Отидете в начална страница
training

Няколко причини да тренирате според физиотерапевт 

Няколко причини да тренирате според физиотерапевт 
Myprotein BG
Писател и експерт1 година Ago
Вижте профила на Myprotein BG

Лаурен е физиотерапевт на Myprotein и онлайн треньор. Тя специализира в силови тренировки с тежести. Също така тя е вдъхновена да помага на жените да преодолеят притесненията свързани с фитнеса, отключването на тренировъчния им потенциал, мотивирането на жени да тренират с тежести с увереност и подобряване на начина им на живот, Лаурен е инструктор по колоездене и в момента повишава квалификацията си в сферата на силовите тренировки.   

Редовното и постоянно трениране е едно от най-добрите неща, които можете да направите за вашето здраве. Никога не е късно да започнете. Можете да започнете постепенно и да изградите издръжливост и цялостен тонус.   

 

https://youtu.be/StamqbWVhLY

Ползи от тренировките 

  • Поддържа здравословно тегло  
  • Увеличава енергийните нива 
  • Подобрява физическото състояние и сила 
  • Подобрява самоувереността и благосъстоянието 
  • Подобрено психично здраве и самочувствие  
  • Подобрява съня 
  • Намалява риска от хронични заболявания 

Ако сте с наднормено тегло, тогава тренировките и балансираната диета са един от най-добрите начини да намалите количеството телесни мазнини. Отслабването се случва, тогава когато консумираме по-малко калории отколкото тялото изразходва. Това се нарича състояние на калориен дефицит и тренировките да един от най-ефективните начини да го постигнете. Една добре структурирана тренировъчна програма включва силови тренировки и кардио, ако целта ви е да отслабнете.   

Тренировките са добър начин да изградите мускулна маса. Най-добрият метод за постигане на това е чрез програма със силови тренировки, която включва прогресивно увеличаване на тежестите. Ползите от тренировките с тежести включват изграждане на мускулна сила и издръжливост, по-силни кости и стави и намалено количество телесни мазнини.  

С възрастта става все по-важно да извършваме физически упражнения и да се движим в ежедневието си. Тренировките могат да помогнат на възрастните да подобрят психичното си здраве, социалния живот, да намалят риска от спонтанни падания и наранявания, да подобри когнитивните функции и цялостното физическо и психическо състояние. 

 

Ползи от тренировките за психичното здраве 

Най-добрите тренировки за вашето психично благосъстояние са тези които харесвате! Независимо дали това е бягане, вървене или вдигане на тежести, ако ви харесва - действайте! 

Препоръчваме да излизате навън сутрин или през първата половина на деня, ако това е възможно, за да се раздвижите, дори и само с лека разходка и разтягане. 

Защо да започна да тренирам? 

Правенето на упражнения е важно за цялостното здравословно състояние и постигане на дълголетие. Различните видове тренировки, които можете да изпробвате са аеробни, силови и калистеника, HIIT (високоинтензивни интервални тренировки) или табата, групови тренировки, разтягане и изометрия. Можете да правите тези тренировки в комбинация или поотделно като част от тренировъчната си програма.   

 

Как да започнем да тренираме - за начинаещи 

Започнете с нещо малко. Например с две или три 30-минутни тренировки със средна интензивност на седмица и увеличете броя и продължителността постепенно.  

Посетете няколко групови тренировки. Това ще ви помогне да се мотивирате, ще успокои притеснението, ако изпитвате такова и ще направи тренировките забавни. 

Можете да започнете да тренирате с личен треньор. Това ще ви помогне да преодолеете притеснението, че сте начинаещи и ще научите правилните техники на изпълнение на упражненията. 

Пробвайте различни неща, за да видите кое ви е най-приятно и кое ще искате да правите постоянно напред във времето.  

Защо са важни тренировките? 

Те ще ви дават възможност да откриете една нова страст, а това може да промени изцяло начина ви на живот в една по-добра посока. В следствие на това ще имате едно по-активно ежедневие в добрия смисъл на думата. Много хора, които са започнали да тренират, се чувстват благодарни за възможността да го правят с постоянство. 

От друга страна, тренировките помагат да изградите рутина и да структурирате времето си. Времето за тренировка е време, в което се откъсвате от света и се концентрирате над себе си.   

Вдигането на тежести помага на много хора да се чувстват по уверени в себе си, защото ще подобри структурата на тялото и ще ви направи много по-силни от преди. 

Заключение 

Тренировките са от основно значение за цялостното благосъстояние и е важно да ги включваме в ежедневните си дейности. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, когато започвате да тренирате, е да откриете спорта или вида тренировки, които ви харесват най-много и ви карат да се чувствате добре, за да можете да бъдете постоянни в тях за дълъг период от време. 

Статиите са само и единствено с информативен и образователен характер и не трябва да се приемат като медицинска консултация. Ако имате притеснения консултирайте се със здравен специалист преди да приемате хранителни добавки или да правите особени промени в диетата си.

Myprotein BG
Писател и експерт
Вижте профила на Myprotein BG
myprotein