Отидете в начална страница
Nutrition

Kакво представлява кето диетата?

Kакво представлява кето диетата?
Claire Muszalski
Регистриран диетолог4 години Ago
Вижте профила на Claire Muszalski

През последните няколко години „кето диетата“ или „кето лайфстайлът“ нарастна с голяма популярност. Съкратено от „кетогенна диета“, това е диета, която се фокусира върху високия прием на мазнини, умерено количество протеин и ограничени въглехидрати.

1. Кетогенната диета всъщност съществува от години - първоначално е открито, че тя е от полза за намаляване на пристъпите, свързани с медицински състояния като епилепсия. Въпреки това, става по-популярна заради ефектите, които постига в борбата с премахване на излишните мазнини , стимулирайки приема на много хранителни продукти и редица добавки. Ето макро разбивки за стандартната кетогенна диета и високопротеиновата кетогенна диета:

https://youtu.be/CBQorn-4yCs

Стандартна кетогенна диета: Това е много нисковъглехидратна, умерено протеинова и високомаслена диета. Обикновено съдържа 75% мазнини, 20% протеини и само 5% въглехидрати

 

Високо-протеинова кетогенна диета: Тя е подобна на стандартната кетогенна диета, но включва повече протеини. Съотношението често е 60% мазнини, 35% протеини и 5% въглехидрати.

Как работи кето диетата?

Как действа кетогенната диета, ако искате да отслабнете? Типичният, предпочитан източник на енергия за нашето тяло са въглехидратите. Нашите мускули изгарят въглехидрати (от храната ни или от тези, съхранявани като гликоген в тялото), за да отговорят на нуждите за физическа активност на тялото. Когато силно ограничим приема на въглехидрати, като например с кетогенната диета, тялото ни е принудено да намери алтернативни източници на енергия. При ограничаване на въглехидратите метаболизмът ни може да премине към изгаряне на мазнини за получаване на енергия - метаболитно състояние, наречено „кетоза ".Обобщение: Тъй като кето диетата ограничава въглехидратите, тя кара тялото ви да гори мазнини, за да получи енергия, вместо да гори въглехидрати.

Ползи за здравето от кето диетата

В допълнение към ползата от кето диетите при лечението на гърчове (което винаги трябва да се извършват под наблюдение на лекар), има много скорошни проучвания, които показват доказани ползи за:

  • отслабване
  • контрол на нивата на инсулина/кръвната захар.

Когато консумирате въглехидрати, тялото ви трябва да произвежда инсулин, за да абсорбира и съхранява тази захар. Когато не консумирате непрекъснато въглехидрати, тялото ви няма толкова голяма нужда от производството на инсулин и поддържа кръвната захар по-стабилна.

Въпреки че кето диетата може да помогне за отслабване и контрол на кръвната захар, наред с това идват и други рискови фактори, които трябва да се имат предвид:

1. Елиминиране на хранителни групи Въпреки че кето диетата звучи обещаващо, а именно приема на вкусни храни с високо съдържание на мазнини - всяка диета, която елиминира цели групи храни (като въглехидрати), може да бъде трудна за следване в дългосрочен план.

2. Лесен провал Ако забележите бърз успех с кето диетата, но след това се преминете в модел на нездравословно хранене, вероятно ще си възвърнете пръвочалните килограми сравнително бързо. Кето диетата е особено трудна за спазване, тъй като дори един ден пропуск или нарушение в режима ще извади тялото ви от състоянието на кетоза и ще доведе до съхраняване на допълнителните мазнини, вместо да бъдат изгорени за енергия.

3 Липсват ключови хранителни вещества Може да ви липсват ключови витамини и минерали, при елиминацията на толкова много храни, което може да доведе до други странични ефекти.

4. Кето грип Започването на кето също може да бъде трудно. Много хора, които започват да следват тази диета, изпитват различни реакции към режима през първите няколко седмици, тъй като телата им се приспособяват към изгаряне на мазнини за енергия вместо въглехидрати. Вероятно ще се почувствате уморени, раздразнителни, с намалена умствена и физическа енергия (особено за правене на упражнения). Вероятно също ще се окажете гладни, със силно желание за консумация на въглехидрати и евентуално може да се имате проблеми със съня и храносмилането. Кето грипът включва спад в енергията, нерпиятен дъх и влошена умствена функция, повишено чувство за глад, проблеми със съня, гадене, храносмилателен дискомфорт и нииска енергия при упражнения. След като преминете през първите няколко седмици обаче, тези симптоми намаляват.

Храни, които трябва да се избягват по време на кето диета

Когато се опитвате да влезете в състояние на кетоза (изгаряне на мазнини за получаване на енергия), трябва да ограничите най-бързия и източник на енергия за тялото, а именно въглехидратите. За да поддържате наистина кетотично състояние, трябва постоянно да избягвате храни, които съдържат високи нива на въглехидрати. Това включва:

• Бисквитки • Макаронени изделия • Десерти • Захарни изделия • Тестени изделия • Нишестени храни • Хляб • Ориз • Картофи

Плодове с високо съдържание на захар:

• Банани • Ябълки • Манго • Круши • Грозде • Череши

Някои плодове с ниско съдържание на захар са разрешени в малки количества като боровинки или горски плодове например.

Зеленчуци:

• Моркови • Царевица • Грах • Пащърнак

 

Млечни продукти

Те включват прясно мляко и кисело мляко и са изключени поради високото си съдържание на лактоза (млечна захар).

Фасулът и бобови растения

Лещата и нахутът обикновено се смятат за източници на растителни протеини, те са с високо съдържание на скорбяла и също трябва да се избягват. Има и други, по-малко традиционни източници на въглехидрати, за които може да не се сетите. Продукти като кетчуп и барбекю сос също са с високо съдържание на въглехидрати и високи количества скрити захари. Много видове диетични продукти съдържат захарни алкохоли, които трябва да се избягват, в допълнение към традиционните алкохолни напитки - повечето са заредени с въглехидрати.

Въпреки че основният източник на калории при кето диета са мазнините, трябва да изберете разумно кои от мазнините да приемате и да се опитате да ограничите наситените мазнини, вместо това се фокусирайте върху ненаситените: олио от авокадо , маслини , зехтин, ядки сред които макадамия, бадеми, орехи, пекан, тиквени семки, сусам, масла от ядки или тахан, както и различни рибни продукти богати на мазнини като: сардини, сьомга, скумрия и други.

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Claire Muszalski
Регистриран диетолог
Вижте профила на Claire Muszalski

Клеър е регистриран диетолог чрез Академията по хранене и диететика https://www.eatright.org/ и сертифициран от борда здравен и уелнес треньор чрез Международния консорциум за здравно и уелнес коучинг. Има бакалавърска степен по биология и магистърска степен по клинична диететика и хранене от Университета в Питсбърг. Говоренето и писането за храна и фитнес е в основата на етоса на Клер, тъй като тя обича да използва опита си, за да помогне на другите да постигнат своите цели за здраве и тонус. Клеър също е сертифициран инструктор по колоездене на закрито и обича психическия и физически тласък, който получава от редовни курсове и йога. Когато не поддържа фитнес, тя се радва на спортните екипи на родния си град в Питсбърг или готви за семейството си в кухнята. Научете повече за опита на Клер тук

myprotein