на прах съдържащи глутен 

Протеините на прах, в които има глутен обикновено съдържат овкусители, които се правят от ечемик и други съставки, които сме описали по-горе. Те най-често са с удебелен шрифт в списъка със съставки на етикета или описанието на продукта. 

Обикновено овкусените протеини на прах са тези, които съдържат глутен. 

Някои примери за такива продукти са: 

  • Impact Whey Protein с вкус на Шоколад и карамел. 
  • THE Wheyс вкус на Бисквити и сметана. 

  

Заключение 

Четенето на етикетите на продуктите със сигурност е станало навик за хората, които не приемат глутен. Знаем, че за вас е важно да можете да прочетете списъка със съставки на всеки един продукт, за да разберете дали съдържа съставки с глутен и да направите информиран избор. 

Ако попадате в рискова група, избирайте само сертифицирани  продукти, на чиито опаковки е ясно обозначено, че не съдържат глутен. 

Често задавани въпроси  

Суроватъчният протеин без глутен ли е? 

Суроватъчният протеин не съдържа глутен. 

 

Какво представлява суроватъчният протеин? 

Суроватъчният протеин е вторичен продукт от производаството на сирене. Той често се използва като хранителна добавка за увеличаване дневната доза на протеин. 

 

Кои други продукти се правят без глутен? 

От продуктите на Myprotein, тези които не съдържат глутен са - Диетичен протеинов бленд, Total Protein Blend и Веган протеинов бленд 

 

Кои протеини на прах съдържат глутен? 

Най-често овкусителите, които се съдържат в протеините на прах са причината те да имат определено количество глутен. Някои продукти на Myprotein съдържат овкусители, които имат глутен.  

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

1. Dictionary by Merriam-Webster: America’s most trusted online dictionary. Merriam-Webster. https://www.merriam-webster.com/. Accessed September 10, 2017

2. Naclerio F, Larumbe-Zabala E, Earnest C, et al. Effects of protein-carbohydrate supplementation on immunity and resistance training outcomes: a double-blind, randomized, controlled clinical trial. Euro J Applied Phys February 2017;117(2):267-277. Available from: MEDLINE with Full Text, Ipswich, MA. Accessed November 1, 2017.

3. Sapone, A., Bai, J., Ciacci, C., Dolinsek, J., Green, P., & Hadjivassiliou, M. et al. (2012). Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Medicine10(1). doi: 10.1186/1741-7015-10-13

4. Gluten and Food Labeling. (2020). Retrieved 25 February 2020, from https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/gluten-and-food-labeling

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein