Отидете в начална страница
supplements

НМН добавки | За мускулна сила, забавяне на стареенето и други ползи  

НМН добавки | За мускулна сила, забавяне на стареенето и други ползи  
Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор2 години Ago
Вижте профила на Liam Agnew

Никотинамид мононуклеотид (НМН) и потенциалните ползи от него като хрантелна добавка са предмет на проучвания. Някои изследвания са открили, че НМН може да се използва за забавяне процеса на стареене. В тази статия ще откриете обяснение на това какво представляват НМН добавките и обзор на най-скорошните проучвания към момента относно ползите от НМН и начина му на употреба с цел забавяне процеса на стареене.  

В тази статия: 

  • Какво представлява НМН? 
  • Какви са потенциалните ползи от НМН? 
  • НМН като добавка против стареене 

nmn supps
  

Какво представлява НМН? 

Никотинамид Мононуклеотид (НМН) е молекула, която съществува във всички форми на живот. Тя е предшественик на никотинамид аденин динуклеотид (НАД) и има свойството да увеличава наличностите на НАД+. НАД+ е коензим, който участва в над 500 ензимни реакции. Най-съществената функция на НАД+ е, че той играе важна роля за метаболитното здраве, генната експресия, възстановяването на ДНК и стареенето. 

Нивата на НАД + се понижават постепенно с възрастта, затова проучванията изследват дали НМН могат да повишат нивата на НАД+ и чрез това да помогнат да “променят” или “преобърнат” част от процеса на стареене. Важно е да отбележим, че тези проучвания все още не са достатъчно напреднали. До този момент проучвания са провеждани основно по метода “ин витро” (в епруветка) и върху животни.  

 

Какви са потенциалните ползи от НМН? 

Основната полза, която предоставя НМН е потенциала му да увеличава наличностите на НАД+, което може да доведе до различни ползи за здравето. За сега, доказателствата за определени ползи при хората липсват, тъй като проучванията са в начална фаза. Въпреки това, към момента предклиничните изследвания показват обещаващи резултати. Потенциалните ползи, които се изследват са: 

  

По-качествено възстановяване на ДНК 

Количествата НАД+ в тялото намаляват с възрастта. В следствие на това спадат и нивата на активност на ензима нареченPARP1 (поли (ADP-рибоза) полимераза-1). Този ензим има ключова роля в процеса по възстановяване на ДНК. При проучвания проведени с мишки, на които е даван НМН под формата на хранителна добавка, се наблюдава увеличение на НАД+ и подобрена активност на PARP1, което е позволило по-усилен процес по възстановяване на ДНК. Това кара учените да считат, че теоретично НАД+ заедно с НМН като хранителна добавка, може да предпази тялото от процеса на стареене чрез възстановяване на ДНК.  

 

Подобрено здравословно състояние на сърдечносъдовата система 

При администриране на НМН на мишки се забелязват подобрени митохондриални функции, кръвообращение и мускулни влакна от тип II. Всички те са важни за представянето в аеробните тренировки. В едно от малкото, проведени проучвания с хора, приемът на НМН под формата на добавка от непрофесионални лекоатлети е довела до подобрен анаеробен праг (тоест колко дълго участниците могат да тренират преди да останат без дъх), чрез който може да се предвиди нивото на издръжливост. По-големи подобрения са отчетени при по-висока дозировка (300 милиграма в сравнение с 1200 милиграма). Учените заключват, че приема на НМН в комбинация с тренировки може да подобри представянето.  

Може да подобри издръжливостта и силата на мускулите  

Мускулната маса е важна за възрастните, за да се поддържа способността за правилно функциониране на тялото и за да можем се движим. Предполага се, че приема на НМН като хранителна добавка може да подобри силата на мускулите и представянето при възрастните хора. В предклиничните изследвания, учените имат основания да предполагат, че НМН могат да подпомогнат някои състояния на мускулите като саркопения и естествената загуба на мускулна маса в процеса на стареене. Въпреки това тези изследвания все още не са предмет на експертна проверка от трети страни. Следователно, резултатите не трябва да се приемат за окончателни.  

Може да предотврати напълняване свързано с покачване на възрастта 

При изследвания проведени с мишки, приема на НМН като хранителна добавка е предпазил животните от естественото напълняване с възрастта. В проучването, продължило 12 месеца, на мишки са администрирани 300 милиграма НМН. При това се наблюдава 9% намаляване на покачването на килограми, също така по-високи нива на чиста мускулна маса и по-ниски нива на мазнини. Проучването показва, че животните са изразходвали повече енергия, което може да е допринесло за подобрения състав на тялото. Тези резултати все още не са били установени и при хора. 

 

НМН като добавка против стареене 

ДНК възстановяването, кардиоваскуларното състояние и мускулната сила са от основно значение за добро здравословно състояние в напреднала възраст. НМН са рекламирани като хранителна добавка, която потенциално може да се бори със стареенето. Но към момента има много малко доказателства от изследвания за дългосрочния им ефект при хората. 

Също така, има недостатъчно информация относно нужната дозировка, която да е безопасна за прием и относно възможните странични ефекти от НМН добавките. Въпреки това, в 6-месечно проучване проведено с непрофесионални лекоатлети са използвани дози от 1200 мг на ден без неблагоприятни ефекти. 

Заключение 

Поради потенциалната си роля в увеличаването количеството на НАД+, НМН е предмет на проучвания, които изследват ползите му като хранителна добавка. Повечето проучвания са в начален стадий и се провеждат с животни. Възможните ползи за здравето от НМН включват поддръжката и възстановяването на ДНК, подобрен състав на тялото, по-силна и издръжлива мускулна тъкан. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Liam Agnew
Спортен диетолог и личен треньор
Вижте профила на Liam Agnew

Лиъм е сертифициран специалист по спортна диетология с Международното дружество за спортно хранене и е записан в регистъра за хранене на спорт и упражнения на Британската асоциация по диететика. Има бакалавърска степен по спорт и наука за физически упражнения и е завършил ISSN дипломата за приложен спорт и хранене по физически упражнения. Liam е опитен личен треньор, който помага на клиентите да постигнат своите здравословни и фитнес цели с практически, доказани информирани упражнения и съвети за хранене. В свободното си време Лиам се състезава в многобройни състезания по пауърлифтинг и се радва на ходене по хълм, футбол и разширяване на своя рецептен репертоар в кухнята. Научете повече за опита на Лиам тук.

myprotein